Очакваното застудяване може да застраши цъфналите овошки

СЕДМИЧНА АГРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА

Дукена Жолева,

агрометеоролог при НИМХ

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще бъдат с повишена динамика. След високите за сезона температури в началото на седмицата се очаква застудяване и промяна в агрометеорологичните условия. На много места в полските райони се прогнозират температури под климатичните норми, близки до биологичния минимум, необходим за вегетацията на есенните посеви и засетите пролетни култури. В североизточните райони и във високите полета не се изключва вероятността за валежи и от сняг и риск за повреди при встъпилите във фаза цъфтеж костилкови овощни видове (кайсия, праскова).

След краткотрайното застудяване през втората половина от периода се прогнозира повишение на температурите и активизиране на вегетационните процеси при есенните посеви и трайните насаждения. В края на март и началото на април при пшеницата ще протичат фазите братене и вретенене, предимно при посевите на места в Дунавската равнина и в южните райони (Новачене, Силистра, Хасково).

При овощните култури ще се наблюдават различни фази - разпукване на пъпките, бутонизация и цъфтеж при костилковите видове (бадем, кайсия и праскова). При лозата ще протича набъбване на пъпките.

Очакваните валежи в края на март ще подобряват почвените влагозапси в 50-см слой. В края на второто десетдневие на март, в част от южните и източните райони, нивото на влагозапасите при зимните житни култури в 50 и 100-см почвен слой беше ниско за началото на пролетния вегетационен период, на места под 65% от ППВ (Пределна полска влагоемност). Сравнително добри, над 85% от ППВ, бяха влагозапасите при есенниците в северозападните райони на страната (Бъзовец, Николаево, Новачене, Борима).

В края на март прогнозираното неустойчиво време с валежи ще възпрепятства растително-защитните пръскания при овошките, предсеитбените обработки и сеитбата на средноранните пролетни култури. В средата на третото десетдневие на март (25.03-05.04) започва агротехническият срок за сеитбата на слънчоглед в Дунавската равнина.