Цените на качествените шредери за професионална употреба стигат до 80 000 лв. според големината

Инес ЗЛАТАНОВА

Техниката от сектора на горското стопанство за добив на възобновяеми енергийни източници или т.нар. биомаса, като шредери, мулчери и дробилки добиват все по-голяма популярност, с оглед екологичността си и икономическите ползи, които носят. Темата бе развита и по време на международното изложение за агротехника EIMA. Там експозицията „Енергетика“ показа визията на биоенергийната верига, машини и системи от секторите на селското, и горското стопанство, като източници за използване на възобновяема енергия.

На панела за биомаса и екологичен преход беше представен проектът BRANCHES, който насърчава добрите практики в сектора и разширяване на трансфера на знания към заинтересованите страни. Причината за обсъждането на тази тема е осъзнаването на сериозността на ситуацията, след тревожното нарастване на екстремните климатични явления и драстичното увеличение на цената на енергията. Това изисква намаляване на емисиите от парникови газове до 2030 г. и нулеви емисии до 2050 г. Целта за климатично неутрална Европа до 2050 г. може да бъде постигната само със значително нарастване на възобновяемите източници и производството на електроенергия за топлинни и траспортни цели. По изчисленията на експерти, настоящият производствен дял на биоенергията трябва да се удвои дотогава. Така се развива и кръговата икономика за защита на природата и биоразнообразието и осигуряването на справедлива и здравословна хранителна система.

Дробилка

Освен изключително ползотворна и необходима за екологичността и икономиката на континента, земеделската техника за производство на биомаса, била тя селскостопанска или горска, е в помощ на много производители и хоби-градинари. Разнообразно е приложението на машините за раздробяване на дървесина – на първо място осигуряват дървесен чипс и стърготини, необходими за мулчиране на почвата. В много случаи събирането на дървесни отпадъци е свързано превръщането им в органична тор или изработка на пелети, екобрикети и т. н. Техниката за тази ценна суровина намира широко индустриално и обществено приложение с разчистването на терени от сламени купчини и клони, подготвяйки ги за обработка или строителство. След подрязване на дървета в градините, клоните най-често ги очаква шредер или друг неотменим помощник в разчистването на двора. Най-често хората се позовават на градинските дробилки за целта. Те са широко употребявани за всеки бизнес с поддръжка на паркове, овощни градини, лозови масиви, от строителната индустрия и общини. Освен предприятията, много хора разчитат на шредерите за домашна употреба, улеснявайки работата им по двора.

Много фирми у нас предлагат богат избор от професионални или любителски раздробители за клони. Клонодробилките се делят на различни по размер, мощност и функционалност видове:

  • електрическа дробилка – това е сравнително тихо оборудване, което не изисква сериозна поддръжка или смяна на консумативи. Мощността им е по-ниска и нямат капацитет за справяне с големи клони. Освен това не са най-мобилните, понеже изискват достъп до електричество. Тези клонотрошачки са най-подходящи за работа в домашни условия и предпочитани на цена.
  • градинска дробилка/шредер - моторни, мощни и издръжливи, това са фаворитите за професионално градинско раздробяване на клони. Разполагат с бензинов двигател от 7 до 14 к. с. и могат да се справят с дървесина от 5 до 8 см в продължение на часове.
  • мобилна дробилка/ремарке - високата мощност, отличителна за типа, спомага бързото и ефективно раздробяване на по-обемни дървени материали. Мощността им е от 25 до 40 к.с., а диаметърът на входящата дървесина е до 10 см. Те са водещ избор за професионална употреба, могат да се теглят от всякакви превозни средства и са пригодени за траспорт по пътищата със собствена регистрация от КАТ. За по-безопасно движение, много от моделите имат спирачна система. Поддръжката на големи площи е улеснена с такава машина.
  • прикачна дробилка - за притежателите на големи земеделски площи, прикачните към трактор дробилки са най-подходящият избор. Обработката и почистването на земите с тази индустриална дробилка, става след монтирането ѝ върху навесната система на трактора и задвижване на силоотводния му вал. Машина от този клас се справя с клони в размер от 8 до 20 см. Дървесният чипс, продукт на тази машина, се превръща в отличен компост, който спомага подхранването на посеви и насаждения.

