Продажбите на биологични храни в Швейцария са се увеличили с 22,5 % за четири години в сравнение с 6,9 % увеличение на небиологичните за същия период.

Между 2018 г. и 2022 г. продажбите на биологични храни са се увеличили от 2,28 млрд. на 3,28 млрд. швейцарски франка (около 3,54 млрд. долара, а 1 швейцарски франк в момента струва около 1,01 евро), сочат данни на Федералната служба по земеделие (FOAG).

През 2022 г. продажбите на храни в швейцарския сектор за търговия на дребно възлизат на 29,3 млрд. швейцарски франка, което е с 4,6% по-малко от предходната година, като продажбите на биологични храни са намалели с 2,2%, а на небиологични храни - с 4,9%. Това намаление се дължи главно на връщането към нормално потребление в края на пандемията, заяви FOAG, като отбеляза, че търсенето на биологични храни явно се е увеличило за по-дълъг период от време.

Все пак предстои да се види до каква степен тази тенденция ще се запази, заяви FOAG, позовавайки се на проучване, проведено от Изследователския институт по биологично земеделие сред около 1000 души в Швейцария. Според това проучване огромното мнозинство от анкетираните планират да запазят или да увеличат потреблението на биологични продукти в бъдеще.
Въпреки това 16 % заявяват, че ще консумират по-малко биохрани поради нарастващите разходи за живот. Проучването установи, че цената се разглежда като основна пречка за закупуването на биохрани.

Като цяло те имат положителен имидж и често се възприемат от потребителите като устойчив продукт, което ще изиграе роля при вземането на решение да ги купуват или не, се посочва в съобщението за медиите.

Вероятно е също така дискаунтърите и конвенционалните търговци на дребно да разширят асортимента си от биологични продукти, заяви Федералната служба по земеделие, като добави, че очаква потреблението на биохрани да се увеличи.