Зоната за отдих е необходима не само за срещи със семейството и приятелите, но и като допълнително кулинарно пространство.

Избор на най-доброто местоположение

Основният въпрос, който трябва да си зададете, преди да оборудвате зоната за барбекю е къде точно да я поставите? За да изберете правилното място за външно барбекю, то трябва да отговаря на някои изисквания:

. Пожарна безопасност. Откритият огън да се намира на 10 метра от дървета и дървени сгради и на 5 метра от тухлени и бетонни конструкции.

. Безветрие. Силният вятър е основният противник на открития огън, той може да издуха и да разпространи горящи въглени. За да избегнете това, изберете място в ниското или оградете района с ограда.

. Малко разстояние от дома. Не е много удобно, когато трябва да ходите от кухнята до зоната за барбекю през целия обект. Поставете скарата близо, но така че димът да не прониква в жилищните помещения.

. Естетика. Градинското барбекю все още съществува не само за готвене, но и като място за добра почивка - особено ако е оборудвано с маса за хранене, диван или фотьойли. Погрижете се за красивата гледка от зоната за барбекю.

Какво точно ще бъде разположено в зоната за отдих? За малко барбекю и пейка очевидно се нуждаете от по-малко пространство, отколкото за цял комплекс от печки с беседка или трапезария.

Тази зона може да бъде разположена на една от стените на къщата, но самият източник на огън трябва да бъде отдалечен от сградата.

Често зона за барбекю се поставя близо до лятната кухня на открито: това е логично, защото не е нужно да обикаляте с чинии и тави - всичко ще бъде под ръка.

Добра идея е да я организирате в близост до други важни обекти: басейн, баня. Тогава зоната за отдих ще бъде мащабна и ще включва много забавления: от печене до плуване.

Кой тип е по-добре да се използва и кога?

За да не претоварвате главата си с термини, трябва да знаете само две основни опции за дизайн на зоната за барбекю: отворена и затворена.

Най-свободното планиране е при

отворената зона за отдих

Основното предимство на вътрешния двор е простотата на конструкцията и бюджета на проекта. Нужно е само да изберете място, да положите незапалима подова настилка, да поставите барбекю, скара или пещ.

Като основа използвайте тротоарни плочи, тухли, камък или бетон.

С покрив

При затворената зона е наличен покрив. Дизайнът може да е под формата на пълноценна грил къща, лятна кухня, беседка, платформа с навес или пергола. Затвореното място за барбекю изисква повече разходи и усилия по време на строителството, но в същото време ще бъде възможно да се скриете в него от палещото слънце, дъжд, вятър и други лоши метеорологични условия. Грил къщите могат да се използват дори през зимата, особено тези, оборудвани с печки или котлони.

ВАЖНО! Когато проектирате затворена зона за барбекю, не забравяйте за комина: той ще спаси мястото за почивка от дим.

В допълнение към вида на конструкцията е важно да се определи основният елемент на зоната за барбекю -

източникът на огън

Това може да е:

. Стандартна преносима метална скара. Предимството е компактността - може да се премества от място на място.

. Стационартно тухлено огнище. Донякъде напомня на фурна, но по-отворена.

. Скара на дървени въглища - компактна и ергономична.

. Електрическа скара. Почти без дим, идеална за лятна кухня с електричество, отговаря на високи изисквания за безопасност.

. Стационарната фурна е универсална: може да замени барбекюто и скарата.

ВАЖНО!

Когато инсталирате барбекю или печка в затворена дървена къща, направете под нея каменна или желязна основа - това ще предпази сградата от пожар, дори ако въглищата случайно паднат на пода.

В допълнение към функционалните източници на огън има и декоративни, които помагат за създаването на комфорт и топлина. Кръглото огнище ще се впише идеално в открита зона за отдих: поставете шезлонги или удобни столове наоколо и се наслаждавайте на огъня.

Обзавеждането

Зоната за барбекю започва с барбекю, но не свършва с него. Ще ви трябва удобна маса за рязане и приготвяне на храна и място за съхранение на необходимите прибори и съдове за сервиране или готвене. Това може да бъде малък плот (често е част от структурата на барбекюто) или цял кухненски комплект с чекмеджета и врати (подходящ за затворено пространство, лятна кухня).

