Британски фермери имат интерес към привличането на сезонни работници от Непал и страните от Централна Азия, включително Узбекистан.

В резултат на ползотворното сътрудничество между Агенцията за външна трудова миграция на Узбекистан и британската компания за набиране на персонал Pro-Force пристигна още една група от 24 узбекски трудови мигранти за сезонна работа в земеделски стопанства във Великобритания. Планира се през тази година да бъдат привлечени 1500 работници от Узбекистан, а през миналата година на сезонна работа са работили около 2000 трудови мигранти.

Основната цел на проекта е привличането на работна ръка от Узбекистан и ефективното използване на възможностите за трудова миграция в страната. Програмата се реализира в рамките на квота от над 40 000 души, отпусната от правителството на Великобритания за чуждестранни сезонни трудови мигранти.

Припомняме ви, че британският селскостопански сектор изпитва недостиг на работници поради войната в Украйна. В съчетание с последиците от COVID-19 и последиците от Brexit, това затруднява привличането на сезонни работници в селскостопанския отрасъл на Обединеното кралство.

За да запълнят възникналия недостиг на сезонни работници, британските агенции за набиране на персонал се стремят да намерят кандидати от Непал, Узбекистан, Казахстан и Киргизстан.

Очаква се гражданите на тези държави да осигурят по-голямата част от трудовите мигранти за селското стопанство. Според прогнозите на фирмите за набиране на персонал всяка държава ще осигури по няколко хиляди работници.

Освен това властите удължиха визите за граждани на Украйна, които са във Великобритания - те се местят от един работодател на друг.

Браншът се опасява от липса на опит сред новите служители и в резултат на това - от намаляване на производителността.

Фермерът Джо Фишър, обаче е по-оптимистично настроен в това отношение: "Традиционно за нас работят румънци и българи, но има четири момчета от Узбекистан и аз съм много доволен от тях", казва той.