Машини за скубане на домашни птици могат да се купят за над 500 лв. С тях доста по-лесно и бързо става почистването на кокошки, пуйки и т.н., отколкото пипкавата процедура на ръка. Те ще са ви от полза, ако отглеждате повечко пилета. В случай, че предпочитате да се проявите като майстор, може и сами да си направите такава машина.

Инструментът изисква заваряване. Вероятно има начини, по които можете да модифицирате дизайна, за да елиминирате каквато и да е металообработка. Също така е малко по-различен от масовите машини с барабан, които са с въртящо се дъно и обработват по няколко пилета наведнъж. Дизайн „маса“ го нарича авторът му, пилчар, на когото му отнема минута-две, за да оскубе пиле в него.

Списък с части:

  • дъски от шперплат;
  • 2 фланцови лагери с четири болта;
  • Двигател с мощност 1 к. с. (3450 RPM) - такъв е имал под ръка майсторът;
  • две шайби за ремък с вътрешен отвор 16 мм (в зависимост от двигателя) - едната е 190 мм, а другата – 44 мм;
  • Автомобилен клинов ремък;
  • 10 см в диаметър ABS тръба и капачки;
  • Вал с резба;
  • Метал за решетка;
  • 20-30 бр. гумени палци за скубане на пилета;
  • Удължител, стар ключ и водоустойчива съединителна кутия;
  • Разни: болтове, винтове, боя и т. н.

Монтиране:

Дизайнът се състои от правоъгълна кутия от шперплат, отворена отгоре и отдолу. Отгоре има метална решетка, която лежи върху късите страни. Решетката е единствената част, която изисква заваряване, но вероятно може да бъде заменена с тънки дървени летви, които са постоянно фиксирани, или някаква друга система, която не изисква сложна обработка и специални инструменти.

Вътре в кутията е колелото, което върти гумените палци за скубане. То е поддържано от двата края от фланцови лагери с четири болта, а вътре е вал. Покрит е от къса секция от канализационна тръба, със залепена капачка за канализационната тръба.

Тръбата е надупчена шахматно, в дупките са поставени гумени палци (или тампони) за скубане на пилета. Продават се такива. Палците не трябва да ударят металната решетка, за да не се разхлабят. Минават през решетката.

Уверете се, че отворите 16 мм (или какъвто и да е размерът на вала ви) са доста добре центрирани, в противен случай машината ще вибрира прекалено, съветва майсторът. И обяснява: причината, поради която използвах цялата резба за вала, беше, за да мога да поставя гайки на вътрешната страна на капачките и след това затегнах втора гайка от външната ѝ страна, така захванах цялата тръба, за да се върти. Това изглежда работи добре и нищо не се е разхлабило през 4-те години, откакто го използвам, допълва той.

Следват ремъчните шайби. Те са в размер: 44 mm при двигателя и 190 mm при вала. Това ми дава нещо като 800 RPM (оборота в минута) и това изглежда като добра скорост, казва майсторът.

Бележка относно безопасността: Клетката около ремъка и шайбите е добра идея, въпреки че стоите от другата страна на машината и вероятно никога няма да закачите нещо там. Земеделието е достатъчно опасно, така че не насилвайте късмета си. Също така, ще скубете мокри пилета и ще измивате всичко с маркуч, така че, задължително използвайте щепсел със заземяване.

Ремъчният механизъм се състои от колан, прекаран по шайбите, а голямата е на същата височина като вала. Моторът, който го задвижва, е монтиран от външната страна на кутията. Той е покрит с малък капак, предпазващ го от пера и остатъци, а също така прави хубава дръжка, с която да премествате цялата машина.

Използване:

То е пределно ясно, въпреки че ще трябва да развиете своя собствена техника в зависимост от това какво скубете. По принцип хвърляте попарената птица върху решетката, като я държите за краката или върховете на крилата, след което я обръщате на всички страни, за да се оскубе. Гумените палци удрят доста силно, но не са опасни и не е трудно да държите ръцете си далеч от тях. Перата ще бъдат изхвърлени от края, който е най-отдалечен от двигателя, и ще се натрупат вътре в машината, ако е сложена на равна повърхност като маса. Когато сте готови, бързо изплакване с маркуча почиства за нула време.

„Тази машина се изплати многократно, а ние правим само около 40-50 птици годишно с нея. Това е проста и надеждна машина и вече ни осигури 4 години солидна употреба без проблеми“, твърди изобретателят. Въпреки че със сигурност е по-бавна от скубещата машина тип „барабан", за цената, простотата и компактния размер, инструментът се е доказал като истинско предимство при отглеждане на домашни птици в малък мащаб.

На изображението е показано близък план на канализационната капачка
На изображението е показано близък план на канализационната капачка
Ето разположението на ремъчните шайби
Ето разположението на ремъчните шайби