1. Гювеч с телешко и лимец 

Тази вкусна яхния се приготвя първо на котлона, а след това във фурната. Малко по-бавно от обикновено, но резултатът си заслужава.

Продукти: 4 суп. лъж. зехтин, 2 големи глави лук, 120 г доматено пюре, 4 скилидки чесън, 1,400 кг нарязани домати в собствен сок, 3 суп. лъж. кафява захар, 3 суп. лъж. ябълков оцет, 1 лимон, сол и смлян черен пипер на вкус. 2 пресни дафинови листа, 1/4 ч. лъж. Канела, 1/2 ч. лъж. смляно индийско орехче, 1 голяма глава зеле, 6 малки моркова, 300 г спелта, 900 мл месен бульон, 1,400 кг телешка кайма, няколко стръка прясна мащерка, 1 връзка копър, малко растително масло.

Приготвяне: Загрейте 2 супени лъжици зехтин на силен огън. Запържете една наситнена глава лук, добавете доматеното пюре, разбъркайте и гответе още една минута. След това сложете наситнения чесън и нарязаните на дребно домати и отново разбъркайте добре. Изключете котлона. Към зеленчуците добавете захарта, оцета, сока от цял лимон, солта, черния пипер, дафиновите листа, канелата и индийското орехче. Нарежете зелето на ситно, а морковите - на кръгчета и ги прибавете към останалите продукти. Разбъркайте, покрийте с капак и оставете да къкри, като разбърквате от време на време, за час, докато зелето омекне. Извадете дафиновите листа.

Междувременно пригответе спелтата. Загрейте останалото масло в тенджера и запържете наситнения лук. Сложете спелтата и гответе за няколко минути при непрекъснато бъркане. Налейте бульона, добавете наситнените листа мащерка и оставете да заври. След това намалете котлона, покрийте с капак и гответе спелтата още 15 минути.

В голяма купа смесете каймата, спелтата (с течността), наситнения копър и сол на вкус.

Намажете голяма тава за печене с растително масло. На дъното се слага месната смес, а след това задушеното зеле. Покрийте с фолио и печете в предварително загрята фурна на 180°C за час.

2. Печено, с бекон 

Малко вероятно е да сте опитвали просто да печете зеле във фурната. И напразно, защото е изключително меко и сочно. А подправките и беконът му придават специален вкус.

Продукти: 1 средна глава зеле, 3 суп. лъж. зехтин, сол и смлян черен пипер на вкус, 8 резена бекон.

Приготвяне: Махнете горните листа от зелето и го измийте. Нарежете на четвъртинки, отстранете дръжката, след което разполовете всяко парче. Сложете зелето в тава, поръсете със зехтин и подправки. Слайсовете бекон се разполовяват и се нареждат върху зелето. Поставете в предварително загрята фурна на 230°C за 30 минути. След 15 минути от началото на печенето обърнете зелето. Сервирайте горещо.

3. Лека супа със смес от зеленчуци 

Супа без месен бульон? Лесно е! И също така засищащо и невероятно вкусно.

Продукти: малко зехтин, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 2 суп. лъж. доматено пюре, 1/2 ч. лъж. сух риган, сол на вкус, 2 домата, 1/2 ч. лъж. сух босилек, шепа пресен спанак, 1/2 глава зеле, 250 г замразена зеленчукова смес, 900 мл зеленчуков бульон или вода, смлян черен пипер на вкус, 1 суп. лъж лимонов сок, 1/2 връзка магданоз.

Приготвяне: В дълбока тенджера се налива зехтин и се добавят наситнените лук, чесън, доматеното пюре, риганът и солта. Запържете за около 5 минути, като разбърквате от време на време. Добавете нарязаните на кубчета домати, босилека и нарязания спанак. Гответе още няколко минути. Добавете ситно нарязаното зеле, зеленчуковата смес, бульон или вода, подправете със сол и черен пипер.

Оставете да заври и намалете котлона, оставете да къкри около 10 минути, докато зеленчуците омекнат. Към готовата супа добавете лимонов сок, наситнен магданоз и подправки на вкус.

4. Мързеливи сърми 

Необичаен и лесен вариант на добре познатите зелеви сърми.

