Еднодневните трудови договори с берачите не са приложими за по-мащабен бизнес. Срокът до 30 април за договори между преработватели и производители също създава ограничения, казва Николай Ненков, собственик на „Гален-Н“

Безспорно, работната ръка е основен проблем не само за розопроизводителите, а за почти целия агросектор у нас. Еднодневните трудови договори преди няколко години бяха създадени именно да улесняват сезонните, кампанийни, интензивни практики на селскостопанската работа, каквото е розопроизводството, но практиката показва, че са допълнителна административна тежест за собствениците на розови насаждения.

„Ние имаме 420 дка. За да ги оберем в пика, са ни необходими 600 души. Никога нямаме толкова, но сме имали случаи, когато имаме 300. Това, значи, че някой трябва да седне в 5 часа сутринта да прави договори на тези хора. Да не говорим, че масово берачите не искат да си дават личните данни от страх да не изгубят помощи или други социални придобивки, макар да им се повтаря, че при еднодневен трудов договор берачът не губи правото си на социални помощи и обезщетения“, обясни Николай Ненков, производител, преработвател и износител на розов цвят и продукти от него, собственик на водещата българска компания „Гален-Н“ и член на управителния съвет на сдружение „Дестилирано в България“.

„Ние купуваме такива договори всяка година, част от тях ги попълваме, другите ги връщаме“, допълни той. „Може би за някакви други селскостопански дейности в по-малки мащаби да работят, но при нас еднодневните договори не са приложими“.

А какво би могло да е, което, разбира се, да удовлетвори държава и синдикати, попитахме Ненков.

Изключително просто е: създава се база данни, в която са всички легитимни розопроизводители, обявени и регистрирани в общинските служби по земеделие с площите си и съответния номер по Закона за розата; по sms или имейл в деня на брането изпращаш съобщение с броя на берачите в блока. В края на месеца си натрупал 20 дни по „Х“ човека, по това се определя сума, която да заплатиш на държавата. Ако си заявил по-малко души и те проверят инспектори, подлежиш на санкция. Това ще е работещо. Но писане на договори на всеки един човек, всеки ден е абсурдно, категоричен е Ненков.

Може да се обмислят варианти - първоначално да се депозират авансово някакви средства или на месечна база да се осчетоводяват от администрацията. Нещо подобно имало в Румъния, разказвали са му негови колеги.

Като изкупвачи на розов цвят „Гален-Н“ работят и с много малки стопани с по няколко декара, и с големи. Голяма част от тях искат да са изрядни. Само че по начина, по който е направено, е трудно постижимо. Следователно така и държавата няма кой знае каква полза от сегашната практика с еднодневните трудови договори.

Има много нюанси на проблема с тях, казва Ненков и изрежда само малко примери от богата палитра: берачите идват 6 сутринта, но след малко завалява дъжд и половината ще си отидат. Или пък е заваляло при друг стопанин и пристигат 100 човека, за да изкарат надник при теб. При стопани с 1000, 2000 декара, тези случаи се милтиплицират много повече.
Всякакви ситуации има, затова би било приложимо да има бърз начин да информираш колко човека имаш на полето. По думите му идеята е споделяна с депутати и представители на земеделското ведомство.

Предимства и недостатъци

на Закона за розата

До 30 април трябва да бъдат обявени договорите между преработватели и производители за изкупуване на розов цвят, е разписано в закона. Според Ненков обаче този срок не е необходим. Направен е за улеснение на общинските служби, но за бизнеса - не е.

Например, ако някой не е сключил договор по различни причини, после не може да предаде цвета си. Може например да си направил договор с преработвател, а той след време да не ти го приеме, ако по някаква причина не може да го плати. Тогава ти трябва да спреш да береш, а си се грижил за розите, направил си разходи, това ти е поминъка…, дава Николай Ненков примери.

Срокът го слага природата – започваш на 10 май, кампанията ще бъде до 20 юни, след това няма защо да подписваш договор, защото няма да има какво да предаваш. Така, че много по-реалистично би било, ако членът на закона бъде променен с: „до края на кампанията за съответната година“.

Разбира се, голямата нужда от Закона за розата беше да изсветли сектора и до голяма степен го постигна. Но е необходим и по-засилен контрол по време на беритбената кампания – това са 20, 30 дни, в които да са ангажирани различните служби.

Това, че се обявяват пунктове за събиране, е от добрите неща, залегнали в закона. Но се знае, че има цвят, който се продава без договори, вървят наоколо бусове да го събират, това създава напрежение на пазара. Асоциацията по етерични масла и козметика сезираше за такива случаи, но нищо не последва от това. "Правеха се проверки, но не ми е известно някой да е глобен, че е купил цвят без документи", посочи Ненков. А имиджът и стойността на един закон се вдига, когато има санкции от съответните служби. И информация за такива случаи. Тогава ще усетим ефективността от прилагането на закона и още повече ще се изсветли пазарът.

Ако има контрол, се предполага, че ще намалее и друга нерегламентирана практика. Според Закона за розата до 10 хиляди лева може да се плащат в брой при изкупуване на розов цвят. При всички положения стопанин с до 5 дка предава повече от това, обясни Ненков. Над тази сума 100% всички плащания трябва да са по банков път. Това обаче не винаги се спазва, смята той.

Цената

За нея Николай Ненков говори от името на фирмата си. „Нашата практика е следната: правим прессъобщение, информираме нашите доставчици – те са над 350 според договорите ни за 2023 г. В тях са залегнали 3,60 лв./ кг минимална изкупна цена. Поставяме минимална, защото цената се влияе от много фактори. Договорите сме ги написали през април месец, но има колеги, които са ги написали още през януари. Тогава няма как да определиш цените“, казва той.

