С настъпването на зимния студ природата замира. Градините се сбогуват със зелени алеи и тревни площи, клоните са голи и само малки площи от иглолистни храсти и дървета радват окото.

За да разчупите стереотипа за скуката на градината през зимата, ще ви помогне добре обмислено решение за цвят и форма на различни композиции. Това ще ви осигури положителни емоции по всяко време на годината.

Важно е да оформите растителната композиция по такъв начин, че пейзажът да изглежда елегантен и ефектен и през зимата.

Разработването на проекта за една бъдеща зимна градина се извършва много преди настъпването на студеното време. Когато планирате ландшафта и закупуването на зелен разсад от трайни насаждения за градината, е необходимо да предвидите и как ще изглежда дизайнът на двора през зимата. През този сезон има възможност да видите цялата красота на дървета, треви и храсти.

Ще бъде ли зимната градина толкова уникална по своята красота, колкото лятната? Ще се превърне ли във фрагмент от "зимната приказка"? Надяваме се, че отговорът ви е да! А градината и в студа ще привлича вас и вашите приятели не по-малко от знойната лятна. Но за това още през зимата и пролетта трябва да помислите как да я направите незабравима и през зимата и тогава с настъпването на есента няма да съжаляваме, че цветният период отново е приключил.

Вечнозелените

Свойствата на дърветата, както и на храстите, се променят със сезоните. Само вечнозелените растения остават непроменени.

Но градина само с иглолистни растения няма да създаде усещане за смяна на сезоните. Затова делът на участието на вечнозелени растения в дизайна на градината не трябва да надвишава повече от 40%.

Лидерите в градинския дизайн сред иглолистните са видовете и сортовете хвойна, западната туя и различните видове и сортове борове и ели.

Комбинациите от контрастни цветове, които не се забелязват през лятото, са много ефективни през зимата, например сив смърч Echiniformis с туя Smaragd или обикновен смърч Little Gem със смърч Oldenburg.

Цветове, форми и размери

През зимата бялата брезова кора съчетана с вечнозелена магония изглежда много красива в градината.

Специално впечатление се създава от съзерцаването на градина от ерика и хедър - техните сухи околоцветници остават върху издънките за дълго време.

През зимата стават актуални котонеастерът, мащерката, лавандулата, чемериката и иберисът.

Уникалността на красивия дизайн на зимната градина се крие в правилното планиране на композициите, което предвижда разположението на храстите по размер, текстура и форма на короната.

Най-декоративни през зимата ще бъдат храсти и дървета с колонна, пирамидална, чадъровидна и сферична форма на короната. А плачещата изглежда стилна, когато клоните се спускат надолу, създавайки ефекта на водопад.

Необичаен образ на красивата зимна градина ще придадат малки дървета с усукани клони - обикновена леска Contorta и върба Matsudana. А плачещата форма на черница, върба, ябълка, бук, бреза, бряст несъмнено ще украси градината в студеното време.

Формата на короната и извитите клони създават графичен модел, когато листата опадат. Например ефедрата се превръща в жив декор, ако придадете на короната сферична или пирамидална форма. Ако искате да подчертаете с помощта на формата на клоните, можете да закупите Iva Matsudan или Hazel Kontort.

Цветови ритъм добавяте и като създадете комбинации от храсти и дървета с различни тонове на кората.

А овощни дървета и храсти като Rowan, Viburnum и Rosehip ще добавят ярки цветове към ландшафтния пейзаж.

Декоративна кора и ярки плодчета

Брезата, белият бор, букът, червената върба, черешата мака и белият дрян са фаворити по декоративна кора.

Декоративността на плодовете, определена от размера, яркостта на цвета, оригиналността на формата, продължителността на съхранение по клоните, изобилието от плодове, се проявява, когато бялата зима започне да покрива паркове и градини.

Плодовете на калината, дивата роза, мушмулата, глога, бербериса и снежната боровинка създават ярки акценти в облачното време.

С интересна форма на плодовете през зимата се отличават чинар, каталпа и везикула. Уеймутовият бор, елата, смърчът и други иглолистни дървета украсяват короните си с шишарки.

Тревите разбуждат природата

Украсената със слана изсъхнала зеленина от декоративни треви и зърнени култури, които запазват своята привлекателност за дълго време, са украса за красив зимен пейзаж.

Красиво изглеждат и заснежените облаци от сивата власатка.

А благодарение на високите треви, като тръстика и китайски мискантус, които устояват на снежинките и задават динамика в градината, усещането за заспала природа просто липсва.