Важно е собствениците на домашни птици да са наясно с най-честите болести, които могат да засегнат техните любимци. Ранното откриване и диагностициране на заболяването е от ключово значение за успешното лечение на пернатите любимци, така че общото знание за симптомите, които ги засягат е от изключителна важност. Ако забележите, че вашата птица проявява някои от тези признаци или друго нехарактерно поведение, потърсете квалифициран птичи ветеринар възможно най-скоро.

1. Болест на провентрикуларна дилатация (PDD)

Болестта на провентрикуларната дилатация (PDD) е едно от най-объркващите разстройства при птиците. Заболяването засяга нервите, които захранват стомашно-чревния тракт на птицата, въпреки че може да засегне и свързани с други органи, нерви. PDD е известен също като Синдром на изтощение на ара, тъй като най-често се диагностицира при папагали ара, африкански сиви папагали, амазонски папагали, какаду и конюри.

Симптомите на PDD включват загуба на тегло, повръщане, промени в изпражненията на птиците и подуване на гушата и по-точно мускулната торбичка близо до гърлото. Въпреки това, някои птичи любимци могат да не показват никакви признаци на заболяването, докато не се развие в напреднал стадии.

За съжаление болестта няма лек, лечението само ще намали болката в оставащото време от живота на птицата. То включва нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС), като може и да се наложи любимецът да бъде поставен на специална диета.

2. Пситакоза

Пситакозата или „папагалската треска“ се причинява от бактерията Chlamydia, която може да засегне всички клюноносци. Заболяването е силно заразно и зоонозно - може да се предава от птици на други животни, както и на хора.

Симптомите на пситакозата не са специфични, но включват затруднено дишане, секреция от носа и очите, липса на апетит и течни, воднисти изпражнения, придружени от обща летаргия. Лечението най-често е антибиотикът тетрациклин, който може да се прилага перорално или чрез инжекции. Въпреки това, птиците, приемащи тетрациклин, не бива да приемат калций поради ефекта му върху лекарството.

3. Пситацинова болест на човката и перата (PBFD)

PBFD е сериозно заболяване, което може да засегне всички членове на семейството на папагалите и се нарича "птичи СПИН", като се има предвид приликата между болестите. Въпреки че повечето засегнати птици са на възраст под две години, PBFD може да засегне птици от всяка възраст.

Симптомите на PBFD включват загуба на пера, необичаен растеж на перата, липса на пух и израстъци, лезии и аномалии на клюна. Ако една птица показва симптоми, ветеринарният лекар може да направи биопсия на кожата и/или перата за диагностика. Понастоящем няма лечение за PBFD, така че ветеринарен лекар ще препоръча поддържаща грижа, която включва контрол върху болката.

4. Полиомавирус

Полиомавирусът е разстройство, което засяга птиците в клетки, особено папагали. Птичите любимци, които са новородени или млади, са изложени на най-голям риск и заболяването обикновено е фатално.

Симптомите на полиомавирус включват загуба на апетит, уголемяване на корема, парализа и диария. Някои птици може изобщо да не показват външни симптоми, но да са носители на вируса и могат да го развият по време на стрес, което представлява риск от инфекция за други птици у дома.

Не е известно лечение за полиомавирус. Това заболяване може да прогресира бързо и има висока смъртност. Ако вашата птица е изложена на висок риск от излагане, т.е. в обкръжението ѝ има заболели много други птици, налична е ваксинация, за да се намали рискът от заразяване.

Линеене на перата

Ако имате бебе птиче в къщата, то вероятно преминава през напълно нормален процес на линеене, при който губи пера. Птичите пера се повреждат и не могат да бъдат поправени, защото са направени от кератин. Затова падат в отговор на сезонните промени и произведените хормони и на тяхно място се зараждат и израстват нови. Тъй като перата растат, може да откриете пода на дома си и заграждението, в което държите птицата си, осеяни с парченца кератин. Това е обвивката на перата, която се е отворила от появяващото се перо. Изглежда като доста малко кератин, но е напълно нормално, като вземете предвид, че вашето бебе расте в цял чисто нов набор от пера. Ще се наложи да метете по-често от обикновено.

Необходима е много енергия за производството и подмяната на тези пера, така че линеенето обикновено се случва в по-малко стресиращи и напрегнати времена, когато смяната е по-лесна за птицата. В дивата природа това обикновено се случва веднага след сезона на гнездене или точно преди миграцията. Ако една птица не може да лети, тя ще бъде в опасност. Полетът е изключително важен за избягването на хищници и вероятно е най-добрият им защитен механизъм. Папагалите обикновено сменят няколко пера наведнъж, когато е необходимо. Това е, за да се гарантира, че папагалът все още може да лети.

Ако имате две свързани птици, те вероятно ще предпочетат да си помогнат, като заедно чоплят и премахват упоритите кератинови обвивки около перото, за да го освободят.

Сърбеж

Линеенето е сърбящо преживяване. Когато тези обвивки се напълнят с пера, може да наблюдавате как вашата птица чопли перата си или чеше труднодостъпни места като главата или шията си. Това действие освобождава перата, улеснява тяхното развитие и облекчава сърбежа. Душовете също са полезни за последното, защото водата омекотява кератина, което улеснява пробиването на перата през обвивката.

Хранене по време на линеене

Тъй като перата и обвивките на птиците са съставени от протеини, може да искате да се уверите, че вашият домашен любимец има повишено количество добри протеини в диетата по време на линеене. Запознайте вашата домашна птица с бъркани яйца или варени зърнени и житни култури. Може да се консултирате с вашия ветеринар относно неговите предложения за диета на птицата. Всякакви диетични промени трябва да бъдат одобрени от специалист.

Ако забележите прекомерно линеене – необичаен излишък от изгубени пера, говорете с ветеринарен лекар за птици, който ще провери дали има здравословен проблем, причиняващ по-обилната загуба на пера.

Взаимно пощещи се папагали
Взаимно пощещи се папагали
Ара с нарушена структура на клюна
Ара с нарушена структура на клюна