Кои са играчките, които помагат в изразходването на енергията и обучението на домашната птица

Едни от най-често срещаните обитатели на дома са котките и кучетата. На трето място се нареждат папагалите, които в природата са естествена храна за котките, а някои кучета също не реагират добре на крилатите животинки. Могат ли вражеските отношения и диви инстинкти да бъдат потушени и животните да бъдат научени да съжителстват спокойно под един покрив? Ако вече имате едниния любимец, но желаете или се налага да отглеждате и другия трябва да се заредите с търпение. Приобщаването е възможно, но изисква да следите безопасността и да положите известни усилия, за които следва по-подробно обяснение.

За папагалите и котките 

1. Инстинкти в дивата природа

Естественият порив на котката е да се хвърли, да улови и да си „играе“ с птицата. Той може да се прояви по всяко време, излагайки живота на папагала ви на опасност. За котките е забавление да хващат движещи се обекти и папагалите не са изключение – в дивото те са част от менюто на хищниците от котешкото семейство. Храна или играчка, птиците обикновено са жертва на котките, но все пак всяка котка и всяка птица са различни. Докато едните следват житейската мисия да се доберат до папагала, възможно е други котки изобщо да не проявяват интерес към домашната птица. Ответното поведение на папагалите при нападение от котка в дивото е да отлетят при най-малкото долавяне на хищника или да издадат звук на предупреждение за другите птици. Те самите не са достатъчно големи, че да наранят котка при самозащитата. Дори най-големите Ара макао инстинктивно се плашат и бягат от котешките представители преди да се стигне до сблъсък.

2. Опасности в домашни условия

Котката и папагалите могат да съжителстват на едно място, но трябва да предприемете мерки за физическата сигурност на птицата по всяко време и да сте нащрек по време на взаимодействието им, спрямо проявите на характерите. Котките могат лесно да убият и изядат папагалите, да ги наранят със зъби или нокти и да последва инфекция от бактериите. Могат също да изскубнат важни за баланса, летежа и топлината на птицата пера, или да причинят психическа травма на птицата. Макар на пръв поглед непосилно, по-голяма птица също може да нарани неподозираща котка, защото има остри клюн и нокти, които нараняват всичко, което реши да сграбчи с тях. Това може да се наблюдава при срамежливи или любопитни котета и уплашени, реаргиращи на заплаха папагали.

3. Помощ в сближаването

  • Заключете птичата клетка

Ако котката ви е любопитна или нападателна, уверете се, че птицата е обезопасена в сигурна клетка или волиера, в която котката не може да проникне, за да не се притеснявате, когато сте извън вкъщи. Уверете се, че котката не може да събори убежището на птицата. Малките клетки, поставени върху маси, могат да бъдат лесно преобърнати, затова трябва да е достатъчно тежка и добре прикрепена. За по-голяма сигурност на затваряне използвайте ключалки или карабинери.

  • Дръжте ги в отделни стаи

Обмислете позиционирането на клетката в стая, в която не позволявате достъп на котката. Едновременно затворена и преследвана от котки, птицата може да бъде ненужно стресирана.

  • Не позволявайте котката да влиза в кафеза

Дори птицата да не е вътре, ако забележите котката си в клетката ѝ, незабавно я извадете. Това трябва да е така, защото котката не трябва да възприема тези места за свои и да развива каквото и да било чуство за собственост и териториално претендиране над тях.

  • Опитайте да ги запознаете

Това е бавен процес, който трябва да започне като позвалявате на животните да се виждат отдалеч. След като потвърдите, че това не им причинява неудобство или стрес можете да намалите дистанцията. Някои хора, които имат котки непоказващи признаци на хищничество правят и срещи извън клетката между двата вида, но това трябва да се случи под интензивно внимание и само ако липсват всякакви признаци на агресия.

Съжителство на папагали с джавкащи любимци 

Започнете с много бавно темпо при запознаването

В продължение на няколко седмици ги срещайте един с друг за по няколко минути. Целта е да започнат да се чустват добре заедно и да можете да започнете да увеличавате времето им за срещи и общуване. Не се опитвайте да бързате, тъй като това може да доведе до травматично преживяване или сериозни инциденти. Хубаво е да

изберете неутрална територия

при първоначалното запознаване на кучето с птицата ви. Никое от тях не трябна да припознава зоната на запознанство за своя територия. За птиците това е стая, където клетката им обикновено не е позиционирана и за предпочитане не са прекарвали много време. Извеждането на животните от познатата им обстановка ще понижи рисковете от агресивно поведение и ще ги направи по-любезни като цяло. Нещо общо при папагалите и кучетата е, че са много лесни за разсейване и

подкупване чрез храна

Предлагането на вкусни лакомства може да бъде страхотен начин да възнаградите всеки от тях за спазването на добро поведение през фазата на опознаване от връзката им. Уверете се, че имате достатъчно поощрителни награди за всяко животно в ръка преди да започнете сесиите си с тях.

Постоянно наглеждане

След няколко събирателни сесии в една и съща стая и помощ в свикването едно с друго, може да започнете да позволявате на кучета до бъде без каишка, стига да поддържа доброто поведение и да не тормози пицата. Въпреки това в името на защитата му не оставяйте папагала да излиза от клетката, докато кучето е там и не ги оставайте в една и съща стая без надзор. Дори при най-обучените и надеждни любимци винаги могат да се случат злополуки. Държането на птицата в затворена клетка, докато кучето е наоколо, винаги е най-добрият метод да избегнете рисковете.

