*Работничките разпечатват мед и освобождават килийки от средата на гнездото

* При рязко застудяване и недостиг на храна рисковете за семействата са големи, още повече, че някои вече отглежда и пило

Топлото време продължава, и то с много високи дневни температури за февруари. Вече отдавна

пчелите събират първия 

нектар и прашец от кокичето

В по-топлите райони разпукват и провисналите реси на леската, затова по тях се трупат много пчели в слънчевите часове за прашец. В горите и по поляните е минзухарът. Всички тези най-рано цъфтящи растения се отразяват много добре на пчелните семейства. Но има и голям риск – защото предстои март, когато не се изключват отделни мразовити дни, които могат да причинят сериозни загуби за пчелните семейства. И това е така, защото голяма част от семействата все още са на кълбо. Но те освобождават килийки от средата на гнездото, като ги полират и подготвят за снасяне на яйца. По принцип нормално е майките през февруари да започнат да снасят и по това време да има вече 1-2 до 3 пити разновъзрастово пило. И дори новоизлюпени млади пчели. Но при евентуално рязко застудяване и недостиг и липса на храна за пчелите, резултатът ще е лош.

Оцеляването на семействата

при една „завръщаща” се студена зима – с ледени дни и нощи за няколко дни, всичко зависи от

  • силата на семействата;
  • възрастта и качеството на майката;
  • наличието на достатъчно храна;
  • затопляне на гнездото.

Какво се случва в момента

около появилото се пило пчелите поддържат вече постоянна температура 34-36 градуса С. За храненето на пилото и произвеждането на необходимата топлина пчелите консумират не само мед, но и цветен прашец. Така разходът на мед се увеличава и достига за един месец 1,5-2 кг на пчелно семейство. Резултатът от по-голямата консумация на храна и особено на прашец е, че в дебелото черво на пчелите се натрупва все по-голямо количество несмлени остатъци. Топлото време позволява около обяд пчелите да облитат и по този начин да прочистват дебелото черво. Като същевременно почистват кошера и пренасят пресен нектар, прашец и вода. Но ако рязко застуди, всичко това не би било възможно. А пчеларите знаят, че при невъзможност за облитане и при лошокачествена храна рискът от появата на диария е огромен.

Затова се налага пчеларят да навестява

пчелина при слънчево време

И при облитането и прослушването на пчелните семейства да добие представа за състоянието на семействата. Първият пролетен преглед трябва да се прави при температура над 12 градуса – като се погледне набързо в гнездата и се установят причините на евентуално неблагополучие на семейството. Ако има такива, трябва, доколкото е може, да окаже помощ на най-нуждаещите. Например дори при най-лек валеж от сняг, пчеларят задължително трябва да се изчисти, защото при разтопяването водата попива по стените, навлиза в пролуките и овлажнява вътрешността на кошера. Любителите пчелари трябва да знаят, че през зимата и ранна пролет

голямата влажност е много вредна за пчелите

и не бива да се допуска.

Другата им задача е да следят по кошерите да не чукат кълвачи, синигери и други птици, защото те издълбават дълбоки дупки в стените, а това е предпоставка да загинат цели семейства.

Сега може да се преместят кошерите на близко разстояние из самия пчелин. А на семействата, които са боледували от нозематоза, се дава кърмова маса с добавка на препарат против заболяването.

От навреме оказана помощ на пчелните семейства по това време твърде много зависи тяхното доиззимуване и по-нататъшното им развитие.

Как и кога се прави преглед

на пчелните семейства

Любителите пчелари трябва да знаят, че при отглеждането на пчелни семейства трябва да знаят непрекъснато какво е състоянието им. Първо, пчеларят трябва да разполага с необходимите помагала за преглед:

  • пушалка;
  • лицева мрежа;
  • рамкоповдигач;
  • пчеларски четки;
  • работно сандъче;
  • преносимо сандъче;
  • и количка.

Прегледите са пълни и частични. При пълните се прави подробна преценка на състоянието на семействата. При кошерите Дадан-Блат и лежак се извършват най-много 4 пълни прегледа през годината:

  •  главен пролетен преглед;
  •  преглед преди главната паша;
  •  преглед след главната паша;
  •  есенен преглед при зазимяването на пчелните семейства.

Да се знае, че частичните прегледи се извършват между пълните. Целта е да се изяснят отделни въпрос и да се окаже определена помощ на пчелните семейства. Към частичните прегледи може да се включи и осведомителния пролетен преглед.

Да се спазва правилото прегледите

само при топло и тихо време,

за да не се простуди пилото. Пълните прегледи се правят при температура на въздуха не по ниска от 15 градуса С на сянка, но още по-добре при 18 градуса, а частичните може да се извършват набързо и при по-ниска температура, но не и под 12 градуса С.

Ранните пролетни прегледи се правят по обяд, когато е най-топло. По-късно през пролетта, щом времето се затопли, кошерите се преглеждат предимно привечер и сутрин, когато летенето на пчелите е слабо, за да не се предизвика кражба между пчелните семейства, ако няма паша.

При топло време само при добра паша кошерите може да се преглеждат целодневно, което е по-лесно, защото повечето от летящите пчели са навън.

Кога не се прави преглед:

При ветровито, облачно, преддъждовно или дъждовно време, защото пчелите силно се дразнят и много жилят, а и пилото, и яйцата лесно загиват при засъхване или попаднали капки вода по тях.

Не се прави сутрин много рано и вечер късно, както и при студено време през деня, когато всички пчели са в кошера. Тогава не само може да се простуди пилото, но пчелите жилят настървено и се пъхат в дрехите, ръкавите и крачолите на топло – и затрудняват много прегледа.

Младите пчелари трябва да знаят, че излишните прегледи – без причина, а само от любопитство, не трябва да се допускат - особено по време на медосбора. Защото се пречи на летежа на пчелите и нормалната работа на пчелните семейства. А това се отразява неблагоприятно върху тяхното развитие и продуктивност.

Добри практики прилагат опитните пчелари – избягват ненужните прегледи, щом като могат да се осведомят за състоянието на пчелните семейства по поведението и летежа на пчелите преди входа на кошера.

При прегледите пчеларят трябва да е със светли дрехи от гладка материя. От тъмните влакнести дрехи пчелите се дразнят. Затова подходящи са престилката и работният гащеризон – в бял или жълт цвят, ръкавите и крачолите се пристягат с ластик, за да се избегне влизане на пчели по време на работа.
При прегледите пчеларят трябва да е със светли дрехи от гладка материя. От тъмните влакнести дрехи пчелите се дразнят. Затова подходящи са престилката и работният гащеризон – в бял или жълт цвят, ръкавите и крачолите се пристягат с ластик, за да се избегне влизане на пчели по време на работа.
За предпазване на ръцете се използват гумени ръкавици
За предпазване на ръцете се използват гумени ръкавици