Всеки собственик на рибки знае колко трудна материя е акваристиката – множеството параметри и компоненти, които трябва да се следят и как дори най-малкото отклонение от нормата може да бъде пагубно за обитателите на аквариума. Освен практичен, функционален и красив, аквариумът като необходимост изисква своята поддръжка – всяка седмица трябва да бъде почистват от мръсотия и слуз. Тъй като това представлява занимавка и изисква време, в употреба влизат самоподдържащите се. Те са идеални за хора с по-малко свободно време, защото съдържат специални растения и охлюви, които поддържат хидросферата свежа и чиста, вместо вас, пестейки вниманието и грижите, които акваристите трябва ежеседмично да полагат за традиционен аквариум.

Някои смятат, че самоподдържащите се резервоари са по-здравословни за рибите и растенията, тъй като са подложени на по-малко химикали и водни процедури.

Принцип на работа

Традиционните резервоари използват комбинация от методи за подмяна на водата и продукти за пречистване, за да поддържат ниски нива на водорасли. Смяната на водата обикновено се извършва веднъж на една до две седмици. Някои собственици на аквариуми добавят продукти към водата, за да помогнат в борбата с лошите бактерии от рибни изпражнения, отломки и растителни отпадъци.

Самоподдържащите се резервоари използват определени растения, които действат като естествени водни филтри, абсорбирайки самите бактерии от изпражнения, отломки и други отпадъци. С подходящо съотношение растение-вода, собствениците на аквариуми не трябва да извършват толкова много поддръжка и не се изисква да използват толкова много химически обработки. Вместо чрез смяна на водата, нитратите са пречиствани от растения и здравето на рибките е гарантирано и без човешка намеса.

Имайте предвид, че специалните аквариуми се нуждаят от специални грижи в началото – процесът на първоначална настройка отнема повече от 2 седмици. Ако имате достатъчно търпение и желание, самоподдържащите се съдове могат да бъдат много по-малка отговорност в дългосрочен план.

Материали

Необходимите ресурси за изграждането на собствен самоподдържащ се аквариум са:

- Съд

Препоръчително е резервоарът да е с по-голяма съвместимост - между 110 и 750 л вода. Покупката на употребяван аквариум също е чудесна алтернативи, стига да проверите артикула за пукнатини или стърготини преди да го вземете.

- Субстрат

Може да вземете предварително смесенн дънен материал или отделните компоненти като почва, пясък и чакъл и сами да ги наслоите по дъното на съда.

- Вода

Употребата на грешен тип вода може да повреди рибките, растенията или други елементи от аква средата в помещението. Тествайте водата с pH лента за определяне на киселинността и проверете изискванията за такава спрямо видовете рибки, които искате да включите. Повечето сладководни рибки оцеляват във вода с ниво на pH между 6,8 и 7,8, но това е променлива, която варира строго индивидуално спрямо вида.

- Филтър

Растенията и животните, хранещи се с водорасли помагат в запазването на чистотата на водата. Въпреки това, филтрите все още са необходими за повечето аквариуми. Видовете филтри варират в зависимост от обема на съда, вида вода и растения.

- Светлина

Осветлението и видовете лампи, от които се нуждае аквариумът ви е според включените в него растения. За повечето съдове се препоръчват най-малко 6 часа флуоресцентна светлина на ден.

- Декорации

В тази област разполагате с най-голямата творческа свобода, тъй като избраните декори няма да окажат влияние на самоустойчивостта на аквариума. Дънните скривалища и други предмети са необходимост за обитателите на водата. Изберете естетиката на аквариума и ще намерите безброй опции за декориране.

- Микрофилтри

Макар този „пречиствател” за аквариума да звучи като предходните споменати механични или автоматични водни филтри, те не са предмети, а живи обитатели. Така се наричат някои видове охлюви и скариди – същества, които чудесно допълват самопочистващите се съдове. Те се хранят с остатъци от рибна храна, които карат водата да позеленява и помътнява. Проучете добре преди да изберете чистовниците за аквариума, защото някои охлюви задръстват филтриращите системи или се изяждат помежду си.

- Риби

Основната цел за сдобиване с цялата водна среда са декоративните рибки. Преди поставянето на основните жители в аквариума е важно да проучите кои видове с кои са съвместими за съжителство. Съобразете броя им с размера на съда и изберете най-любимите си видове. За да стартирате начинанието си по отглеждане на рибки, най-добре започнете с малки и съвместими видове като гурамита и тетри, които нямат големи бионатоварвания (склонност към генериране на отпадъци). Рибите, които пречистват от отпадъци също са подходящ вариант за такива аквариуми.

- Растения

Говорейки за живата природа на водната ви среда, растенията, които включвате са почти толкова важни колкото самите любимци. Те трябва да са съвместими с вида риби и полезни за живота под капака на съда. С растежа си, трябва да бъдат подрязвани от време на време. За поддръжката на чист саморегулиращ се аквариум са необходими много растения, консумиращи нитрати. Те могат да бъдат растящи от дъното или плаващи на повърхността. Най-подходящи и често срещани са водна леща, явански мъх, анубиас, папрати и т. н.

Изграждане

Самият процес отнема повече от две седмици. Помнете, че вложеното търпение ще повлияе положително върху здравето на рибките ви, от което ще извличате дълготрайни ползи. Уверете се, че оборудването ви е чисто, без остатъчна мръсотия или отломки по него. Ако материалите ви съдържат химикали или вредни частици може да се смесят с водата и да наранят рибите. Добавете на дъното субстрата, така че да заема около 7 см от страните на аквариума, като го разстилате или наслоявате равномерно. Аранжирайте декорациите си. Добавете водата, като оставите място за рибките и растенията, така че да не прелее съда. След едно или две денонощия измерете параметрите на водата. Добавете растенията, след това идва най-голямата пауза – хабитата на тези аквариуми много зависи от растенията, затова трябва да им се даде време да се развият и да пуснат корени. Необходими са около 2 седмици, за пълното сформиране на екосистемата.

След като се е развила може да добавите микрофилтрите и след това рибките си. Добавяйте ги постепенно, а не накуп, за да им бъде по-лесно да привикнат с обстановката и новата си среда, без да се стресират.

Можете да преобразувате вече съществуващ аквариум в самопподдържащ се такъв, следвайки стандартните правила. Въпреки че много от работата ви по отглеждането на рибки е намаляла, не забравяйте, че трябва редовно да следите параметрите на водата, за да имате здрави и щастливи водни любимци.

Самоподдържащите се аквариуми спестяват време и усилия
Самоподдържащите се аквариуми спестяват време и усилия
Bristlenose plecos са естествени "чистачи" на аквариумите - с устата си е всмукват водорасли, камъчета и други отломки
Bristlenose plecos са естествени "чистачи" на аквариумите - с устата си е всмукват водорасли, камъчета и други отломки
Повърхностно растящото растение Amazon frogbit
Повърхностно растящото растение Amazon frogbit
Схема с разпределение на растенията
Схема с разпределение на растенията