Овощният вид вече не е запазена марка само на топлите райони на страната

Безспорно доскоро нарът бе сред южните култури, които са запазена марка за най-топлите райони на страната – Южна България и Черноморието. През последните години обаче все повече градинари пробват и успяват да го отглеждат на много други места в страната.

Наистина си струва да имате нар в градината. От една страна са вкусните плодове, които се събират през есента, а от друга – видът има ценни декоративни качества и може да се отглежда с украсна цел, тъй като цветовете му, които са червени или розови, са много красиви.

Предпочитания на вида

Нарът може да се формира като дърво или храст. Той е, както казахме, топлолюбива, но също и светлолюбива култура, затова трябва да му изберете подходящо място в градината. Дървото може да достигне височина до 4-6 метра.

Вегетацията на вида започва значително по-късно в сравнение с останалите овощни видове. Обикновено цъфтежът му е през май, когато почти няма опасност от късни пролетни мразове.

Нарът е кръстосано опрашващо се растение. Цветовете му са двуполови. Нормалните цветове са добре развити, едри, с ясно обособен плодник. Тези, които са недоразвити, са по-дребни, цъфтят по-дълго време и обикновено не образуват завръзи.

Опасност при студове

Когато температури от порядъка на минус 14-15 градуса се задържат повече дни, може да се стигне до повреди по цветните пъпки на нара. При още по-ниски стойности, може да измръзнат и летораслите.

Ето защо в районите, където често се отчитат по-ниски отрицателни температури, се препоръчва отглеждането на нара като храст.

Размножаване

Нарът може да се размножава чрез издънки, вкоренени резници, чрез присаждане и чрез семена.

Подходящо е да се засажда на различни типове почви, но не понася много кисела реакция на почвената среда. Вирее най-добре на леки, пропускливи, богати на органични вещества почви, с неутрална реакция.

Отглеждане

Нарът започва да плододава след 3-4-ата година след засаждането. Може да дава плодове около 25-30 години. Грижите при отглеждането на нар са както при останалите овощни видове: окопаване на почвата, торене, напояване, резитби - фитосанитарни, просветляващи, подмладяващи.

Въпрос:

През миналата година плодовете на нара се напукаха. Какви са причините за напукването на кората?

Цеца Тодорова,

с. Тодорово, Плевенско

Отговор:

Най-вероятната причина за напукването на кората на плодовете е неправилният воден режим. Един месец преди плодовете да се оберат дървото не трябва да се полива. Съответно напукването може да е причинено и от дъжд през този период.

Плодовете са ароматни, сокът - наситен и червен

Нарът е универсален плод – подходящ и за храна, и за напитка.

Зрънцата на нара се използват за поръска на различни предястия, салати, както и основни блюда. Често се влагат в гурме кулинарията, тъй като хем са малки, хем ефектни.

Нарът е подходящ за гарниране на кремове и желета, кисело мляко, за добавка към мюсли, овесени или други ядки за закуска.

Плодът много често се използва за приготвяне на фрешове, както и безалкохолни или алкохолни коктейли. Тъй като вкусът му е много наситен, препоръчва се да се разрежда с вода, както и да се комбинира с портокал, грейпфрут, но може и с други плодове.

Полезна техника

За да не се изпръскате или да смачкате нежните зрънца, трябва да се научите да го режете правилно. За целта се правят прорези в кората на нара, както при портокала. Плодът леко се разтваря над купа или чиния, така че зрънцата, които се ронят да паднат в съда После кората се обелва с ръка.

Не само вкусен, но и здравословен

Нарът е изключително полезен за човешкия организъм. Той съдържа витамините С, В- групата, Р и малко витамин А. Богат е на минералите калий, мед, манган, хром, силиций, магнезий, калций, натрий, желязо. Нарът е сред най-мощните природни антисептици и антиоксиданти.

В народната медицина нар се препоръчва за укрепване на имунната система, за стимулиране на обмяната на веществата, при сърдечно-съдови заболявания, стомашно-чревни разстройства.

Има подхранващо и избелващо действие за кожата, стимулира растежа на косата и заздравява ноктите

От цветовете на нара се приготвя ароматен чай, а от корите на плода – отвара, която е с доказано ефикасно средство срещу чревни патогени и паразити (глисти), а също и при кашлица, ангина, пневмония, анемии, температури.

Цветовете на нара са изключително красиви
Цветовете на нара са изключително красиви
В съседна Турция сокът от току-що изцеден нар се предлага навсякъде
В съседна Турция сокът от току-що изцеден нар се предлага навсякъде