За сравнение 2,50 лева е била цената им през 2022 г. По думите му тазгодишното увеличение не е пазарна цена, а е ориентирана от желанието на берачите. Интересът на клиентите им на световния пазар не е реципрочен на покачването на цената. Миналата година вдигнали с 50% цените, тази – с 30-40%, така, че може да имат сътресения, очакват от „Гален-Н“. „В момента можем да гадаем, но ще можем да коментираме с клиентите, когато сме прибрали цвета в склада“, допълни собственикът.

Проблемът с брането води до покачване на цената на цвета, обобщи той. Ако погледнем от друга гледна точка, разходите за отглеждане са колкото миналата година. Но конкуренцията при берачите е доста голяма. Така, че не на розопроизводители с големи площи, а на тези, които са доказали, че могат да направят добра организация при брането - тяхната суровина се търси.

Подпомагането в сектора

Николай Ненков е категоричен, че то трябва да е на база набрана суровина, а не на площ, както е сега. Миналата година подпомаганията бяха в добър размер, и то по няколко линии – ковид, войната в Украйна, но за съжаление се взеха пари и от хора, които не са набрали и килограм от декар. Браншът смята това за несправедливо.

Може би ще е по-трудно е за администриране, но когато освен декари, се провери кой колко и на кого е предал розов цвят, за което е платено по банков път, преди да се дадат субсидии, тогава стопаните ще имат по-голям мотив да отглеждат и берат повече, е мнението на Николай Ненков. Тогава и цената на продукта няма да се вдига толкова, защото това веднага влияе и на потреблението.

Секторът на етерично-маслените е по-специфичен, пазарът е с лимит, който се усети, когато се направиха преди години големи и много насаждения. Това се отнася най-вече лавандулата. Да, вече има изкоренени площи, но в същото време се направиха и нови, информира Ненков. А все още има доста непродадена продукция. Тепърва ще стартира новият сезон за лавандулата. Цените са много ниски, под себестойност. Не виждам скорошно решение, в средносрочен план от 3, 4, 5 години, по темата с лавандулата, предвижда той.

Розоберът вече започна

Въпреки студената пролет, 10 май е датата, когато първият набран цвят, макар и в малки количества, постъпва в складовете на „Гален-Н“. С покачване на температурите цъфтежът на ароматния храст ще се усили. Не е необичайно като старт за южните склонове на Средна гора. С около десетина дни по-късно ще започне беритбата в другите региони – Подбалкана и Родопската яка.

Който се е грижил за розите, ще има добра реколта тази година, но и да има кой да я бере, пожелава Николай Ненков.

Що се отнася до растителната защита, той посочи, че все още няма изследвани препарати, които да са адаптирани за розата. Стопаните ползват вариации от други култури, правят си и експерименти. Понякога дори и със забранени ПРЗ за ЕС, остатъци от които намират при анализи на цвета, който преработват. Предозира се, не се използват прилепители, не изчакват карантинния период…, дава още примери той. Институтът по розата полагат някакви усилия, но възможностите им не са големи. Според Ненков би трябвало фирмите, които произвеждат ПРЗ, да са заинтересовани да създават нови продукти. Но за 50 хил. дка площи с рози у нас очевидно нямат достатъчно мотив за това.

Николай Ненков гледа с надежда към новия програмен период, където са предвидени средства за етерично-маслените култури, но за различни добри практики. Дано да са се отсеяли в годините истинските стопани и парите да отидат там, където трябва, надява се стопанинът.

Фирма „Гален-Н“

Разполага с 430 дка площи с роза дамасцена, преработва, изнася и изкупува около 2 хиляди тона на година.

„В много добри взаимоотношения сме с нашите доставчици на розов цвят, в тяхна помощ сме постоянно от много години, подпомагаме ги, някои да започнат от нулата, да направят градини. Съответно голяма част от тях са лоялни към фирмата. Но има и практики, които не одобряваме. Имаме сертификации, ангажименти, поети от клиентите ни, членуваме в структури, имаме малко по-различен поглед от общата ситуация в България", обобщава Николай Ненков.

Розовите насаждения у нас не са само в Подбалкана (от Буново до Гурково). Между Добрич и Албена също има рози, на места във Видинско също. На юг от Средна гора се простират от Панагюрище до района на Чирпан. Отглеждат се и в Северната родопска яка - Пещера, Брацигово, Стамболийски, Асеновградско, и др.
Розовите насаждения у нас не са само в Подбалкана (от Буново до Гурково). Между Добрич и Албена също има рози, на места във Видинско също. На юг от Средна гора се простират от Панагюрище до района на Чирпан. Отглеждат се и в Северната родопска яка - Пещера, Брацигово, Стамболийски, Асеновградско, и др.
В събота и неделя напливът на берачи се увеличава, забелязва се по по-добре обрания цвят, информира Ненков. Розопроизводителите разчитат предимно на неквалифицирана работна сила. „Туристическо“ бране от любители няма мащаба да повлияе върху проблема с липсата на работна сила за кампанията.
В събота и неделя напливът на берачи се увеличава, забелязва се по по-добре обрания цвят, информира Ненков. Розопроизводителите разчитат предимно на неквалифицирана работна сила. „Туристическо“ бране от любители няма мащаба да повлияе върху проблема с липсата на работна сила за кампанията.
След срив на пазара се изкорениха площи с лавандула, но в същото време се направиха и нови
След срив на пазара се изкорениха площи с лавандула, но в същото време се направиха и нови