Ако имате зеленчукова градина, не изхвърляйте остатъците от никулденската трапеза в кофата за боклук. Рибните отпадъци влизат все по-често в производството на торове по света. Доказано е благотворното им действие върху растенията. Още древните римляни са го знаели, оставяйки остатъците от риба до полетата си. Рибата съдържа много полезни вещества - азот, фосфор и други жизненоважни микроелементи. Точно това, от което се нуждаят растенията, за да виреят; калият обаче е по-малко.

Има някои наистина плашещи рецепти за тор от риба в интернет, но това не е една от тях. Няма да е необходимо да разбърквате всеки ден, в продължение на седмици, гниеща каша от рибни вътрешности, докато се борите с мухите и червеите. Можете да направите своя тор по лесния, анаеробен начин. Смесете го, запечатайте и изчакайте... Когато е готово (ако е направен правилно), вашият тор не би трябвало да мирише по-лошо от рибен сос.

Има два вида тор: емулсия и хидролизат. И двата вида използват ензими за смилане и втечняване на рибата, разграждайки я на химични елементи, които се усвояват от растенията. Но процесът на ферментация е малко по-различен.

За да постигнете аеробна ферментация в домашни условия, би трябвало да оставим сместа от рибата изложена на въздух и да бъркваме редовно – точно като обикновения компост. И точно като компоста, се генерира топлина и изисква добавяне на "кафява" органична материя (като дървени стърготини). Освен че е неудобно, това е повече работа и непоносима воня.

Рибният хидролизат, от друга страна, е студен процес, който оставя всички полезни аминокиселинни вериги непокътнати, така че е по-хранителен за почвата. Но по-важното е, че е анаеробна ферментация, така че можете да запечатате напълно и няма да усещате нищо с носа си. Той използва лактобацил за разграждане на захарта, която произвежда млечна киселина, която понижава pH-то.

Консумативи:

  • Лактобацили - сок от кисело зеле;
  • Рибни вътрешности, глави, люспи и др.;
  • Меласа, но и всяка захар може да свърши работа. Меласата има много повече микроелементи и минерали, които растенията, микробите и гъбичките обичат.
  • По желание: бананови кори, за допълнително калий.

Оборудване:

Ако съдът за ферментация на кисело зеле е достатъчно голям, можете да използвате същия и за тор от риба. Идеята е да бъде херметически затворен, но да позволява на газа да излиза. В магазинната мрежа се продават специални капаци за бутилки за тиха ферментация, дори и керамични съдове. По-простият начин е да пробиете малък отвор в капака, в който да поставите парче тръба, която в другия си край ще влиза в буркан, пълен с вода.

Ще ви трябва и обикновен блендер или месомелачка.

Приготвяне на рибен микс

Колкото по-малки са парчетата, толкова по-бърз е процесът, особено ако съдът ви е с тясно гърло. В блендера 1 кг риба, 3 литра вода, около 350 г захар; 1-2 супени лъжици сок от кисело зеле на литър вода. По желание, една-две бананови кори. Престоява близо месец в съда за ферментация, ще го разберете по парчетата от дъното, които изплуват на повърхността. Ако се притеснявате, че някоя по-голяма рибна глава може да счупи блендера ви, сложете я направо в съда за ферментация.

След като цялото бълбукане спре, изчакайте още няколко седмици, за да сте сигурни, отворете контейнера и подушете; ако има само слаба миризма на риба и киселинност, готово е. Прецедете го и го бутилирайте. Ако планирате да използвате като спрей, прецедете го втори път през слой тензух, за да не запуши дюзата.

Бутилирайте течността и я съхранявайте на тъмно и хладно място, но не е необходимо да я охлаждате. Торът е стабилен при съхранение, защото е кисел.

Как се използва?

Това е мощен концентрат, така че трябва да го разредите. Можете да го използвате за поливане на корените или да напръскате директно листата.
Разклатете бутилката. За корените разредете разтвора 1:10. Ако използвате като листен спрей, разредете го повече, около 1:50. Не разреждайте сместа преди това, защото няма да се запази. Прилагайте, когато растението расте активно, около веднъж седмично или по-рядко, за предпочитане рано сутрин.

Спрете торенето през есента, за да не насърчавате растежа, когато растенията ще трябва да се подготвят да преминат в латентност за зимата.

Ден 26-ти, парчетата от дъното вече са се надигнали
Ден 26-ти, парчетата от дъното вече са се надигнали