Досега подобни договори са предлагани само за лен

Несигурният пазар предопределя земеделските производители да диверсифицират производството си, както и да го направят по-конкурентно. Неблагоприятните климатични условия са другият фактор, който ограничава оптималното развитие на културите и достигане на по-високи производствени резултати.

Безспорно фермерите са поставени пред редица предизвикателства, с които трябва да се справят. Увеличаваното на броя на културите във всяко едно стопанство, е една от правилните стъпки. А когато има и сигурен пазар, това е отлично бизнес решение.

Именно с такова предложение излиза френски кооператив пред българските фермери. От няколко години той сключва договори за обратно изкупуване на маслодаен лен, а от тази ще предложи и опция за сорго. От кооператива разясняват, че ще предложат на земеделските производители, които решат да го отглеждат, не само семена, но и торове, както и съответната технология – съвети за сеитбата и другите добри практики от технологията. Всеки производител може да реши как да подпише договора – дали при изкупуване на определени цени, или да е отворен. Разбира се, необходимо е да се спазват добрите практики по отглеждането на културата.

С договора за обратно изкупуване, който предлагаме на производителите, по мое мнение, много бързо ще се отвори пазарът за сорго, категоричен е Ангел Ангелов, търговски представител на кооператива. Зърнената култура е сравнително непозната в новата история на земеделието ни. И то е не защото не може да се отглежда у нас, напротив, може и то много успешно, а основно заради липсата на пазар.

Соргото е много толерантно на засушаване, просто му трябва много малко влага, когато се сее, за да поникне. Направи ли 3-5 листа вече нищо не може да му повлияе. Възможен е проблем с влагата при жътвата. Например, когато зърното се използва за изхранване на животни – тя не е от значение, но при изкупуване – влагата трябва да между 9 и 16%. Преди да се ожъне, около 10-12 дни, се прилага десикант. Предимство на културата е, че се сее малко по-късно, средата – края на април, но може и през май - няма проблем. А най-важното условие е полетата да не са заплевелени с балур, другите плевели могат да се контролират.

Още за отглеждането на сорго четете в новия брой на в. "Български фермер" от 20-26 март