В гамата подобни машини влиза и верижна дробилка. Този вид оборудване е разработено да улеснява работата при стръмни терени и по-трудно достъпни места. Самоходна е, може да се управлява ръчно и дистанционно. Диаметърът на входяща дървесина стига до 16 см. Издържа на продължителна работа дори в труднодостъпни гористи терени, заради мощния си двигател и голям обем на резервоара.

Дробилките се зареждат с дървен материал през бункера, чиито отвор е обезопасен. Режещата глава е различна в зависимост от модела, с 2 стоманени ножа и един контранож, които лесно се заточват. Шансовете за повреда са намалени с хидравличните валове и NO STRESS системата, която предпазва машината от претоварване.

Цените за професионални и качествени шредери варират от 3000 до 80 000 лв. според големината на уреда.

Пънотрошач

Добива на дърва за зимата оставя своята следа след сеч - пъновете. Те обаче могат да бъдат трудни за разчистване. Затова съвременната горска техника излиза с решения за по-лесното им отстраняване.
Пример за такова е Dipperfox Stump Crusher 850 Pro. Тази вертикална машина за смилане на пънове е в пъти по-бърза от другите актуални методи за отстраняване. Ключово за нейната производителност е патентованият механизъм за смяна на предавките, който преобразува скоростта на въртене във въртящ момент, в зависимост от твърдостта на пънчето. Dipperfox е и единственото приспособление в своя клас с консумативи като болтове, режещи остриета и централен винт. Моделът е инструмент за професионално отстраняване на големи количества пънове, защото скоростта с която работи и екологичността му го правят полезен за клиентите, в сравнение с ръчно изкопаване на пънове.

Друго добро решение на пазара е раздробителят за дънери 80/42 GANGES на испанската марка Ventura, производител на горска техника за производство на биомаса като мулчери, фрези, разбивачи на камъни и дървета и т. н. В случая, раздробителят е предназначен за селективно намаляване или премахване на кореновата система на дърветата. Остатъците от корените представляват основна пречка при обработването на разчистени горски местности, затова уреда смила дънера до 35 см дълбочина на почвата, а раздробеният материал обикновено остава в почвата и я подхранва, докато се разгражда по биологичен и екологичен път. Стандартното оборудване на раздробителя включва ротор с двустранно задвижване, скоростна кутия с автоматични настройки на движещите елементи и др.

Мулчери

Марката Ventura е известна със своите мулчери, които са доставяни и на българския пазар. Произвежданите машини са с компактни и здрави рами, зъбни трансмисионни ремъци на роторния вал, ковани чукове от устойчива стомана за дълъг експлоатационен живот. Всички прототипи са тествани в екстремни работни условия, гарантирайки дълготрайност, производителност и високо качество.

Сред множеството модели горски мулчери е Ventura TFVJMFD - VAAL, който е с фиксирана видия и двойна ремъчна трансмисия. Стандартното му оборудване включва редуктор с тресчотков механизъм и хидравличен заден капак. Благодарение на трансмисията се пуска плавно и издържа големи натоварвания. Здравата му конструкция е лесна за поддръжка, а електронната му част - прецизна. Работи предимно на заден ход, но също раздробява ниска растителност и треви при движение напред.

Необходимо е да се използва с трактори с мощност 75-90 к. с. Предоставя възможност за смилане на дървета с диаметър до 25 см и намира широко приложение в разчистването на храсталаци, горски пътеки, опожарени райони, премахване на стари лозя или овощни градини.

Мулчерите на италианската марка Seppi M също имат разнообразие от модели. Те, както и GSA 180 на португалската компания Galucho са сред присъстващите в продктовата гама за България. Последният споменат модел надробява растителност и дървесен материал с дебелина до 8 см, удобен е за почистване на ливади, пасища, овощни градини и лозя. Има фабричен карданен вал, странични плъзгачи с хидравлично изместване, 14 подвижни чука, редуктор, ремъчна трансмисия и реле за поддържане нивото на работа. Необходимо е тракторът, към който се прикачва да е с мощност 45-55 к. с.

