Нали знаете, че приказните герои в детските книжки – елфи, феи, гномчета, духчета, призраци и талъсъми, са вдъхновени от реални не толкова приказни същества, предмети, хора, животни и растения? Сигурно сте гледали с внучето или детето детско филмче, в което героите, жилищата им или обстановката ви напомнят нещо познато.

Е, днес ще внесем малко приказни нотки и герои сред цветното царство в домовете ви… Искате ли? Ще бъде прекрасно, ако си измислите и собствени истории.

Не забравяйте, че за целта трябва да отворите съзнанието си и да дадете свобода на въображението си, дайте простор на детето във вас, за да полети, както само то може.

Със сигурност

ще искате да включите в колекцията си от цветя тази красавица 

Тя се отглежда много лесно, тя е Saxifraga stolonifera или за по-кратко – каменоломката. Не случайно носи това разговорно име. Саксифрагата има екзотичен вид, но е издръжлива, а най-хубавото е, че може да се отглежда както в градината като стелещо растение, така и във висяща саксия в домашни условия.
Най-приказното при това цвете е, че когато порасне достатъчно, и при подходящи условия, образува столони, много подобни на тези на ягодите. Чрез тях тя може да се размножава изключително лесно. Най-красива е обаче, когато малките розетчици висят във въздуха като малки пеперуди.

Осигурете на цветето отцедлива почва с по-песъчлив или каменист състав. Може да се развива добре и на слънце, и на сянка. Бъдете внимателни за нападение от акари, ако я отглеждате в стайни условия. Обикновено няма никакви проблеми при отглеждането ѝ.

Cotyledon pendens е 

горд член на семейството на сукулентите

Той има уникална осанка и невероятно красиви оранжеви камбанки като поличка на фея или екзотична танцьорка. Каскадната природа на растението го превръща в идеално решение за украсяване във височина.

Като типичен сукулент Cotyledon pendens предпочита много слънчеви кътчета, както и умерено поливане. Все пак той съхранява водата в листата и стъблата си. Восъчният налеп придава сивкав вид и спомага и за запазването ѝ.

Сукулентът може да бъде размножен сравнително лесно чрез листа или клонки, както повечето други негови братовчеди.

От непознатият котиледон насочваме вниманието към

добре известното восъче или хоята 

Да, не е лесно да я накараме да разцъфти, но и листната ѝ маса е красива със своите мраморни шарки.

Хоята е лиана и, ако се осигури опора, стъблата се вият по нея. Ако обаче опора няма, получавате буйно растящо каскадно цвете. Младите части на стъблата първо са необлистени и в нехарактерен цвят, но бързо се облистват. Могат да достигнат завидна дължина.
За да получите цветове, трябва да осигурите много светлина. Цъфтежът обикновено започва през пролетта. Цветовете са многобройни, звездовидни и събрани в съцветия. От тях се разнася божествен аромат на мед.

Продължаваме нашата приказна история в цветя с

филипинската принцеса мединила 

Тропическа и изключително капризна по отношение на влагата, мединилата има едни от най-изящните и сложни цветове. Те просто не могат да се опишат подобаващо с думи. А след прецъфтяване се образуват виолетови плодчета, които също имат висока декоративна стойност.

Мединилата расте бавно и може да скъса нервите на собственика си с капризите си. Тайните за успех в отглеждането ѝ са тривиални – умерена температура, висока въздушна влажност, ярка, но не праяка слънчева светлина, редовно поливане и редовно подхранване. Въпреки това не всеки цветар е способен да я опази жива.

За финал сме оставили

фуксиите или по-познати като обички 

Цветовете са истински балерини сред зеленина, а когато са навън и ги погали лек вятър, танцуват в ритъма на природата. Всички се възхищават на красотата им.

Фуксията не обича нито много вода, нито много директно слънчево греене. Често страда от силни въздушни течения и преполиване. От неприятелите най-голям враг са ѝ акарите.

Формите, сред които можете да избирате са каскадни и храстовидни. Вече може да се сдобиете и със студоустойчива фуксия. Разнообразието от цветове и комбинации е неизброимо, но най-разпространени са розовите, лилавите, червените и белите нюанси.