Когато войната и енергийната криза свършат, биосекторът може отново да набере скорост. Ето защо фермерите, желаещи да се преобразуват, ще трябва започнат да правят планове сега

Въпреки коронакризата и войната в Украйна, биологичното земеделие все още има бъдеще и най-вече има отговорите на въпросите на обществото. В това е убеден Карстен Баук, органичен фермер и председател на комисията за биологично земеделие в селската общност на Долна Саксония.

Данните, представени неотдавна от министъра на земеделието на Долна Саксония Барбара Оте-Кинаст Алфонс Детер, потвърждават, че биологичното земеделие там расте стабилно. Биоплощите в Долна Саксония сега са 143 024 ха. Спрямо 2020 г., когато са били 137 694 ха, това означава ръст от 3,9 процента.

Но Карстен Баук е реалист: „Само производство на биохрана би проработило, ако поведението на потребителите беше масово обърнато към биото. Никога не става въпрос за предлагането, а само за търсенето на органично произведени храни“, обяснява Баук, цитиран от topagrar.com.

Твърде малко биохрани на пазара

Корона кризата, заедно с повишеното готвене вкъщи, увеличиха търсенето на биологични стоки, така че като цяло нямаше достатъчно биохрани на пазара. След войната в Украйна обаче търсенето е спаднало: има твърде много биохрани.

„Убеден съм, че след като войната и енергийната криза отминат, органичният сектор отново ще набере скорост. Ето защо фермерите, които искат да превърнат фермата си от конвенционална към био, трябва да действат ациклично и да започнат да мислят и планират сега“, обяснява фермерът.

Според Баук биоземеделието, със знанията на поколенията за водата, земята и въздуха, дава отговорите за устойчиво земеделие в дългосрочен план. В Долна Саксония 200 ферми са преминали към биологично земеделие през 2021 г., така че общият брой на биофермите през миналата година е 2453.

Не се обезсърчавайте

Биологичните фермери и тези, желаещи да се преобразуват, не трябва да бъдат отблъснати от новия регламент на ЕС за биологичното производство. „Бихме искали да запазим стария регламент на ЕС. Сега чрез така наречените делегирани правни актове се правят опити да се направи нещо практично от това, но по този начин всички биофермери се държат в „кланови клетки“, показва недоволството и неразбирането си Баук. Според него отговорните в ЕС не стигат до основното разбиране за „био“, според което органичните фермери практикуват биологично земеделие по убеждения.

„Тъй като все повече доставчици навлизат на пазара, има опасения, че ще има повече черни овце. Органичният контрол е включен в регламента на ЕС като доказателство, че работите чисто. Наказания за нарушения трябва да има, но наредбата противоречи на духа и нагласите на екосцената“, обобщава Карстен Баук.