Още един италиански производител на горски мулчери е Zanon, присъствал и в тазгодишния каталог на EIMA. Компанията предлага пълно портфолио от селскостопанска техника, пневматични, електронни и електрически съоръжения и т. н. В над 60 страни, марката предлага своите шредери, мулчери, пневматични лозарски ножици, градински триони, хидравлични косачки и още много продукти от и за селскостопанското и горско стопанство, и градинарство. Мулчерът Zanon TL е с фиксирана видия за дървета до 20 см, подходящ за същите цели като предишните изброени модели и характеризиращ се със здрава и устойчива конструкция. Здравият ротор, двата реда предпазни вериги, хидравличният капак, двоен плъзгач и всички останали компоненти в работната ширина от 140 до 200 см остават непокътнати и след най-интензивните натоварвания. Лесен е за поддръжка и е предназначен за трактори с мощност между 80 и 130 к. с.

За добива на дървесен чипс и стърготини се използват шредери и надробители. Норвежкият бранд Kvenerland предлага широка гама шредери за дървесина. Интересен продукт сред тях е FHP plus, защото разполага със странично завъртане. Kverneland FHP plus може да има различни приложения за трева, лека дървесина и храсти, и е идеален за поддържане на паркове, градини и пътни банкети. В комбинация с преден шредер (Kverneland FRO или FRD), завъртащият се настрани шредер FHP функционира ефективно при всякакви условия. Kverneland FHP plus е компактен и със заоблена форма за перфектно наблюдение на почистваната зона. Същевременно неговата отлична подвижност осигурява голяма маневреност и висока надеждност по време на работа. Възможността за изместване в сравнение със стандартния FHP повишава капацитета и улеснява използването му. Трансмисията му е странична, а роторът с голям диаметър, върху който могат да бъдат монтирани различни ножове – универсални, надробяващи или люлеещи се. Акумулаторът е изграден със свойство за предпазване от повреди в следствие на удар в препятствие.

На българския пазар се предлагат и шредерите на Calderoni. Те са 5 модела в гамата – TSCM 115, 130, 145, 160 и 190. Номерата съответстват и на тяхната работна ширина, най-малкият и най-големият са с еднаква тежест от 180 кг, а останалите между тях са с възходящо тегло. Работните органи – ножове и чукове увеличават броя си заедно с работната ширина на моделите, а минималната необходима мощност на теглещия трактор за всеки модел от гамата е 80 к. с.

Серията PZ на италианската марка Pezzolato е налична с 5 модела, предлагащи производителност между 3 и 25 кубика за час. Тези лесни и компактни машини се състоят от два хоризонтални валяка, придърпващи материала към въртящите ножове. Клоните и дърветата могат да бъдат с дебелина от 110 до 250 мм. Машините могат да бъдат задвижвани чрез BOM, дизелов, бензинов или електро двигател. Машината може да бъде качена на колесар за по-лесно придвижване.

Серия H на същата марка съдържа 4 диск чипъра за производство на чипс, независимо от вида дървесина. Иновативната система на рязане и калибрираните ножове гарантират качествена работа. Серията може да надробява клони и дървета с дебелина от 150 до 300 мм, среднотвърда дървесина. Валяци с шипове придвижват материала към дисковете, чието натоварване се следи от безстресова система. Задвижването е сходно с това на гореспоменатата серия, а производителността варира между 5 и 10 кубика/час.

Серията PTH като че ли предлага най-добрите машини за надробяване на пазара към момента. Те са създадени максимално опростени с цел по-ниски разходи за поддръжка. Захранването може да бъде чрез ръчно подаване или специален кран, задвижван от джойстик. Желаната големина на чипса може да бъде зададена, правейки точността на серията ненадмината. Системата е от два ротора с режещи остриета и сито, задвижването е същото като на останалите серии. Надробяваната маса може да бъде произведена от твърди дървета с дебелина 300-700 мм, а производителността е между 18 и 200 куб./ч според избрания модел.

Dipperfox Stump Crusher 850 Pro в горски терен
Dipperfox Stump Crusher 850 Pro в горски терен
Ventura 80/42 GANGES
Ventura 80/42 GANGES
Ventura TFVJMFD – VAAL
Ventura TFVJMFD – VAAL
Kverneland FHP plus
Kverneland FHP plus
Pezzolato PZ
Pezzolato PZ
Pezzolato H
Pezzolato H
Pezzolato PTH
Pezzolato PTH