Кои са причинителите на тези повреди при слива и дюля

Слива

Когато малките плодчета на сливата започнат да капят, най-вероятната причина за това е сливовата плодова оса. Мерките срещу неприятеля трябва да се вземат по-рано през пролетта, за да не се стигне до окапването им.

Препоръчително е третирането срещу сливовата плодова оса да се направи преди ларвите да са се вгризали в плодчетата. А също така и когато първите повредени плодове започват да падат, за да се засегнат гъсениците при преминаването им от един плод в друг.

Важна практика през есента е да се извърши окопаване на почвата, за да се унищожат ларвите, които зимуват там.

Дюля

Ако дюлевото дръвче цъфти и завързва плодове, а след това те опадат, причините може да са различни, но най-вероятната е заболяване. Като цяло овощният вид се напада от две важни болести – ранно кафяво гниене и огнен пригор. И двете се активизират по време на цъфтежа на дюлята.

При по-влажно и хладно време по време на цъфтежа нападението е много силно и може да загинат всички цветове и част от новия прираст. Тази проява се нарича опожаряване на цветовете.

Срещу ранното кафяво гниене се извършват три пръскания: при показване боята на цвета, в масов цъфтеж и в края на цъфтежа.

Срещу огнения пригор се правят две пръскания по време на цъфтежа и едно 10 дни след цъфтежа.