Нова Зеландия постигна значителен напредък в развитието на пчеларството и продължава да укрепва позициите си на световния пазар на мед.

Производството на мед Нова Зеландия е стабилно и през последните 5 г. е на ниво от 21 хил. тона годишно

По-голямата част от новозеландските пчелари са любители, от които 79% имат не повече от 10 пчелни колонии, но професионалните или търговските пчелари играят ключова роля в производството на мед и други пчелни продукти.

Медът заема важно място в националната кухня. Цената на вътрешния пазар на мед се оценява на 60 милиона новозеландски долара. Прогнозите са, че през следващите 5 години потреблението на мед в страната ще нараства с 1,6% годишно.

Най-популярните сортове местен мед са от ендемити (харакеке, рата, реварева и др.) и "вносни" медоносни растения: лавандула, розмарин, босилек и цитрусови плодове.

От 2020 г. Нова Зеландия е на първо място в света по стойност и на 12-13-то място по износ на мед. Високото качество на новозеландския мед му осигурява стабилно търсене на световния пазар и цени, които са с порядък по-високи от цените на "стандартния" мед. Медът от манука е особено търсен поради своите антибактериални свойства. Търсенето на този мед в Нова Зеландия и в чужбина нарасна значително на фона на пандемията от коронавирус.

През фискалната 2021/2022 г. експортната цена на тон монофлорен мед от манука достигна $53,2 хиляди, монофлорен мед "с примес на мед от манука" - $27,5 хиляди, а мед "не от манука" -18,8 хиляди долара. Средната цена на меда на световния пазар е била 3560 долара през 2021 г.

Местният мед се доставя в 50 страни по света. 80% от него се изнася в пакетиран вид и 20% в бъчви.