Продукти: 1/2 средно голяма глава зеле, 450 г свинска кайма, 450 г пуешка кайма, 700 г сварен ориз, охладен до стайна температура, 1 голяма глава лук, 2 големи яйца, сол и смлян черен пипер на вкус, няколко стръка магданоз или копър, малко растително масло, 1 суп. лъж. зехтин, 50 г масло, 1 голям морков, 200 мл сос маринара, 700 мл топла вода.

Приготвяне: Нарежете зелето на тънки ивици, отстранете дебелите жили и дръжката. Изсипете нарязаното зеле във вряща вода и варете 10 минути. Дръпнете от котлона и прехвърлете в гевгир, за да се отцеди излишната течност.

В голяма купа смесете каймата, зелето, ориза, половината наситнен лук, яйцата, подправките (по ваш вкус) и наситнените билки. Омесете добре и от получената смес оформете средно големи кюфтета, които се редят в дълбока тава, намазана с масло.

Загрейте зехтина в тиган и разтопете маслото. В него се запържва останалия лук, добавят се настърганите моркови и се готви още 3 минути, докато лукът омекне. Добавете маринара и гореща вода, оставете да заври и овкусете с подправките.

Залейте мързеливите сърми с получения сос. Покрийте формата с фолио и поставете в предварително загрята фурна на 220°C за 40 минути.

5. Гъста супа с ориз и телешко 

И ето още един интересен вариант за тези, които обичат сърми, но не обичат да ги завиват.

Продукти: 1 суп. лъж. зехтин, 700 г телешка кайма, сол и смлян черен пипер на вкус, голяма глава лук, 2 големи моркова, 1/2 средно голяма глава зеле, 3 скилидки чесън, 800 мл телешки бульон, 600 г доматено пюре, 800 г нарязани домати в собствен сок, 2 суп. лъж. кафява захар, 1 суп. лъж. сос Уорчестър или соев сос, 1 и 1/2 ч. лъж. червен пипер, 1 ч. лъж. сух риган, 3/4 ч. лъж. сушена мащерка, дафинов лист, 140 г дългозърнест ориз, 1 суп. лъж. лимонов сок, 1/2 връзка магданоз.

Приготвяне: Загрейте олиото в тенджера на средно силен котлон. Сложете каймата, овкусете с подправките и запържете, като разбърквате от време на време, докато месото покафенее и стане на трохи. Извадете го в чиния.
В същата мазнина запържете леко наситнения лук и настърганите моркови. Добавете ситно нарязаното зеле и гответе няколко минути. Добавете смачкан чесън и разбъркайте добре. Налейте бульона, добавете доматеното пюре, нарязаните домати, захарта, соса Уочестър, червения пипер, ригана, мащерката и дафиновия лист. Върнете месото, овкусете с подправките и оставете да заври. Извадете дафиновия лист. Прибавете ориза, покрийте с капак и гответе на слаб огън, като разбърквате от време на време, около 25 минути. Оризът трябва да омекне.

Ако супата ви се струва гъста, добавете още малко вода или бульон. Накрая добавете лимонов сок, наситнен магданоз и разбъркайте.

6. Паста с картофи и сирене 

За това ястие можете да използвате сварените картофи, останали от вчерашната вечеря. Основното нещо е да изберете ароматно и вкусно сирене.

Продукти: 220 г картофи, сол на вкус, 220 г паста (за предпочитане пълнозърнеста), 2 суп. лъж. зехтин, 1 скилидка чесън, 1 малка глава зеле, смлян черен пипер на вкус, 15 г масло, 100 г настъргано твърдо сирене.

Приготвяне: Картофите се обелват, поставят се в тенджера и се заливат със студена вода. Посоляват се и се оставят да заврат на средно силен котлон. Намалете котлона и варете картофите, докато омекнат. Извадете ги и в същата вода сварете макароните до полуготовност. Отцедете водата, като запазите малко количество за по-късно.
Зехтинът се загрява в тиган и в него се запържва смачкания чесън. Зелето се нарязва на ситно, като се отстраняват дръжките и се добавя към чесъна. Подправете със сол и черен пипер. Гответе, като разбърквате от време на време, за няколко минути, докато омекнат зеленчуците. Добавете макароните, нарязаните картофи и останалата водата от варенето. Гответе няколко минути, добавете маслото и настъргания кашкавал. Разбъркайте добре, овкусете с подправките и задушавайте още няколко минути.

