„Политическа стока“ или не, но дървата за огрев и дали ще стигнат за всички продължава да е тема, която вълнува хората по селата в разгара на студения сезон. Още повече след скока на цените и недостига на алтернативните средства и суровини за отопление.

В тази връзка събрахме няколко трика как да си помогнем да ни е по-топло у дома.

1. Фолио с мехурчета

Що се отнася до топлинните загуби, прозорците са едни от най-големите виновници, така че е важно да ги изолирате правилно. За евтина корекция изрежете парче фолио с мехурчета, за да пасне идеално в рамката на прозореца, напръскайте тънък слой вода върху прозореца и поставете фолиото върху стъклото. Прозрачният слой пропуска слънчевата светлина, като същевременно запазва топлината там, където й е мястото: вътре.

2. Ако имате таванен вентилатор, настройте го

Всички знаем, че топлият въздух се издига нагоре. Въпреки че изглежда, че включването на таванния вентилатор ще охлади стаята, всъщност може да направи обратен ефект, стига да настроите перките да се въртят по посока на часовниковата стрелка. Тази промяна на посоката създава леко възходящо течение, което ще избута топлия въздух към стените и обратно надолу в стаята.

3. Проверка за течения

Теченията са основен източник на топлинни загуби. Проверете дома си с този лесен тест: Задръжте парче тоалетна хартия пред рамката на прозореца и вратата. Ако хартията се движи, сте открили пукнатина, която трябва да бъде запечатана. Използвайте лепенки, за да запълните празнините, така че топлината да остане вътре, и помислете за добавяне на изолация от пяна към изходите, за да намалите още повече топлинните загуби.

4. Фолио около радиатора

Ако имате радиатори в дома си, опитайте да направите отразителни плочи от алуминиево фолио (може с парче стиропор и фолио) и да поставите по една зад всеки радиатор. Вместо просто да затопли стената ви, радиаторът ще загрее фолиото, което ще отрази топлината обратно в стаята и ще ви позволи да извлечете максимума от мощността на уреда.

5. Спрете студения въздух под вратите

В магазинната мрежа се продават такива изолатори за врати, но и вие може да си изработите тръба от пяна. Изрежете улей на тръбата според необходимия размер и я мушнете под вратите, дори вътрешните, за да предотвратите загубата на топлина и увеличаването на сметките за отопление.

6. Повече слънце

През слънчевите дни дебелите пердета, спуснати след залез, също са имат заслуга за топла къща.

Особено важно е пердетата и щорите да са отворени на прозорците с южно изложение, защото те носят най-топлото следобедно слънце. Само не забравяйте да пуснете завесите си отново през нощта.

7. Чай, топли дрехи и чаршафи от фланел

Ако студеното кафе или студеният чай са ваша любима напитка, която да ви помогне да прекарате деня, то през зимата може да е време да преминете към по-горещия вариант. Горещото какао, чай и кафе ще ви стоплят отвътре и все пак ще ви осигурят онзи кофеин, от който се нуждаете.

Ако трудно свиквате със студените нощи, когато си легнете, значи фланелното спално бельо е решението. Фланел е плътен и супер мек материал, 100% памук, който съхранява добре топлината и поддържа приятно и топло усещане - дори и през най-студените зимни нощи. С фланеления памук, наричан още бибър, топлината остава там, където трябва да бъде. Меката материя бързо се адаптира към телесната температура и съхранява топлината.

Поларените одеяла също пазят топлина, не забравяйте и пантофите с по-дебела подметка. Например с корк. Структурата му – много малък процент сухо вещество и изключително много въздух в кухите клетки, го прави най-добрият топлоизолатор. Коефициентът му на топлопреминаване е почти 11 пъти по-малък от този на дървесината. Така, че можете да го използвате и като топлоизолационни покрития на настилки и стени в къщата.