5 лесни и вкусни рецепти

Брюкселското зеле е богато на витамини, белтъчини и фибри. То е много полезно, а според някои водещи експерти, може да предотврати рак. В последно време кулинарите обръщат все по-голямо внимание на вкусния зеленчук. Ястията с него са нискокалорични, но много засищащи. Предлагаме ви няколко рецепти, които ще се харесат на всеки.

1. С бекон 

Когато нямате нито сили, нито желание да се отдадете на кулинарни подвизи, можете да приготвите брюкселско зеле с бекон. Просто, вкусно и достъпно.

Продукти: 1/2 кг брюкселско зеле, 6-8 филийки бекон, 1 малка глава бял или червен лук, сол и смес от смлени пипери на вкус, пресен магданоз, копър, кориандър - за сервиране.

Приготвяне: Нарежете бекона на лентички и го запържете за няколко минути в сух тиган (докато се разтопи мазнината). Обелете и нарежете лука на ситно и го добавете към бекона. Подправете със сол и черен пипер и разбъркайте внимателно. Прехвърлете запечения бекон с лука в чиния.

Измийте и подсушете зелето. Накъсайте на съцветия, а главичките брюкселско зеле нарежете на четвъртинки. Сипете ги в тигана, където сте пържили бекона, и подправете със смес от пиперите и сол. Гответе 7-8 минути или докато зелето стане златистокафяво. Прибавете бекона и лука. При необходимост прибавете още сол и черен пипер на вкус и разбъркайте. Гответе 2-3 минути.

Преди сервиране поръсете със ситно нарязани пресни билки.

2. Пържени яйца 

Омлетите и бърканите яйца са това, което се е превърнало в класическа закуска по света. И всеки ден домакините измислят все повече рецепти за приготвянето им. Ето ви една нетрадиционна - с брюкселско зеле.

Продукти:10-14 глави брюкселско зеле, 10-16 средно големи гъби (печурки), 4 яйца, масло за пържене, сол и смес от смлян пипер на вкус, магданоз и кориандър за сервиране, твърдо сирене по желание.

Приготвяне: Измийте зелето. Подсушете и нарежете на четвъртинки или половинки (в зависимост от размера). Леко изплакнете гъбите с хладка вода и подсушете с домакинска хартия. Нарежете ги на филийки и запържете за 5-6 минути в малко зехтин. Добавете нарязаното брюкселско зеле. Подправете със сол и черен пипер. Задушете на умерен огън за минута и половина, след което чукнете отгоре яйцата. Прибавете още малко сол и черен пипер. Задушете на среден огън под капак до пълна готовност.

Буквално една-две минути преди да свалите от котлона, поръсете яйцата с настърган кашкавал. Преди сервиране поръсете с магданоз и кориандър.

3. Запеканка 

Запеканка може да се направи от всичко, било то месо, картофи, гъби, извара или брюкселско зеле със сирене.

Продукти: 400 г брюкселско зеле, 3 яйца, масло - по желание, 1/2 чаена чаша сметана за готвене, 150 г твърдо сирене, сол и смес от смлени пипери на вкус, зелени подправки - за сервиране.

Приготвяне: Измийте зелето и варете 5-6 минути в леко подсолена вода. Прехвърлете в гевгир и изплакнете със студена вода.

В купа смесете солта, сместа от пипери, сметаната и яйцата. Разбийте добре до хомогенна смес.

Формата за печене се намазва с масло. На дъното разпределете равномерно брюкселското зеле и поръсете с половината настърган кашкавал. Залейте с яйчната смес. Поръсете с останалото сирене. Поставете във фурната, предварително загрята до 180 градуса, за 20-25 минути. Нарежете на порции преди сервиране и поръсете с пресни билки.

4. С картофи на фурна 

Ако искате да ударите „с един куршум два заека“, т.е. без да се въртите прекалено дълго в кухнята, да приготвите вкусна и питателна вечеря за цялото семейство, то рецептата за брюкселско зеле с картофи и резени бекон на фурна е печеливш вариант.

Продукти: 1/2 кг брюкселско зеле, 1/2 кг картофи, 10-12 тънки ленти бекон, зехтин или слънчогледово олио - по желание, сол и млян лют пипер на вкус, кориандър за сервиране.

Приготвяне: Измийте брюкселското зеле и го нарежете на четвъртинки или половинки (в зависимост от размера). Измийте и почистете картофите, нарежете на филийки.

В предварително намаслен съд за печене сипете половината картофи на равномерен слой. Наредете няколко резена бекон, слой зеле и отново картофи (повторете слоевете, горната част трябва да е слой бекон). Сложете в предварително загрята до 180-200 градуса фурна за 40 до 60 минути. Поръсете с кориандър преди сервиране.

5. Салата 

Салата с брюкселско зеле, ядки и пържени ябълки ще се хареса не само на любителите на ястия с необичаен вкус, но и на всички, които искат да опитат нещо ново.

Продукти: 10-12 глави брюкселско зеле, 2 зелени сочни ябълки, шепа орехови ядки, лимонов сок - за дресинга, сол и смес от смлени пипери на вкус, зехтин или слънчогледово олио по желание, връзка пресен спанак, 2-3 стръка кориандър, 2-3 стръка магданоз.

Приготвяне: Спанакът се измива обилно под течаща студена вода. Прехвърлете го в гевгир. Измийте зелето и нарежете. Сварете за 4-5 минути в леко подсолена вода. Прехвърлете в гевгир и веднага изплакнете със студена вода.

Измийте ябълките. Подсушете и почистете от сърцевината. Нарежете на средно големи кубчета. Запържете в малко слънчогледово олио или зехтин за 3-4 минути. Добавете брюкселското зеле и гответе до златисто. Подправете със сол и черен пипер. Прехвърлете изпържените ябълки и зеле върху домакинска хартия. След като отнемете излишната мазнина прехвърлете в купа за салата.

Добавете накъсаните листа спанак. Подправете с лимонов сок и олио, ако е необходимо, добавете още сол и черен пипер. Поръсете със ситно нарязан кориандър и магданоз. Разбъркайте. Отгоре се поръсва с накълцани орехи (предварително запържени в сух тиган).

Оставете салатата да „втаса“ няколко минути и сервирайте.