Едни от най-честите обитатели на жилищни сгради, отвън или отвътре са котките. Домашните котета не представляват трудност в отглеждането, но могат да съсипят обзавеждането или да правят други бели. За разлика от кучетата изискват по-малко грижи и внимание, но могат да бъдат по-малко предани и по-придирчиви от тях. Освен огромното количество положителни черти, апартаментният любимец има и своите отрицателни прояви.

Предимства

Положителните аспекти на подялбата на домашния уют с четиринога мацка включват осигуряването на дългосрочна компания и мъркащ приятел, винаги готов да утеши стопанина с пухкавата си осанка.

Котките не представляват висок разход за поддръжка – освен първоначалното закупуване на тоалетна и посуда и регулярното на храна, няма други задължителни разходи. По избор може от време на време да снабдявате любимеца с играчки, но друго предимство е, че те са достатъчно игриви и умни, че сами да си намират забавление в обграждащата ги ежедневна среда – например дългата ви коса или типичното кълбо с прежда. Друг евентуален разход е транспортна клетка, ако желаете да споделяте ценни моменти с котето си и извън вкъщи. Равносметката показва, че котките са

евтини за отглеждане

любимци. Това, че са независими и могат да оцеляват и без непрекъснатото ви присъствие също ви лишава от разходи за наемане на гледачи за кратки периоди във ваше отсъствие.

За разлика от кучетата или рибите,

рядко усещат самота

Могат да живеят и самостоятелно, стига да са им осигурени условията и стандарт на живот, с които са привикнали. Тук идва тънкият момент на поставяне на граници, за да не станат прекалено разглезени! Друга причина да не се впечатляват толкова от човешкото отсъствие е фактът, че

нямат нужда от разходка

Някои стопани извеждат котетата си на разходка, но като териториални животни обитаването на апартамента, колкото и да е малък е напълно достатъчно за движение за четириногото. Някои котарани и котараци, които са особено пъргави, винаги си намират начини и места, по които да скачат или да се катерят, което изчерпва енергия и осигурява физическа активност. Други пък могат да прекаляват със залежаването, затова трябва да ги мотивирате да се раздвижват в името на поддържането на добро здраве и намаляване на рисковете от затлъстяване.

Сами се чистят

Относно чистотата – никога една баня не би им навредила, но ако котката ви не е фен на тази процедура спокойно може да я пропускате или разредите на по-големи периоди, тъй като мяукащите любимци прекарват половината си ден в поддръжка на козината – разресване, чистене, отстраняване на мръсотии с грапавия си, снабден с пригодени за целта малки шипове (папили), език. Ако престане да осъществява грижа за козината си или я неглижира, или натрапчиво се опитва да изчисти дадена област, това индикира наличието на здравословен проблем. Процедурата също премахва паразити, разпределя естествените кожни масла, поддържа телесната температура, стимулира кръвообръщението, предотвратява дерматологични инфекции и действа успокоително на психиката на котетата. Когато са в компанията на любимите си хора проявяват своите

забавни, игриви, гальовни

и интересни черти. Котката винаги може да си намери повод за занимание и игра. Когато им се доиграе могат да преследват всичко, които се движи, помръдва или люлее във въздуха. Ако развеете над главите им обикновена връв, веднага ще скочат в опити да я хванат. Позите, които заемат докато спят и релаксират винаги са интересни за наблюдаване. Когато са в настроение стават изключително обичливи, галят се в краката ви и издават мъркащи звуци, ако получат ласки и почесвания.

Порасналите котета също притежават доказан

успокояващ ефект

Когато усетят, че стопаните им са стресирани се свиват на кълбо в скута им, или ако нещо ги боли лягат върху болното място със силната си проницателност и интуиция.

Котките са хищници, така че благодарение на ловните си инстинкти умело обезпаразитяват дома, убивайки гризачи, насекоми и всякакви други вредители.

Недостатъци

Въпреки, че елиминират вредителите, котките не винаги пазят дома чист от други неща. Един от най-големите им недостатъци е

съспиване на обзавеждането

у дома, защото като хищници имат нуждата да наострят ноктите си и докато изберат най-подходящото място за това може да минат през всички дървени крака на маси, табуретки, подлакътници или нетапицирани основи на дивани, оставяйки надрани белези с ноктите си. За предотвратяване на щети по мебелите трябва да осигурите подходящ дървен заместител за острене на нокти, който ще им допадне дотолкова, че да го използват за това предназначение, вместо дървената холна гарнитура например.

Друго качество, което ги прави нежелани до известна степен е

острата миризма,

която излъчва котешката тоалетна. Малките котета, които още не са придобили навика да ходят на определено място могат да направят бели, оставяйки миризливи следи из апартамента. Този проблем е решим, ако обучите котката да ходи на определено място, следейки я когато проявява признаци за нужда – ровене, утъпкване, наместване, въртене на място и т.н. След това, за премахване на мириса на котешки екстременти се изисква регулярно ежедневно почистване след изхождане. Обикновено котките ходят по голяма нужда веднъж дневно или по-рядко, а по малка 2-3 пъти на ден, в зависимост от количеството приети храна и вода.

Котетата могат да

ограничават дома от посетители

по две причини: много алергени в структурата на козината им, които правят голяма част от хората алергични към нея и недружелюбността, която могат да проявят, без да се притесняват да използват ноктите и зъбките си, за хапане и дране на нежеланите гости или неприятели.

Друг котешки недостатък е

отделянето на прекомерно количество козина

Ако обмисляте да вкарате котка в дома си, бъдете подготвени за последвалото проникване на косми навсякъде – по мебелите, дрехите, килимите, плотовете и т.н.

Небезисвестни със силния си характер, котките могат понякога да проявяват силно отблъскващ нрав. Те не са предани като кучетата, а имат собствена воля и не винаги са склонни да изпълняват командите на стопаните си, ако преценят, че не им харесват. Те имат собствена воля и претенции как да се случват нещата, а навлизането на друго животно в територията им може да доведе до фатален сблъсък. Неподчинението и своенравието на котките са един от най-големите им минуси. Когато искат нещо да се случи могат да станат много несъобразителни и да ви ръчкат дори докато спите, докато не стане на тяхната. Ако котката ви хапе, значи иска да спрете да правите нещо. Раздразнената котка не се бои да хапе и дере. Тя не обича резки движения или да бъде притискана, което е в ощърб на връзката и с любопитни към нея деца. Не обича да бъде безпокоена, подръпвана за опашката или считана за играчка, затова

не е подходяща за семейства с малки деца

Котките имат своите отрицателни и положителни прояви, но като всяко същество са готови да получават и отдават безгранична любов и въпреки тежкия си характер, те също се привързват към стопаните, дори понякога да не го показват. Достатъчен признак е, че осигурявате достатъчно добри условия на отглеждане на котката си, е че не се опитва да избяга от вас или дома ви.

Малките котенца са най-любопитни към околния свят.
Малките котенца са най-любопитни към околния свят.
Котките имат специално покритие на езиците за премахване на нечистотии при близане на козината си.
Котките имат специално покритие на езиците за премахване на нечистотии при близане на козината си.
Мъркащите любимци спят по около 14 часа в денонощието.
Мъркащите любимци спят по около 14 часа в денонощието.
Малка глезанка, която иска да бъде милвана.
Малка глезанка, която иска да бъде милвана.
Някои хора определят котката като високомерно животно.
Някои хора определят котката като високомерно животно.
В желание за игра.
В желание за игра.
Пухкаво бебе, катерещо се по кошницата в желание да излезе извън нея.
Пухкаво бебе, катерещо се по кошницата в желание да излезе извън нея.