Жълто-оранжевите плодове са много вкусни и полезни, берат се късно през есента

Райската ябълка е сред най-късните плодове, които се прибират от градината. Макар че се отнася към южните култури тя се среща и у нас, предимно по Черноморието и в южните райони на страната.

Райската ябълка е изключително ценена в източните култури, където е сред най-обичаните есенни плодове. Среща се под много имена - каки, персимони, корейско манго.

Оранжевите ябълки са много вкусни, полезни и здравословни.

Защо да ги похапвате?

  • Плодовете са изключително богати на диетични фибри, а също на витамин А, витамин С, витамини от В-комплекс като фолиева киселина, пиридоксин (витамин B-6) и тиамин.
  • Плодовете и листата се използват в народната медицина при проблеми с високо кръвно налягане, задържане на течности, запек, хълцане, подобряване на притока на кръв, намаляване на телесната температура и други.

Особености на вида

  • Райската ябълка е студоустойчива овощна култура. Може успешно да се отглежда при нашите климатични условия в голяма част от полските райони на страната. Предпочитан вид е от любителите овощари заради декоративните си качества – образува много красиви жълто-оранжеви плодове.
  • Дървото достига от 4,5 до 18 метра. То има дълъг живот, а короната му е разнообразна - отворена, понякога крива или върбова. Листата са широколистни, като се редуват с кафяви космати дръжки с дължина 2 см.

Отглеждане

Райската ябълка не е особено претенциозна към типа на почвата. Все пак е препоръчително тя да е добре подготвена – обработена и подхранена с органична материя.

Когато се засаждат няколко дърветата, те трябва да се поставят на разстояния от 4,5 x 1,5 метра до 6 x 6 метра, в зависимост от сортовете и изискванията им.

Райската ябълка обича торене, но с него не трябва да се прекалява. Прекомерното внасяне на азотни торове предизвика разпадането на плодовете.

Младите дървета се подрязват при височина около 70-90 см, когато се засаждат. По-късно новите издънки се премахват, за да се получи добре оформено дърво.

След цъфтежа дърветата трябва да се напояват на всеки 3 седмици до времето за прибиране на реколтата.

Много сортове започват да раждат 3-4 години след засаждането, други след 5-6 години. Прибирането на реколтата става през есента и началото на зимата. Сортове, които зреят по-късно, могат да се събират след късни слани, дори след първия по-лек сняг.

Тъй като клоните са много крехки, ако по дръвчето има повече плодове, то те трябва да се подпират.

Съвет: За нашите условия е препоръчително райската ябълка да се засажда през пролетта, след като е отминала всяка опасност от късни мразове. В топлите райони на страната, разбира се, може и през есента.

Ако решите да засадите дървото през пролетта, изчакайте докато почвата се поотпусне и лесно може да се обработва. Засаждането е както при останалите овощни видове. Изкопава се посадъчна ямка, като на дъното й се поставят минерални и органични торове. По време на засаждането се забива опорно колче.

Засаждане в саксия

Ако искате да гледате райска ябълка в контейнер, то ви казваме, че това е напълно възможно. За целта обаче си подберете по-голям съд, разбера се, не още в самото начало. Подберете сорт, който развива по-малка корона, за целта се посъветвайте с продавач-консултанта в разсадника.

Ако купувате фиданка, която е засадена в разградим контейнер, може да я засадите по всяко време, тъй като прихващането й няма да е проблем. Когато е с голи корени, е препоръчително засаждането да стане през пролетта.

Райската ябълка, отглеждана в саксия, има редица предимства. Например може да местите дръвчето – през лятото в градината или на терасата, а през студените месеци – в хладно помещение.

За дръвчето се полагат същите грижи, но то се полива и подхранва по-често и с по-малки норми.

Знаете ли, че:

Китай отглежда почти половината от световното производство на райска ябълка. Други големи производители са Република Корея, Япония, Бразилия и Азербайджан.