Когато започнете процеса на сближаване, имайте предвид факторите

възраст, порода и инстинкти

Трудността на процеса е различна в зависимост от това дали кучето е малко и следователно изисква повече време за обучение и въведение, дали и колко силен ловен инстинкт има и какво е цялостното му поведение. Дори да трябва да положите повече усилия не се обезсърчавайте от процеса на аклиматизация за животните – дори да сте се отказали не е изключено в крайна сметка те сами да намерят общ път помежду си и да развият съжителство и приятелски отношения в споделено пространство.

Най-необходимите играчки за птиците 

За да бъде щастливо вашето папагалче, то се нуждае не само от просторна клетка и вкусна храна, но и от игри и различни физически дейности. Играчките за папагали помагат за разрешаването на този проблем. В магазините за домашни любимци има голям избор от играчки за пернати приятели и лесно можете да се объркате. Ще ви помогнем да разберете какви са видовете играчки за папагали и как да изберете тази, която вашият домашен любимец ще оцени.

Защо са нужни играчките за папагали?

В дивата природа птицата не седи неподвижна. Тя е в постоянно движение. На първо място, това е свързано с търсенето на храна, йерархията в стадото, комуникацията на птиците помежду си. Нищо чудно, че папагалите се отличават с любопитство и изследователски инстинкт за всичко ново. Играчките имитират тези поведенчески реакции на птиците и им позволяват да развият своя генетичен потенциал.

Какви играчки харесват папагалите? Разнообразни. Някои пернати палавници предпочитат стълби и люлки. Други обичат пъзели с награди вътре. Трети обичат да удрят камбанка, а четвърти винаги са готови да се огледат в огледалото. Гледайте с какви предмети вашият любимец предпочита да играе – това ще ви подскаже коя играчка липсва в арсенала му.

Помнете за разнообразието

Една играчка не е достатъчна, за да задоволи интелектуалните и спортни импулси на папагала. Освен това единствената играчка бързо ще омръзне на домашния любимец. По-добре е да поставите няколко различни играчки в клетката, да закачите забавни и атрактивни неща на различни нива. Периодично сменяйте местата на играчките, не позволявайте на вашия домашен любимец да скучае. Добре е от време на време на папагала да му се дават нови играчки.

Ако сте щастлив собственик на двойка папагали, живеещи в една клетка, бъдете нащрек. Птиците са изключително ревниви, когато става дума за играчки. Всяка играчка ще трябва да бъде закупена в два екземпляра, в противен случай новата топка ще се превърне в ябълка на раздора за вашите неразделки или вълнисти папагалчета. Всеки от двойката трябва да има свой собствен набор от играчки.

„Спортно оборудване“ за папагали

Тази категория играчки за папагали включва всичко, което ви позволява да поддържате добра физическа форма на пернатите. Изброяваме играчките, които собственикът на активен пернат приятел трябва да разгледа по-отблизо:

  • ролков скейтборд. Особено подходящ за големи породи папагали, но ще трябва да имате търпение, за да научите питомника как да използва играчката;
  • дървени пръчки с крепежни елементи за клетки и стълби. По-добре е да ги инсталирате на различни нива, така че папагалът да може да се движи повече и да обикаля клетката;
  • дървени фигурки. Те ще помогнат на птицата да наточи клюна си;
  • люлки и рингове. Такива играчки ще дадат на папагала възможност да тренира, без да излита от клетката. Можете да украсите халките с метални и дървени висулки, които любопитните птици ще кълват с интерес.

Когато папагалът седи в клетка, той може да си играе само с това, което сте му дали. Когато пуснете птица да лети из стаята, тя може да се интересува от мебели, завеси, ценности на собствениците. Насочете вниманието на малкия разбойник към стойката за игра. Монтирайте няколко кацалки, стълби и люлки върху на клетката. Или обособете специален кът за игра, в който можете да поставите пръстени, камбанки - цял набор от любимите играчки на вашия питомник. Резултатът е, че папагалът ще излезе от клетката и ще отиде при стимулаторите си, няма да пакости и да застрашава здравето си. Заслужава си!

Пъзели и образователни игри

Папагалите са необичайно умни същества, те се нуждаят от интелектуално натоварване и образователни игри. Подкрепете своя надарен домашен любимец! Това ще ви помогне:

  • хранилки-пъзели за получаване на храна. Те могат да бъдат с различни форми и размери, папагалите обичат да отварят врати, да повдигат капаци, за да стигнат до лакомствата;
  • държачи за храна. Плодът може да бъде нанизан на ос, тогава ще бъде забавно за домашния любимец да завърти лакомството, отхапвайки парче от него;
  • огледала. Папагалите обичат да се гледат в огледалото. Отчасти това замества общуването им с вас или със себеподобни, отчасти допринася за развитието на комуникационните умения;
  • суха хранилка. Папагалът ще намери лакомства в пълнителя и ще може да се почувства като ловец, задоволявайки естествения си инстинкт! В крайна сметка те така търсят храна в природата;
  • къщички и други уютни убежища. Това всъщност не е играчка. По-скоро част от средата на клетката, която помага на папагала да се чувства удобно и безопасно;
  • звънци и дрънкалки. Събудете специални емоции у папагалите, които обичат да пеят. Много от тях наистина харесват приятното шумолене и звънтене.