Страната ще възобнови износа на ябълки за Беларус през април

Индия е стабилен пазар за полските ябълки, казва Якуб Кравчик, ръководител на износа на полския износител на ябълки Appolonia: "Като цяло продажбите на ябълки вървят доста гладко, постоянно получаваме поръчки от клиенти и много от тях са много доволни от качеството тази година, което ни радва. Току-що приключихме с изпращането на последните си контейнери за Азия. Много от нашите ябълки бяха изпратени за Индия този сезон и тъй като тази година имаше много нови клиенти, се надяваме да можем да ги снабдяваме отново през следващия сезон. Фактът, че реколтата на Royal Gala беше с отлично качество, ни помогна много за продажбите."

Кравчик заявява, че е било трудно да се намерят добри връзки с азиатските пазари и се е наложило да транспортира ябълките от италианско пристанище. "Имаше някои проблеми с времето за транспортиране на контейнерите. Големите корабни линии просто правят каквото си искат и понякога забавянията достигаха до три или четири седмици, което означаваше, че някои от нашите ябълки са били в морето в продължение на 60 дни! За щастие в крайна сметка всичко приключи добре. Най-големият проблем според мен е лошата директна връзка с важни пристанища от Полша. С някои клиенти избираме различни маршрути и преместваме ябълките си до италиански пристанища, само за да изпратим ябълките по-бързо до пристанищата на местоназначението. Бих предпочел да изпращаме от полските пристанища, но ако нямаме добри връзки, нямаме избор и трябва да изберем други пристанища. Ако Полша има директни и много бързи връзки с ключови пристанища, бихме могли да изпращаме много повече контейнери."

Качеството става все по-важен фактор с наближаването на последния етап от сезона на ябълките, обяснява Кравчик. "Тъй като сме във втората половина на сезона, е много важно да избираме само ябълки с добро качество. До края на сезона не всички сортове ще бъдат толкова добри, колкото трябва, така че трябва да внимаваме какво купуваме и продаваме. Складовете ни са пълни с Red Jonaprince, но сме доста оптимистично настроени към този сорт и смятаме, че ще успеем да продадем всичко до края на сезона. Особено сега, когато приключва сортът Gala, клиентите са по-склонни да изберат Red Jonaprince.

Полските търговци на ябълки скоро ще могат отново да изнасят за Беларус, която е била много важен пазар за тях, казва Кравчик: "В момента повечето от нашите ябълки отиват за Европа. Разбира се, говоря само от името на Appolonia, знаем, че много компании все още изнасят за Египет, Казахстан и Близкия изток. От февруари насам имаше много голямо търсене на ябълки Gala и Golden. Тъй като имаше солидно търсене, цената на ябълките се повиши и смятаме, че отново ще се повиши. От април ще бъде възможно да се изнасят ябълки и за Беларус, което всички очаквахме. Това винаги е бил много добър пазар за нашите продукти. Очакваме да изпратим много ябълки в Беларус и много хора се радват на това."

Тъй като производителите се опитват да намалят разходите, едва ли някой ще инвестира големи средства в отглеждането на клубни сортове, обяснява Кравчик. "Клубните сортове започват да стават по-популярни в Полша и много големи компании инвестират в този сектор. За създаването на добър клубен сорт е необходимо известно време, а за популяризирането му по подходящ начин са необходими още повече пари. Разбира се, би било много хубаво да има клубен сорт в офертата, но е трудно да се каже дали ще бъде печеливш, особено сега, когато хората търсят по-скоро по-евтини продукти, а не луксозни. Чуваме от производителите, че поради трудните времена те намаляват разходите, когато могат, само за да произвеждат нормални популярни сортове, така че инвестирането в нови овощни градини с големи суми пари не е голяма тенденция в момента."