Нарастващите цени на енергията поставят оранжерийните производители в странато в затруднено положение

Заради рязкото повишаване на цените на енергията оранжерийни производители в Нидерландия са принудени да спрат производството. А това има сериозни последици: ако оранжерийното производство спре, може да се стигне дотам цяла Нидерландия да остане без ток за няколко часа на ден.

Производителят на хризантеми Ваутер Даювестайн е силно обезпокоен от продължаващото покачване на цените на енергията. Подобно на много други сектори, оранжерийното градинарство е принудено да намали обема си, а понякога и да спре производството.

Вече не е устойчиво

"Изключително високите цени на природния газ сега са много голяма част от нашата себестойност. И става много трудно да се реализира доходността. Това вече не е устойчиво и за нас", казва Даювестайн. Поне 25% от колегите му спират да произвеждат: "Те вече не могат да продължат със сегашните разходи, а скоро през зимата цената на енергията ще бъде още по-висока."

Но стъпката за спиране е голяма,

казва производителят на хризантеми. Защото тогава производителите ще се лишат не само от реколтата. "При нас работят и много постоянни служители. Имаме и договори с доставчици, които вече са купили цветя. Трябва да се придържаме към тези договорености."

За самия Даювестайн излизането от бизнеса все още не е належащо. Той е един от градинарите, които се опитват да преживеят зимата, като правят устойчиви инвестиции. "За щастие още преди известно време разбрахме, че трябва да направим следващата стъпка: да се отървем от газа и наистина да преминем към електрификация."

Спестяване на 50 процента с LED

Наред с други стъпки, той е премахнал цялото старо конвенционално осветление от оранжериите си и го е заменил със 100% LED осветление. "А това вече спестява поне около 50 процента от електроенергията", казва той.

"Оранжерийната индустрия също е сключила споразумения за намаляване на потреблението на енергия", обяснява Даювестайн. "Затова работим много усилено, за да станем по-устойчиви, и вече сме на път да го постигнем. Би било жалко, ако сме по средата на този процес и след това се наложи да спрем."

Ваутер Даювестайн казва, че преобладаващото схващане, че оранжерийното земеделие изразходва много газ, не е правилно. "Най-големият източник на енергия за оранжерията е слънцето. Слънцето осигурява топлина в оранжерията. През малка част от годината няма достатъчно слънце и тогава трябва да се справим с това, за да произвеждаме целогодишно. Това правим през зимата и тогава разходите за енергия се увеличават неимоверно."

"Много хора просто си мислят, че като производител гори много енергия. И хората са отчасти прави, защото се консумира много. Но това, което много хора не знаят, е, че сме изминали огромен път в усилията си за устойчивост", подчертава Ваутер Даювестайн. "Ние сме единственият сектор, който е изпълнил целите, които правителството ни е поставило."
Оранжерийните производители доставят и ток

Оранжерийното градинарство е много повече от производство на цветя, зеленчуци и плодове. Всъщност много градинари произвеждат електроенергия и я връщат обратно в мрежата. Ако през следващата зима много оранжерийни производители се откажат, това ще има сериозни последици за електроснабдяването в цялата страна.

"Много хора не знаят, че оранжерийното градинарство е много важно за енергийния преход, в който се намираме сега. Оранжерийното градинарство играе важна роля в това отношение", казва Даювестайн.

"Ако спрем сега и капацитетът за аварийно захранване бъде загубен, няма да можем да продължим", казва той. Настоящите цени на газа вече нарушават този процес, отбелязва производителят на хризантеми. "Ще се върнем няколко години назад. Ако производителите трябва да се изключат напълно, мисля, че като холандски граждани ще трябва да приемем, че няма да имаме ток няколко часа на ден."

Оранжерийното производство е важно за енергобаланса

През 2020 г. количеството електроенергия, произведено в оранжерийното градинарство, е представлявало 9% от общото потребление на електроенергия в Нидерландия, според изчисления на Университета във Вагенинген. Ако се стъмни в оранжериите, ще се стъмни ли и в холовете на нидерландците? Мрежовият оператор TenneT говори за "екстремна ситуация", ако се стигне дотам. В крайна сметка Нидерландия е свързана с европейската енергийна мрежа.

Оранжерийното градинарство е важно за поддържане на баланса в мрежата, подчертава TenneT. Според Рене Петерс, енергиен експерт в TNO, тази ситуация показва, че "всичко е свързано" на пазара на електроенергия.

"Ако например има по-малко слънчева или вятърна енергия, отново се нуждаете от повече газ", обяснява той. Все пак Петерс очаква, че няма да е толкова страшно, ако на производителите се наложи да спрат производството. "Но всяка малка част помага, разбира се."