Проф. Иван Киряков: Притеснителна е ситуацията, спасението са дъждовете

За новата стопанска година в Добричка област вече са засети над 982 744 дка с пшеница от обичайните за региона около 1,2 млн. дка, съобщават от областната дирекция „Земеделие” Сеитбата на пшеница в областта почти е приключила, казват и производители. На места дори е поникнала.

„Сушата обаче безспорно се отразява на качеството на есенната сеитба в региона. Голяма част от предсеитбените обработки не можаха да се получат, както трябва”, посочи тревогата на производителите Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Според нея, в района на Шабла и Каварна производителите са притеснени. И в община Добричка има полета, където пшеницата е поникнала, но заради липсата на влага културата е стресирана.

„Това че пшеницата не никне равномерно, също означава, че е под стрес. Ако не завали, ще се стигне до изсъхване на поникналата. Това е най-лошият сценарий. В момента най-добрият вариант е просто да не пониква нищо. Не е опасно. Имало е години, когато и през януари-февруари е пониквала пшеницата”, обяснява тя.

„Заради засушаването много от посевите в Южна България не са поникнали. Видях го лично, защото бях там. Това от една страна е добре, защото сушата е много голяма на този етап”, заяви проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт-ГенералТошево. „Общата картина, като я гледам, е, че в Добруджа пшеницата най-много е поникнала, най-добре се е подредила. Засушаването обаче ще я натисне”, добавя той. Проф. Киряков казва, че заради липсата на влага културата не може да се вкорени, както трябва, и ще започне да страда. Някои от растенията може и да загинат, ако съвсем не могат да дърпат влага. По-редки стават посевите в такива условия. Но пък за сметка на това, като започнат да братят, ще бъде повече. Притеснителна е ситуацията, е мнението на специалиста. Според него, спасението са дъждовете. „Дори видях в Старозагорско човек да си полива пшеницата”, казва още той.