Февруари е, а градинарите вече работят - режат ли режат лози и плодни храсти и дръвчета… Украсните видове също имат нужда от нови прически. Съветваме ви да пристъпите към резитба в сравнително топлите и слънчеви дни, преди които не е валяло.

Обикновено зимната резитба се

извършва по 3 причини:

1. За по-висока производителност и жизненост на растенията, които дават плодове или се ценят заради красивите си цветове.

2. За оформяне на декоративните лиани и храсти.

3. За да се предотврати прерастване и превземане на нови площи.

За пореден път ще предупредим, че ако режете декоративни дървета, храсти и лиани наред, има голяма опасност да останете без цветове до края на годината, което нито един градинар не желае. Затова внимавайте в картинката и използвайте ножицата разумно.

Клематиси 

Клематисите, които цъфтят късно през лятото, са големи красавци и попадат в трета група. Ако ни следите редовно, сигурно помните, че клематисите са разделени в 3 групи според периода на цъфтеж и съответно кога трябва да се режат и оформят.
Та, ако вашият клематис цъфти в късното лято, редно е да го оформите преди старта на вегетацията. Така ще стимулирате образуване на нови стъбла, където в последствие ще се появят разкошните цветове.
Запомнете, винаги режете над пъпка с отрези обърнати в обратна посока, за да не се задържа вода в зоната на възела.

Розите 

Когато става дума за рози, трябва да сте една идея по-внимателни с резитбите и по-конкретно с времето. Проблемът при тях е, че покоят им е много нестабилен, а с резитбата може да събудите по-ниско разположените пъпки. Тоест, ако подраните и скове студ, а растенията вече са встъпили в растеж, има голяма опасност от измръзване. Затова, ако се очакват по-сериозни повратни мразове, отложете оформянето на розовите храсти.

Не си мислете обаче, че е по-добре да пропуснете тази операция. Прилагайки правилата на резитба – да просветлите храста, да режете над външна пъпка, да почистите болните и повредени клонки, да оформите добре растението и т.н., ще получите добре облистен и аранжиран храст с много цветове. Ако не извършите резитба, вероятността да получите малко на брой и не много качествени цветове е голяма.

Будлея 

Будлеята е храст, който много бързо се настани в нашите градини и превзе сърцата на естетите със зелени пръсти. Красавицата с бонбонени цветове цъфти на млади клонки и колкото повече такива има, толкова по-обилно би било пиршеството за окото.

Препоръката на специалистите по озеленяване е будлеята да се реже силно всяка година преди да встъпи във вегетация. С други думи, реже се на височина около 60-70 сантиметра над почвената повърхност, над пъпка, ако е възможно. Само с ножица обаче може да не се справите. Пригответе си и трионче.

Две лиани – еднаква резитба 

Обикновено лианите нямат нужда от резитба, а градинарите прибягват до ножицата, за да ги държат под контрол. Не е никак лесно да се отървете от бръшляна вкоренен в мазилката на къщата, а секунда невнимание, води именно до това. Останалите, красиво цъфтящите вистерия и текома, не правят изключение.

Резитбата при тях се извършва преди пролетта, за да се стимулира обилен цъфтеж, а не само за контрол. Хубаво е, особено при вистерията да се реже, докато още е студено, за да се избегне обилното сокоотделяне. При нея лесно могат да бъдат разграничени цветни и листни пъпки. Първите са почти плоски, докато вторите са доста близко една до друга и изглеждат сякаш са подути.

Основна задача на градинаря е да отреже дългите и преплитащи се клони, както и онези, които отиват където не трябва. Късите клонки обещават цветове. Тях не ги пипайте.

По-бавно растящите и не толкова агресивни лиани може да се режат и оформят през година-две в зависимост от темпа на растеж.