При хранене на възрастни овце и кози с цел намаляване на разходите, приблизително 1/3 от сеното се заменя със слама.

За да бъде вкусът й по-добър, сламата трябва да бъде натрошена, навлажнена, задушена, овкусена с меласа.

Прилага се и метод с амонячна вода, който повишава хранителната стойност на сламата. Така съдържанието на смилаем протеин се увеличава значително.

Обработката е следната: купчина слама се насища с амонячна вода (в размер на 30 кг амоняк на 1 тон слама - това се прави с помощта на игла на спринцовка, свързана към амонячен носител с гумен маркуч) и се покрива с фолио. Сламата се оставя в това състояние в продължение на две седмици, след това фолието се отстранява, а купчината се оставя на открито за 8-10 дни.

Такава слама се използва за дълго време, докато всичко се изяде. Докато се изхранва на животните,

сламата се ароматизира

със захар и рутабага

(известна още като шведска ряпа - кореноплоден зеленчук, наподобяващ ряпа. За рутабага често се казва, че е кръстоска между ряпа и зеле хибрид. Въпреки че има силен, остър вкус и земна миризма, притежава по-мек вкус от ряпата, когато е сурова).

Другите овкусители са: фуражно цвекло, моркови, куузика (разновидност на рутабага), фуражна меласа.