7. Индийско задушено зеле 

Различните подправки придават невероятен аромат на зелето. Чувствайте се свободни да експериментирате: добавете куркума за цвят и асафетида за необичайна миризма.

Продукти: 2 суп. лъж. зехтин, 1 ч. лъж. кимион, малко парче джинджифил (около 2,5 см), 1 ч. лъж. червен пипер, 1 ч. лъж. смлян кориандър, 1 глава зеле, сол на вкус, 60 мл вода, 180 г замразен зелен грах.

Приготвяне: Загрейте олиото в тиган и добавете кимиона и настъргания джинджифил. Запържете за минута, след което добавете червения пипер, кориандъра, нарязаното зеле и солта. Разбъркайте и добавете вода. Покрийте и оставете да къкри 8-10 минути, докато зелето омекне. Прибавете в тигана и замразената грах и гответе още няколко минути.

8. Задушено във вино 

Кой каза, че зелето може да се задушава само във вода?

Продукти: 1 глава зеле, 50 г масло, 4 скилидки чесън, 170 мл бяло вино, сол и смлян черен пипер на вкус, 100 г настърган пармезан.

Приготвяне: Отстранете горните листа от зелето и го измийте под течаща вода. Разрежете кочана на 4 части, отстранете дръжката и нарежете зелето на ситно.
Разтопете маслото в голяма тенджера на среден огън. В него се запържва нарязаният чесън до златистокафяво. Зелето се прибавя в тигана и се разбърква добре, така че да се покрие изцяло с олио. Гответе 5-8 минути, като бъркате непрекъснато, докато зелето стане прозрачно и започне да покафенява.

Изсипете виното в тенджера и изчакайте да заври. След това намалете котлона, похлупете и гответе още 15 минути или повече, докато зелето достигне желаната мекота. Овкусете с подправките и разбъркайте. Преди сервиране поръсете зелето с настърган пармезан.

9. Омлет със зелева плънка 

Обилна и здравословна закуска или лека вечеря.

Продукти за 4 порции: 1 зряло авокадо, 3 лайма, 1/2 връзка кориандър, 3 суп. лъж. натурално кисело мляко, малко зехтин, сол на вкус, 1 малка глава лук, 1 морков, 1/2 глава зеле, 1 люта чушка, 8 големи яйца, смлян черен пипер на вкус, 60 г настърган чедър или друго твърдо сирене

Приготвяне: Поставете пулпата от авокадо в блендер, добавете сока от 2 лайма, стръковете кориандър, киселото мляко и малко зехтин. Пасирайте до гладка смес и подправете със сол. Нарежете лука, моркова и зелето на тънки лентички. Смесете нарязаната люта чушка с по-голямата част от листата кориандър и сос от кисело мляко със зеленчуци. Посолете, ако е необходимо.

Разбийте яйцата, добавете малко вода и овкусете със сол и черен пипер. Загрейте олиото в тиган и сипете 1/4 от яйчената маса. Поръсете с ¼ от настъргания кашкавал и запържете за по няколко минути от двете страни. По същия начин направете и другите три омлета. Поставете омлетите в чиния, отгоре разпределете зелевата плънка и внимателно завийте с руло.

10. Сандвичи със зеле и риба тон 

По желание може сместа да не се намазва върху хляб, а да се остави под формата на салата.

Продукти за 10 сандвича: 1 консерва риба тон, 1/4 малка глава зеле, 1/2 връзка зелен лук, 1 суп. лъж. майонеза, 3 суп. лъж. кисело мляко с висока масленост, сол и смлян черен пипер на вкус, 10 големи филийки хляб.

Приготвяне: Отцедете течността от рибата тон и намачкайте месото с вилица. Нарежете зелето и лука и ги смесете с рибата, майонезата, киселото мляко и подправките. Намажете зелевата смес върху 5 филийки хляб и отгоре поставете останалите филийки, разрежете ги по диагонал на половина.