Трапезарията

често е точно там: включва маса за хранене със столове или пейки. В закрити помещения седалките могат да бъдат подплатени, а в помещения без покрив поставете само външни мебели, защитени от UV и влага. Подходящи са метални, пластмасови или плетени мебели. Отгоре поставете възглавници с водоустойчива външна тъкан - те ще добавят комфорт. Обикновените също вършат работа, но ще трябва да се внасят в къщата всеки път.

Благоусройството на голямата площ с барбекю може да продължи. Поставете шезлонги, направете огнище или изкопайте малко декоративно езерце. Ще бъде удобно да се отпуснете тук, докато се приготвя храната или след обилна вечеря.

СЪВЕТ! Мебелите за всекидневната можете да си направите и сами от обикновени палети.

Когато рисувате в главата си план за идеално място за отдих с барбекю

не забравяйте за осветлението

Над зоната за готвене трябва да има ярък фенер или таванна лампа - в противен случай привечер просто няма да можете да разберете кога е готова храната...

Необходимо е осветление над масата за хранене. Най-лесният начин е да окачите 1-2 (в зависимост от размера) плафониери.

И последният нюанс: декоративната светлина. Гирлянди или заглушени фенери ще ви бъдат полезни, когато просто се наслаждавате на чистия въздух и духовното общуване с любимите хора.

Как да украсите

При подреждането на зоната за барбекю декорът играе една от важните роли: именно той ще направи цялостния дизайн завършен. Изборът на декорации зависи от вида на конструкцията с барбекю.

На открито

. Цветята са най-евтиният и ефектен начин за създаване на празнично настроение. Саксии с цветя и цветни лехи наоколо, вертикални лехи - покажете въображението си и разпределете любимите си растения на цялата територия.

. Традиционната плетена ограда е подходяща и за зониране - окачете саксии на нейните колчета, засадете красиви растения наблизо.

. Увивни растения. Катерачите са перфектните декоратори! Те растат бързо (особено хмел, бръшлян, партеноцисус), създават сянка, предпазват и от вятъра. Поставете опори около зоната за хранене и оставете растенията да се развиват свободно - до средата на лятото ще имате почти затворено място.

. Перголите с красиви дизайни с мрежест покрив няма да предпазят от дъжд, но ще добавят специален чар към вашата градина. Върху тях могат да растат и растения.

. Камъните ограждат, настилат, приютяват дървата за огрев Естественият материал изглежда перфектно в лоното на природата.

. Лагерен огън? Вече споменахме тази опция и ще я повторим отново: организираният огън ще направи всяка градина по-удобна.

. Декоративното езерце с водни растения, плаващи фигурки и светлини радва окото и помага да се отпуснете.

На закрито

. Цветя в саксии, вази. Подредете или закачете където пожелаете.

. Гирлянди и фенери. Светлината се подценява от мнозина, но при липса на открит огън именно крушките ще създадат комфорт.

. Текстил. Тъй като няма нужда да се страхувате от дъжд и вятър, дайте си воля и купете ярки красиви текстилни изделия: покривки, възглавници, одеяла, завеси.

. Кухненски прибори. Красивите ястия сами по себе си са украшение. Подходящи са и връзки чесън, лук, чушка.

. Кошници. Много подходящ аксесоар: вътре можете да съхранявате дърва за огрев, храна, прибори.

Идеи за дизайн

. Оформлението и размерите на пространството до голяма степен определят дизайна. Малката площ ще изглежда красива с барбекю от ковано желязо: в продажба можете да намерите модели с покрив (за защита на храната от дъжд).

. Стационарната зона за барбекю е разположена на голяма площ. Пещта може да бъде построена в българската традиция или да й придаде ориенталска форма. Помислете за необходимостта от съхраняване на дърва за огрев, инструменти, прибори. Хубаво е да има вграден плот.

Различните стилове

. Модерен. Много стъкло, метал, бетон, права форма.

. Ориенталски. Ярки цветове, необичаен покрив, кръгли форми.

. Хижа. Комбинацията от дървени и каменни покрития, използването на големи греди, кръстовидно разположени.

. Висока технология. Изчистени линии, жалузни стени, прав покрив, панорамни прозорци.

. Бохо. Много текстил (възглавници, пердета), цветя, естествен декор.

. Прованс. Бял цвят, елегантни мебели, резбовани щори.

. Натурален. Основната разлика е естественото грубо дърво, използвано в строителството, декорацията, мебелите, декора.