Наближава лятната ваканция. Страхотно е да я прекарате с децата на чист въздух в градината. Открито пространство и забавление – това, което толкова липсва на малчуганите. Можете спокойно да се доверите и да подкрепите въображението им, разбира се, като първо се уверите, че игрите им са безопасни.

И така, как правилно да организираме свободното време на детето, така че уикендът и ваканцията в градината да са забавни и образователни? Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да направите живота си на открито още по-ползотворен:

. осигурете безопасен достъп до вода , независимо дали е леген с топла вода или басейн;

. запасете се със спортно оборудване (бадминтон, въжета за скачане, бумеранги, летящи чинии, топки, хвърляне на пръстени и др.);

. вземете любимите играчки , които лесно се мият - не забравяйте сапунените мехурчета;

. организирайте свое собствено пространство за игра на децата. За тази цел е перфектна къща за игра, палатка или колиба, която сте направили;

. за малки деца е желателно да се изгради пясъчник

. за пясъчните забавления трябват кофи, лъжички, форми и други аксесоари.

Предлагаме ви и 10 идеи, които палавниците със сигурност ще харесат.

1. Организирайте хижа за тях

Просто решение е да опънете въжето, да хвърлите одеяло върху него и да закрепите ъглите към земята. Килим, одеяло и фенерче ще добавят комфорт.
Можете да поставите и детска палатка в двора или постройте колиба от клони и покривки.
Това уединено кътче ще се превърне за тях в лично място, където се случват чудеса и се замислят интересни игри, а в бъдеще – в прекрасен спомен от детството. Направете място за пикник до хижата. Разстелете кърпата и донесете на децата горски плодове и вода.

2. Обособете лична градина

Насилвайки градинарството, рискувате да отнемете цялата любов към работата със земята на децата, когато пораснат. По-добре привлечете интереса им и ги оставете да бъдат креативни. Дайте им градинска леха, където да засадят семе, да го поливат и да се грижат за него и да го набрюдават как расте. Порасналото цвете ще позволи на децата да разберат на практика, че работата им води до невероятен резултат.

3. Раздайте водни пистолети в горещ ден

За обливане с вода са подходящи специални играчки, пистолет или обикновени бутилки, в чиито капаци са направени няколко дупки. Уверете се, че децата се поливат само с топла вода, покажете как се рисува с вода върху тротоара. А за малките деца дайте кофа с вода и четки и покажете как можете да пребоядисате оградата в тъмен цвят с обикновена вода.

4. Цветя в косите и слънчев часовник

Покажете на момичетата как да направят красива прическа от диви цветя и кукли от царевични кочани. Такова обучение за създаване на бижута и играчки перфектно развива творческото мислене.

А за момчетата, вместо лък и стрели, е по-добре да дадете екваториален слънчев часовник на тяхно разположение - това със сигурност ще бъде интересно и информативно за мирните индианци.

5. Балони, пълни с вода

Следвайте примера на забавлението на мексиканците, но добавете своя вкус към забавлението. Вместо пинята със сладки, вземете обикновени балони, напълнете ги с вода и ги закачете на плътно опънато въже. Децата ще трябва да измислят как да спукат топката с пръчка, но наградата под формата на вода, разлята отгоре, определено ще ги развесели.

6. Помолете за помощ на полето

и наградете за нея

Децата не трябва да изпълняват задълженията на възрастните, но могат да бъдат помолени за помощ. Помолете да полеят цветята, да наберат ягоди или други плодове и зеленчуци. Благодарете за помощта и ги похвалите. Но не обвинявайте, ако детето не иска да помогне – то не е длъжно да го прави. Не го принуждавайте да оправдае очакванията ви, за да заслужи любовта ви.

7. Поставете писта с препятствия

Поставете въже на зигзаг на земята, играчки, кегли и купа с вода - ярки и безопасни предмети, които детето лесно може да прескочи. Някъде опънете ленти, така че то да пълзи между тях или под тях. И оставете децата да разхвърлят играчки от пясъчника и да направят своя собствена писта с препятствия, с която със сигурност ще се справят сами.

8. Задоволете любопитството

Отговорете на всичките въпроси за околната среда, внушете интерес към наблюдението. Винаги има нещо интересно наоколо: насекоми, охлюви, котенца и други домашни животни... Подобна комуникация също ще укрепи отношенията, защото детето няма да се страхува да задава въпроси и да изглежда глупаво. То ще бъде сигурно, че родителите му го слушат и му помагат.

9. Нарисувайте игра със задачи

На тротоара пред къщата, пътеката или верандата нарисувайте игра за ходене. Можете да я нарисувате с тебешир или да маркирате границите на клетките с бяло тиксо, така че играта да продължи по-дълго. Във всяка клетка напишете задача или поставете число и напишете задачата на отделен лист. За да получат непредсказуема задача, децата могат да хвърлят зар или да ритат камъче.

10. Украсете камъните

Изнесете боите навън и оставете децата да рисуват. Не се страхувайте, ако всичко се изцапа с боя! Можете да рисувате върху камъни с обикновен гваш, който след това се измива с вода, или с акрилна боя и по-късно да фиксирате рисунката с лак. За да създадете истински шедьовър, първо измийте камъните с четка и грундирайте с бял акрил. А след това оставете въображението на детето да твори.