Когато строителството на къщата най-накрая приключи и вече се подготвяте за дългоочакваното преместване, може да ви се струва, че най-важното вече е зад гърба ви.

Всъщност не е съвсем така. Къщата е построена, но все още има доста празна земя наоколо и можете да се занимавате с подобряването й дори до края на живота си.

Малките архитектурни форми идват на помощ и създават необичаен уют и комфорт, придавайки на вашия парцел уникална индивидуалност.

Всички сгради в градината ви трябва да бъдат хармонично комбинирани по дизайн и стил. Важно е и да се спазват размерите и пропорционалността.

Всяка малка дървена форма на обекта трябва да бъде в хармония и с местоположението и околностите - тогава градината ще се превърне в единен ансамбъл.

Беседки

Градинските дървени беседки са идеално място за почивка. Елегантна беседка от ажурни летви, обвита с рози, ще се превърне в любимо кътче за всички, които обичат романтичното или философско уединение.

А беседка, изработена от трупи, е чудесен вариант за любителите на барбекюто и шумното забавление в приятелска компания.

Дървена беседка под формата на пагода ще бъде перлата на градина в ориенталски стил.

Градинска беседка, изработена от дърво, може да се построи и без основа, ако е поставена върху циментови блокове, което означава, че може да бъде сложена навсякъде, без да се страхувате да повредите кореновата система на растенията в градината.

Арки

Обикновено с помощта на арка се оформя входа на обекта и преходите между различните части на градината.

Дървени арки, преплетени с растения, изглеждат особено впечатляващи.

Те могат да бъдат разположени и на границата на обекта, например до оградата. Особено живописно е да поставите пейка под тях.

Дървената арка прави и очарователен ансамбъл с терасата на къщата. Тази малка архитектурна форма е най-лесно да направите сами.

Перголи

Дизайнът на перголата се състои от няколко арки, свързани помежду си с напречни пръти. Желателно е дървената пергола да е малко по-голяма на ширина, отколкото на височина. Това ще й даде стабилност.

Формата на дървена пергола зависи само от въображението или уменията на собственика на градината. Усукана с растения, тя се превръща в зелен тунел, където можете да се скриете от слънцето.

Дървените перголи могат да се използват на градинските пътеки при преминаване от една градинска площ към друга, като преход между две сгради или като навес на тераса.

Катерещите растения за дървена пергола могат дори да имат доста впечатляващо тегло, тъй като напречните греди могат да издържат на голямо натоварване.

Ако растенията не покриват напълно перголата, трябва да се внимава, за да се гарантира, че откритите части на конструкцията изглеждат прилично. Безцветен лак или специални импрегнации ще подчертаят структурата на дървото.

Навеси

Навесите са нещо средно между пергола и беседка. Обикновено те граничат със стената на къщата. Конструкцията е тристранно или едностранно отворена, има решетъчни стени и свод. Над градинска пейка може да се изгради навес. Преплетена с растения, тя осигурява отлична сянка.

Тази малка архитектурна форма от дърво има по-скоро практична, отколкото декоративна цел.

Мостчета

Ако езерцето на вашето място е малко, мостчето ще изпълнява чисто декоративна функция, създавайки романтично настроение в градината.

А ако езерото е голямо, тогава дървеният мост може да се използва по предназначение. Неговият парапет може да служи като опора за увивни растения, а мостът ще привлича погледите на всички гости.

Градински мебели

Тази малка архитектурна форма, изработена от дърво, оставя неограничено поле за вашето въображение. Например, пейка от дърво с най-странна или, напротив, класическа форма може да стои във всеки ъгъл на градината и веднага ще придобие особен чар. Тя не заема много място, но предоставя възможност да се отпуснете и да се насладите на красотата на цветята и растенията. А градинска пейка, изработена от дърво и монтирана около голямо дърво, изглежда ефектно. Почвата около нея трябва да е добре дренирана.

Дървените градински мебели могат да бъдат преносими, като в този случай трябва да са направени от летви.

Ако те са разположени за постоянно, много е важно да изберете правилното дърво: тик, бук и лиственица ще са най-трайни. Дървените градински мебели трябва да бъдат третирани с антисептик, оцветени и лакирани.

Ограда

Всеки е свикнал да възприема тези малки архитектурни форми за градината като нещо чисто практично.

В допълнение към ограждането на територията, те могат да маркират зоните на обекта, да предпазват от вятър и слънце и да се използват за създаване на подпорни стени. А дървена ограда, оплетена с цветя, ще бъде чудесна украса за градината.

Скулптура

Всяко дърво, живо или отрязано, може да украси градината. От счупени клони можете да създадете триизмерна картина на стената на къщата.

Скулптура, изработена от дърво под формата на животно или птица, ще добави зрелищност към градината. Дори пън или камък след правилна обработка може да се превърне във "връхната точка" на двора. Така че тази малка архитектурна форма, изработена от дърво, не изисква специални финансови разходи. Ако не създавате монументални композиции, тя може да бъде доста мобилна, което означава, че не се нуждае от специални грижи. Важно е само да не се увличате, за да не превърнете обекта в музей на скулптурата или детска площадка.