В предишен материал ви дадохме предложения как да приготвите от ябълките в зимника вкусни и полезни десерти. Понеже рецептите за пълнени ябълки са толкова много, колкото са и домакините, които искат да ги приготвят, днес ви предлагаме още няколко интересни рецепти.

Запазете ги в тефтерите, ако не искате днес да ги приготвите!

В карамел 

Продукти: 7 ябълки, 1 суп лъж. лимонов сок, 1/2 ч. лъж. сол, 2 суп. лъж + 40 г брашно, 330 г кафява захар, 115 г масло, 100 г бяла захар.

Приготвяне: Почистете ябълките от кората и семките и ги нарежете на малки парченца. Към тях добавете лимоновия сок, половината от канелата, солта, 2 супени лъжици брашно и 220 г кафява захар.

Разбъркайте добре и сложете в малка форма. Смесете маслото, нарязано на парчета, 40 г брашно, бялата захар, останалата кафява захар и канелата. Намажете ябълките с маслената смес. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за 40-45 минути. Ябълките трябва да омекнат и карамелът да се стегнеа

Оставете десертът да се охлади за 10 минути преди сервиране.

В тесто 

Продукти: 4 ябълки, 4 суп. лъж. захар, 1/2 ч. лъж. канела, 300 г бутер тесто, 1 яйце (по желание), 2-3 суп. лъж. пудра захар.

Приготвяне: Във всяка ябълка направете вдлъбнатина, като изрежете сърцевината. Там сипете по лъжица захар и щипка канела. Разточете тестото и го нарежете на 4 равни части. В средата на всяко от тях сложете по една ябълка и закрепете краищата на тестото, като завиете плода. Наредете ябълките в тава за печене, покрита с хартия. За да придобие тестото златистокафява коричка, можете да го намажете с разбито яйце.

Печете десерта на 190°C за около 20 минути. Поръсете с пудра захар преди сервиране.

Печени резенчета 

Продукти: 50 г захар, 1/8 ч. лъж. канела, 6 ябълки.

Приготвяне: В купа се смесват захарта и канелата. Нарежете ябълките по дължина на четвъртинки и отстранете сърцевината. Филийките се овалват в захарната смес. Подредете ги в тава за печене на един ред. Печете 30-35 минути на 200°C. По средата на готвенето обърнете резените, за да се изпекат равномерно.

Крамбъл с червени боровинки 

Продукти: 5 ябълки, 1/2 лимон, 150 г боровинки, 2 суп. лъж. царевично нишесте, 3 суп. лъж. бяла захар, 55 г течен мед, 1 ч. лъж. смляна канела, 100 г овесени ядки, 70 г кафява захар, 3 суп. лъж. брашно, 4 суп. лъж. масло, 1/2 ч. лъж. сол.

Приготвяне: Нарежете ябълките на малки кубчета, като отстраните сърцевината. Към тях добавете лимоновия сок, червените боровинки, нишестето, захарта, меда и канелата. Разбъркайте и пресипете в малка тава за печене. Поставете във фурната, предварително загрята до 180 ° C, за 30 минути.

Смесете овесените ядки, кафявата захар, брашното, нарязаното на кубчета масло и солта. Поръсете сместа върху ябълките и боровинките и печете още 15 минути до златистокафяво.

С мащерка 

Продукти: 900 мл ябълков сайдер, 60 г масло, 8 ябълки, няколко стръка прясна мащерка.

Приготвяне: Сипете ябълковото вино в тенджера и го оставете да заври. Оставете да къкри около 20 минути, докато течността намалее около до около 1/3. Свалете тенджерата от котлона и разтопете маслото в сайдера.

Почистете ябълките от кората и сърцевината и ги нарежете на филийки. В купа смесете ябълките, малко сайдер и по-голямата част от нарязаната мащерка. Прехвърлете в малка форма за печене, застлана с фолио, и печете около 10 минути на 180°C.

Залейте ябълките с останалия сайдер и печете още около 15 минути, докато омекнат. Преди сервиране поръсете с останалата мащерка.

Със сини сливи и заквасена сметана 

Продукти: 50 г сини сливи, ядки на вкус, 3 суп. лъж. сметана, 1-2 суп. лъж. захар, 5 ябълки.

Приготвяне: Сините сливи се заливат с гореща вода за 10-15 минути. След това ги нарежете на ситно и смесете с накълцаните ядки, сметаната и захарта. Отрежете от ябълките капачета и почистете сърцевините. Ябълките се нареждат в тава и се пълнят със сметановата смес. Покрийте с изрязаните капачета, ако искате, и печете около 30 минути на 180°C.

Със сирене бри, мед и ядки 

Продукти: 4 ябълки, 220 г сирене бри, 3 суп. лъж. мед, 2 суп. лъж. смлени орехи.

Приготвяне: Отрежете капаци от ябълките и изрежете сърцевините. Напълнете плодовете със сирене, мед и ядки. Покрийте с капачетата и печете на 200°C около 35 минути, докато десертът омекне.