Ако не се вземат мерки, за кратко време овошките загиват

През последните години огненият пригор се превърна в една от най-опасните болест по семковите овощни видове. Начинаещите градинари трябва да имат предвид, че заразата напада и някои костилкови представители.

Трябва да знаете:

  • Първите признаци се забелязват през пролетта, обикновено по време на цъфтежа на дръвчетата. Заразените цветни букетчета увяхват, покафеняват и почерняват.
  •  Нападнатите листа се завиват и потъмняват.
  • Повредените растителни части не опадат, а остават по клоните.

Дърветата са като опожарени – характерен симптом, от него и името на болестта.

  • Заразените млади клонки и леторасли се изпълват с течност и започват да сълзят. По големите клони и по стъблото се появяват рани и пукнатини. Кората им в началото е водниста, а по-късно става кафява или черна и се набръчква.
  • Болните плодовете почерняват, но не опадат и остават по дърветата. Заразяват се само младите зелени плодове.

През лятото, когато температурите са по-високи, активността на болестта е много малка. Тогава кората на болните дървета засъхва и се напуква. При дървесината границата между болната и здравата тъкан е ясно изразена.

През следващата пролет, при възобновяване на сокодвижението, болестта отново се проявява и се разпространява по цялото дърво.

Заразата

Огненият пригор се причинява от бактерия, която прониква в растенията чрез рани, пукнатини и през устицата. През зимата тя се запазва по раковините, по клоните и стъблата.

Заразата се разпространява много лесно от дърво на дърво с дъждовете.

Насекомите - пчели, листни въшки и други смучещи и гризещи видове, които нараняват растенията, също пренасят бактерията. Птиците, а и овощарите при резитба или други манипулации, също могат да пренесат заразата.

Профилактика

Когато се установи болестта, още рано през пролетта , преди да са цъфнали дърветата, е необходимо да се направи профилактично пръскане. Използва се 1%-ов бордолезов разтвор.

Заразените цветове, леторасли и клонки, трябва де се изрежат 20-25 см от мястото на повредата до здрава тъкан. След това се напръскват обилно с 1%-ов бордолезов разтвор.

През есента, след опадане на по-голямата част от листата, дърветата се пръскат с 2%-ов бордолезов разтвор.

Внимание!

  • Инструментите се обеззаразяват с 10% белина, формалин или спирт за горене, разреден с вода в съотношение 3:1 .
  • Изрязаните растителни части се изгарят.
  • Раните се замазват с овощарска замазка или се намазват с 10%-ов разтвор на белина или формалин.

Огненият пригор напада много овощни и декоративни видове, а също зеленчуци и полски култури. Сред тях са: ябълка, круша, череша, вишня, праскова, дюля, зарзала, бадем, слива, ягода, глог, роза, малина, дрян, фурма, орех, ясен, бряст, люляк, божур, картофи, салата, фуражен грах и други.