При останалите тя се комбинира и с фунгицидни третирания през вегетационния период

Ваня ВЕЛИНСКА

Брашнестата мана е сред икономически най-важните болести по ябълката. При силно нападение може да доведе до понижаване на качеството на плодовете, а също и до по-ниски добиви.

Болестта се причинява от гъбата Podosphaera leucotricha. Заразата се проявява основно по листата и листните дръжки и по-рядко по плодовете, основно при много чувствителните сортове, като Джонатан например.

Патогенът се запазва в заразените листни и цветни пъпки. През пролетта, при подходящи условия, гъбата възстановява развитието си и болестта се проявява отново.

Симптоми:

0 При развитие на новите листа, по листните дръжки и леторасли се образува сиво-бял налеп - спорите на гъбата.

0 Летораслите, които са се развили от заразени пъпки, са по-слаби като цяло - те са по-къси, имат скъсени междувъзлия, а листата са дребни, тесни, завити и лесно се чупят. По-късно те покафеняват и опадват по-рано.

0 От нападнатите цветни пъпки не се образуват качествени цветове, не се осъществява опрашване и оплождане, съответно не се образуват завръзи, т.е. плодове.

0 При поява на локалната форма на болестта по горната страна на листата се забелязват хлоротични петна, а от долната - сиво-бял брашнест налеп. При силно развитие на болестта петната обхващат цялата листна повърхност, проявява се некроза, листата опадват.

0 При инфектиране през същия сезон, обикновено от долната страна на листата и по листните дръжки, се развиват брашнести петна с различна големина и форма. Впоследствие петурата се деформира, завива се около централната жилка.

0 По нападнатите плодове се появяват петна във вид на ръждива мрежа, която обхваща различни по големина участъци от повърхността и прониква на различна дълбочина в тъканите.

0 При някои сортове се наблюдава виненочервено оцветяване на заразените тъкани.

Вследствие на болестта нападнатите от брашнеста мана листа са с три пъти по-малко листна площ от здравите. Това води до повишена транспирация, която е до няколкостотин процента по-висока, отколкото при здравите дървета.

Условия

Брашнестата мана се разпространява както при влажни, така и при сухи условия по време на вегетационния период.

0 След мека и влажна зима се наблюдава силно развитие на брашнестата мана.

0 Честите и интензивни валежи задържат развитието на болестта и ограничават заразяванията.

0 Ниските зимни температури подтискат болестта. Под минус 22 градуса мицелът на гъбата измръзва, заедно със заразените пъпки. При такива условия през следващата пролет проявата на болестта е по-слаба.

0 Развитието на заразата се повлиява от торенето. Едностранчивото внасяне на азотни торове повишава опасността при чувствителните на болестта сортове.

Чувствителност

0 Най-чувствителни към брашнестата мана са ябълковите сортове: Златна превъзходна, Джонатан, Английска рента, Златна резистентна, Джонаголд, Айдаред, Тракийска ранна, Виста белла, Грени Смит, Тракийска ранна и много други.

0 Умерена устойчивост имат: Глостер, Молиз делишес,Фуджи, Червена превъзходна, Старк, Ред Делишес, Стейман Уайнсап и други.

0 С добра устойчивост са сортовете: Прима, Либърти, Уилямс Прайд, Пинк Лейди, Присила, Демократ, Озарк голд, Колотни, Фуджи.

Трябва да се има предвид, че нивото на устойчивост е възможно да се повлияе от някои фактори, например като степен на развитие на заразата, а също от климатичните условия за периода.

Препоръчително е да се потърси компетентна помощ за избор на сорт от специалисти в научните институти, занимаващи се с овощарство.

Контрол

0 При създаване но нови овощни градини е задължително да се засаждат сортове, които са устойчиви или поне по-слабо чувствителни на брашнеста мана.

Сравнително слабо чувствителни на болестта са сортовете Златна превъзходна, Грени Смит, Мелроуз, Фуджи, Глостер, Прима, Флорина, Приам.

При отглеждане на устойчиви и слабо чувствителни сортове ябълки, практиката показва, че се спестяват до около 80% от фунгицидните третирания.

0 Извършване на правилна резитба. През невегетационния период се формира короната на дървото и се контролира плододаването, а през вегетацията се прави зелена резитба.

Със зимната резитба се изрязват всички заразени пъпки, леторасли и клони.

Резитбата има голяма значение за сортове, които са слабо до силно чувствителни на болестта. Според специалистите тези ябълкови дървета могат да се отглеждат без фунгицидни третирания през първите 3-4 години след засаждането им, ако се извършва качествена санитарна резитба, с която се отстраняват всички заразени растителни части.

0 Провеждане на навременна растителна защита. Най-често се прилага едновременно фунгицидно третиране срещу брашнеста мана и струпясване - икономически най-важната болест по ябълките.

Растителнозащитните пръскания трябва да са съобразени с развитието на заразата и климатичните условия за периода. Агрохимическите компании предлагат схеми за контрол на икономически важните вредители по ябълката, като се дават препоръки за използването на дадени препарати в определени фази от развитието на овощната култура.