От 9 до 12 февруари ще се проведе двадесетото издание на Международното изложение-договаряне "Пчеларство – Плевен 2023"

През последните десет години се увеличава смъртността при пчелите. Това каза на пресконференция днес доц. Юлиян Станчев, председател на Областния пчеларски съюз в Плевен, предаде БТА.

Според него сред причините за болестите при пчелите са използваните в земеделието препарати и липсата на разнообразие сред засажданите селскостопански култури в страната. Доц. Станчев посочи, че предстои да бъдат разрешени за ползване от българските зърнопроизводители препарати за третиране на семената, които са забранени в Западна Европа. По думите му е доказано, че те са токсични за пчелите.

Доц. Станчев коментира още, че в страните от Западна Европа земеделските площи са разнообразни, с различни култури, синори и там пчелите намират подходяща храна. В България, по думите му, не е така – засява се предимно пшеница, ползват се хербициди, което води до това, че не поникват никакви растения, няма синори с цъфтяща растителност и пчелите трудно намират с какво да се хранят.

"Агитираме пчеларите, ловците и горските стопанства да се залесява повече, защото е изключително малък делът на медоносните растения и това е една от причините пчелите да не намират храна и да намаляват пчелните семейства", каза още доц. Станчев.

Той добави, че в област Плевен броят на пчелните семейства е около 50 000. Произвежданият мед е около 1500 тона годишно, което е близо една седма от меда в България. Изкупната цена на меда е ниска – 4,50 лв. за килограм на едро, затова повечето пчелари предпочитат да продават на дребно.

Председателят на Областния пчеларски съюз коментира и че остава ниска консумацията на мед и пчелни продукти в България. Той даде за пример Турция, където от произвеждани годишно 100 000 тона мед, 90 000 тона остават за вътрешния пазар. Това означава, че над килограм средно на човек е консумацията на мед в турската държава. У нас годишно на човек се падат около 300-400 грама.

От 9 до 12 февруари ще се проведе двадесетото издание на Международното изложение-договаряне "Пчеларство – Плевен 2023". Очакванията на организаторите са в него да участват над сто фирми от страната и чужбина.