И как да я накараме да не го прави в мивката или коритото на душа

Напълно възможно е домашна котка внезапно да замести специалната си тоалетна с коритото под душа, ваната или мивката. Този обрат е разочароващ, неприятен и „ароматен” за повечето стопани. Има много обяснения за проявявата на това нежелано поведение и за щастие също толкова много методи за успешното му отстраняване.

Причини

Поведението на котките в банята варира при различните индивиди - проблемите с тоалетната могат да произтичат от здравословни проблеми, стрес, външна среда или комбинация от тези фактори. Всеки загрижен стопанин намира за полезно в такава ситуация да отдели време за наблюдение на емоционалното и физическото здраве на котката си, за да определи проблема и най-добрия начин за разрешаването му.

1. Здравословни проблеми

Котката може да върши физиологичните си нужди в мивката поради здравословни проблеми. Трябва да следите за допълнителни тревожни поведения към процеса като признаци на болка при отделителните процеси, включително вой и вокализиране. Котки, които се стремят да вършат тази работа в присъствието на стопанина вероятно отправят зов за помощ. Трябва също да наблюдавате за промени в съпътстващите навици на котката като повишена честота на уриниране или прекомерно чистене на гениталната област. Всяко такова поведение може да е признак на медицински проблем и трябва незабавно да бъде насочено под лекарско внимание. Ветеринарят вероятно ще назначи изследвания след прегледа, за да определи дали има проблем с храносмилането или инфекция на пикочните пътища. Циститът и камъните в пикочния мехур понякога карат котките да уринират и дефекират на неподходящи места, а запекът може да накара котките да избягват тоалетната си, ако им е некомфортна.

2. Хигиена

Котките държат на спретнатия си външен вид и се славят с чистотата си. Може да предпочете да използва мивката вместо тоалетната си, защото ѝ е по-хигиенична и удобна. Коритата на мивките са направени от гладък, непорест материал – повърхност, която е по-малко вероятно да задържа бактерии и миризми от котешката тоалетна, която на свой ред може би е мръсна или поставена на неблагоприятно място. Текстурата на тоалетната също може да представлява неудобство. Прецизната чистота на тези любимци би ги накарала да избегнат пълна или миришеща кутия за отпадъци. Хладната и влажна среда е често по-привлекателна за тях от сухата и прашна кутия, която на свой ред може бързо да натрупа неприятни миризми или бактерии, ако не се почиства редовно. Опитвайте се да почиствате по-често кутията за отпадъци, ако тя отблъсква животното или осигурете нов вид такава, например керамична.

Уверете се, че всичко, което изглежда неприятно на котката е далеч от тоалетната ѝ. Полезно е да се намира в тиха зона от дома, с ниска честота на минаване в близост до нея, тъй като понякога котките се чувстват претоварени от твърде много шум или дейност наоколо.

3. Травма

Възможно е котката да не е доволна от кутията, дори да е чиста. Четириногите създават негативни асоциации с местата, на които са имали проблемни преживявания в миналото, например диария или болезнено уриниране, ако са страдали от здравословни проблеми с пикочните пътища.

4. Стрес

 Подобна на предната причина, може да се дължи на промяна в динамиката на домакинството, например допълнения или липси в членовете на семейството като ново бебе или загуба на близък. Други причини в ежедневието, които могат да предизвикат безпокойство у по-чуствителните котки, са увеличено работно време, в което тя остава по-дълго сама и др. Дори най-малките промени като нова мебел могат да разтревожат косматия ви любимец, да не говорим за появата на нов такъв. Внезапните промени и излагането на силни шумове трябва да бъдат избягвани в домакинствата с по-психически лабилни котки. За да намалите стреса и съответно проявите на нежелани поведения трябва да осигурите на косматия си другар удобна среда с рутина и достатъчно време за игра и обич.

5. Маркиране на територия

Котките са териториални животни и един от начините, по които могат да го изразят е като маркират територията си, уринирайки в определени зони. Среща се особено често при мъжките котараци, които може да почустват необходимостта да установят своето господство. За да обезсърчите това поведение, ако котката се опитва да установи територия в банята е разумно да ѝ покажете, че има много други предмети, които може да присвои с маркиране, например стълбовете за острене на нокти и предназначените за целта кутии за отпадъци. Незабавно почиствайте след котката си, защото това ще ѝ попречи да се върне на същото място и се уверете, че е обсипана с достатъчно любов и внимание, че да не се налага да приема мивката като своя територия.

Превенция

Ако изключим здравословните проблеми като причина мерките за предотвратяване на поведението са прости. Въведете най-подходящите техники за вашата котка, начин на живот и ситуация, дори да се наложи да правите поняколко промени наведнъж. Ако не можете да установите причината, добро решение е добавянето на втора тоалетна, за предпочитане в другата стая, така че животното да има по-голям избор. По-големите кутии насърчават използването им, те трябва да са около 1-2 пъти по-големи от размера на котката. Изпразвайте ги до 2 или 3 пъти на ден и почиствайте веднъж седмично. Уверете се, че не сте ги поставили близо до мястото, където любимецът яде и пие. Някои котки не харесват покритите или автоматични почистващи кутии, защото светлините, шумът и непредвидените действия могат да ги изплашат, а затворените кутии често предизвикват клаустрофобия. Текстурата също може да бъде отблъскваща за косматия любимец, затова при смяна или добавяне на нова тоалетна гледайте да бъде с различна повърхност от предходната. Ако тези промени не насърчат положително поведение напълнете мивката, или други места, на които не желаете котката да отделя непотребните си вещества, с вода. Това може да я обезсърчи и да не желае да влезе.

Гладката повърхност на мебелите в банята е удобна на котките
Гладката повърхност на мебелите в банята е удобна на котките
Котешката тоалетна трябва да отговаря на стандартите за хигиена на котките
Котешката тоалетна трябва да отговаря на стандартите за хигиена на котките