За стартиращите фермери е важно да изберат везни, които отговарят на техните специфични нужди и бюджет

През последните години се наблюдава скок в използването на индустриални везни и теглилки. Тези устройства са от съществено значение и за селскостопанските работници - точното измерване и претегляне на култури, добитък и материали е задължително за агробизнеса. В резултат на това производителите на везни разработват нови и иновативни модели, за да отговорят на променящите се нужди на индустрията и земеделието.

Основно оборудване за зърнопроизводители, зеленчукари, овощари, лозари, картофари, животновъди, които желаят да контролират и управляват успешно маркетинга си, е стопанският кантар с терминал за контрол на входа и изхода при експедиция на продукция. Те са необходими за измерване на стоки, които съставят основна част от оборота на фермера. Агрокантарът в различните му типове е нужен за всички

основни дейности в агробизнеса,

особено за стартиращите земеделци. Не случайно всеки по-голям производител има такъв кантар и почти във всяко българско село е инсталирано измерващо съоръжение. За фермерите е важно да претеглят точно своята продукция, за да си осигурят справедливо ценообразуване и да проследят и документират добивите си във времето. Основно правило в пазарната икономика...

Отдавна производството на големи или малки везни е силно развит клон в обслужващата земеделието индустрия. В този сектор работят множество балансови компании, специализирани в проектирането и производството на иновативни и ефективни системи за претегляне на превозни средства с голям капацитет, предимно кантари, наземни или разположени под земята. Земеделските стопани използват различни методи за претегляне на продукцията си в зависимост от вида на произведената култура, животно или наличното оборудване.

Ето някои типове кантари:

  • платформени кантари с рампа: това са везни, които могат да поемат по- големи количества продукти или добитък.
  • висящи везни: използват се за претегляне на отделни бройки животни или за по-малки количества, като торби с ябълки или картофи
  • мостови кантари с рампа: това са най-големите, използват се за претегляне на камиони или ремаркета със зърно, зеленчук, бали и др.

Сред различните производители, участващи в този пазарь е и италианската група Bilanciai, един от европейските лидери в сектора. Тя произвежда мостови модулни кантари, терминали и индустриални везни, които могат да се поставят над земята, чието инсталиране изисква малко строителни работи. Това е важно предимство, защото може да се монтира рампа, без изкопаване на яма, което прави инвестицията по-рентабилна. Мостовите везни на компанията са проектирани да бъдат здрави и надеждни, с характеристики на високопрецизни товарни клетки и издръжлива стоманена конструкция, ефективна и функционална дълги години. Общата заложена височина не надвишава 38 см. Производителят предлага и подходящи къси метални рампи за плавен достъп.

В портфолиото си Bilanciai има и кантари монтирани в яма, и повърхностно монтирани, и преносими модели.

Под конструкцията са разположени точно ориентирани 8 сензора, които извършват контрола върху операцията на претеглянето.

Динамометричните им клетки

отчитат теглото на платформата. Някои мостови везни използват аналогови, други - цифрови тензодатчици. Цифровите товарни клетки се считат за по-точни и надеждни. Те отговарят на взискателния стандарт за защита IP 69, който гарантира високо ниво на уплътнение и отлична устойчивост на външни агресии. Товарните клетки на стандартния мостов кантар са разпределени под конструкцията, с променлива устойчивост на товари от 20 до 80 т. Общата инсталация често е с размери 18 м на 3 м ширина. Благодарение на модулните си елементи Bilanciai прави инсталации с дължина от 6 до 36 м, според нуждите на клиента. Възможно е няколко години след инсталирането на кантара той да се разшири чрез добавяне на един или повече допълнителни елементи, като модули с по-нова технология за високопрецизни товарни клетки.

Освен мостови везни, Bilanciai предлага и терминали за кантарите, оборудвани с вграден компютър и сензорен екран. По време на претегляне терминалът отпечатва бележка и съхранява цялата информация в база данни, която може да бъде експортирана под формата на файл, съвместим с програма за електронни таблици като Excel. Те се използват за контролиране и наблюдение на процесите на претегляне и

могат да бъдат интегрирани

с разнообразно друго оборудване и софтуерни или конвейерни системи. Сглобката е поставена в устойчив на атмосферни влияния корпус от неръждаема стомана. Дизайнът му е мобилен и клиентът може да избере да добави камера, интерком или модул за пренос на данни чрез wifi или мобилен телефон. Терминалите за претегляне на Bilanciai предлагат редица предимства. Те са проектирани да бъдат лесни за употреба, със сензорни екрани и графични дисплеи с разширени възможности за интернет свързване.

В пространството на високите технологии има и много други компании, които произвеждат индустриални везни и кантари, подходящи и за фермери.

Ето няколко примера:

Avery Weigh-Tronix предлага набор от модели кантари, подходящи за селскостопанска употреба, включително преносими и цифрови модели с вградени принтери за записи и контрол. Компанията предлага специална гама от дигитални везни. Един от най-популярните им модели е E1105 Indicator, който се отличава с голям, лесен за четене дисплей и здрав, водоустойчив дизайн. Той е предназначен за използване на открито и може да се справи с тежести до 2,5 т.

От своя страна брандът Cardinal Scale Manufacturing произвежда кантари за стопанския двор, включително модели с дистанционни дисплеи за лесно проследяване на операцията. Фирмата Mettler-Toledo произвежда кантари, включително модели със специализиран софтуер за проследяване на земеделските добиви. Компанията предлага набор от цифрови кантарни системи, предназначени за използване в селскостопанската индустрия, включително подовия вариант PUA579. Този модел се отличава с дизайн с нисък профил и издържа тежести до 4,5 т. 

ДОПЪЛНЕНИЕ

Пазарът за агрокантари е налице, остава въпросът за нуждите и инвестициите... За фермерите е важно да проучат и да изберат кантар, който отговаря на техните специфични потребности, бюджет и някои основни параметри: максимален капацитет за тегло, точност, размер на платформата (според превозните средства, които ще се претеглят), устойчивост на атмосферни влияния, като дъжд, сняг и екстремни температури, преносимост и др.

Според експерти от бранша една от най-значимите тенденции е увеличеното търсене на цифрови везни. За разлика от традиционните механични те осигуряват по-точни показания и са по-лесни за използване. Усъвършенствани са с разширени функции, като съхранение на данни и безжична връзка, които допълнително увеличават интереса към тях.

Размерът на световния пазар на агро кантари и везни се очаква да достигне 1,5 милиарда долара до 2025 г., според доклад на MarketsandMarkets. Това представлява значителна възможност за растеж както за кантаропроизводителите, така и за селскостопанския бизнес. Прогнозите са, че глобалният пазар на селскостопански везни ще расте през следващите години, ще растат и иновациите в тази област. 

Кантар на полето в действие
Кантар на полето в действие
Схема: как работи агрокантарът
Схема: как работи агрокантарът
Измерване на бали
Измерване на бали
Измерване на зърно в ремарке
Измерване на зърно в ремарке
Единична везна за говеда
Единична везна за говеда
Мобилна везна може да се инсталира и на ливада за постоянен контрол
Мобилна везна може да се инсталира и на ливада за постоянен контрол
Комфортен кантар за овце
Комфортен кантар за овце