Вземането на куче , особено ако живеете в малък апартамент, е предизвикателство. То има нужда от място, нуждае се от разходки, ще трябва да извеждате вашия домашен любимец поне 2 пъти на ден.

Миризми, козина по пода, обучение - всичко това не може да не развали настроението. Но винаги има изход. Можете да вземете малко куче. Въпреки размерите си, то ще ви стане истински приятел, предан и любящ.

Тези кученца не се нуждаят от много място, могат да се справят без постоянни разходки, по-малко миришат и не пускат толкова козина. Има и едно НО – трябва да сте по-внимателни. Ако случайно настъпите или седнете върху домашния любимец, той може сериозно да пострада.

Ако решите да си вземете малък четириног приятел, нашата статия ще ви помогне да направите своя избор. Препоръчваме ви списък с 10-те най-дребни породи кучета. Мили кученца с размер на длан, но те имат и свой собствен характер, с който трябва да се съобразявате.

10. Мопс 

Височината при холката на тези очарователни кучета е 28-32 см, тежат 6-8 кг. Мопсът е една от онези породи, които почти всеки може да разпознае.

Те са дружелюбни и сладки другари. Като малки обичат да играят, но с възрастта стават спокойни. Те са много привързани към стопанина си, ще бъдат много отегчени, ако останат сами за дълго време.

Представителите на тази порода имат спокоен и уравновесен характер, няма да бъдат обезпокоени от силен лай, но може да хъркат, подсмърчат и страдат от пристъпи на газове. Те са упорити и затова трудно се обучават, учат се само с помощта на награди, не търпят враждебност към себе си.

9. Папийон 

Отличителният белег са грациозните уши, подобни на разперените крила на пеперуда. Височината при холката на тези кучета е от 20 до 28 см и тежат само 3-5 кг.

Ако вземете това куче, пригответе се за редовни и дълги разходки. представители на тази порода са много енергични. Това са много умни животни, отличаващи се със своята специална изобретателност. Тяхната особеност е звучният лай. Могат да съжителстват перфектно с други животни, особено с котки, но при неправилно отглеждане проявят агресия и дори хапят.

Папийоните почти никога не са в лошо настроение. Те са забавни, любознателни, не капризничат, могат да живеят в малък апартамент. Имат жив ум и могат перфектно да запомнят команди, да разбират значението на различни думи, т.е. добре се поддава на обучение.

Нуждаят се не само от хранене и разходка, но и от постоянно разресване, рязане на нокти.

8 Той-пудел 

Той-пуделът или пуделът-играчка не надвишава 28 см при холката, тежи около 6-8 кг. Това са очарователни пухкави домашни любимци, с тънка еластична козина със стабилни „къдрици“. Те могат да са едноцветни, почти във всички разцветки или двуцветни.

Това е нежно куче, което може да се отглежда само у дома. Той е активен, игрив, така че не може без ежедневни разходки, тъй като. трябва да изразходва енергията си.

Той-пуделът е куче с идеален характер, дружелюбно, привързано, весело, но се нуждае от постоянно общуване с хората. Оставен сам или с непознати, той може да изпита силен стрес.

Кучето се разбира добре с деца и играе както с малки, така и с тийнейджъри. Друго негово предимство е, че рядко лае, т.е. не вдига шум. Това е много умен и бърз домашен любимец, който лесно се обучава.

7. Китайско голо качулато куче 

Ако търсите отличен компаньон и сте готови да пренебрегнете факта, че вашето куче няма да пази къщата, можете да закупите китайско голо качулато куче. То е малко по размер: мъжките растат до 28-33 см, а женските – 23-30 см.

Можете да държите това животно само в апартамента, тъй като то не може да понася дори лек спад на температурата. Също така ще трябва да обърнете много внимание на козината, която е твърде мека, лека, бързо се заплита.

Но тези кучета имат и много предимства. Китайското голо качулато куче е дружелюбно и мило животно, зависимо от стопанина. Ще трябва да прекарвате цялото си време с него и забравете какво е лично пространство.

Друг плюс е, че тези кучета нямат характерната миризма и практически не линеят. Има голи кучета, които имат косми само по лапите, главата и опашката. А друга разновидност на породата е покрита с мека козина. И тези, и другите имат очарователна "качулка" на главите си.

6. Афенпинчер 

Тази порода кучета-джуджета е създадена за лов на плъхове, но постепенно те станаха спътници на богати дами. Растежът им не надвишава 25-30 см и тежат от 4 до 6 кг. Те са получили името си, тъй като донякъде приличат на маймунки, а на немски "Affe" означава "маймуна".

Кучетата са преобладаващо черни на цвят (белите и светлите се отхвърлят). Това е палаво, невероятно активно куче, което рядко си почива, обича забавлението да тича наоколо. Затова и не е подходящо за тези, които избягват суматохата и искат спокойствие у дома.

Афенпинчерът е пълен с любов. Той не може да живее без обич и внимание, не толерира самотата. Също така е невероятно шумен домашен любимци, който започва да лае с или без причина. Въпреки че са малки по размер, тези кучета самоотвержено защитават стопанина си и нападат „досадниците“, т.е. те са чудесни бодигарди.

5 Брюкселски грифон 

Миниатюрни кучета, които растат само до 18-20 см и тежат около 3-6 кг. Брюкселските грифони са много активни и общителни и няма да позволят на никого да скучае. Бъдете подготвени за факта, че постоянно ще следват стопанина си. От всички в къщата те определят един за „своя човек“, а останалите могат да бъдат третирани с хладно безразличие.

Не са подходящи за семейства с малки деца, тъй като не търпят да са на второ място. Въпреки размера си, тези кучета могат да бъдат отлични пазачи, предупреждавайки за приближаването на непознати със силен лай.

4. Померан 

Това куче изглежда като пухкава детска играчка. Височината му е 18-22 см, а теглото - само 1,4-3,2 кг.

Померанът е предано животно, което изпитва безгранична любов към стопанина си. Той е страхотен приятел и спътник. В случай на опасност може да предупреди стопаните със звънлив лай. Померанът трябва да бъде внимателно гледан, разхождан дълго време, а също и правилно възпитаван. В противен случай ще стане инатлив. Много темпераментно и умно куче.

3. Той-фокстериер 

Декоративна порода, чиято височина не надвишава 25 см при холката, а теглото им е 1,5 до 3,5 кг. Много дружелюбни кучета, които изискват постоянно внимание и ще ревнуват от малки деца или други домашни любимци.

Това е активна порода, която може да разруши цяла къща, ако бъде оставена без надзор. Те трябва постоянно да играят и да се разхождат. Въпреки своята миниатюрност, често са изненадващо смели, за да защитят стопанина си. Много верни и предани домашни любимци, които изпадат в депресия без стопанин.

2. Йоркширски териер 

Смело, бързо, издръжливо куче с миниатюрен размер. Височината при холката е само 15-17 см, а теглото е от 2 до 3,2 кг. Може да стане страхотен приятел на цялото семейство и ще бъде предан на господаря си. Подходящ за семейства с деца, тъй като обича да играе с деца.

Йоркширският териер е интелигентно, деликатно и бързо животно. Лесно се обучава. Минусите са, че е придирчив към храната и много продукти не могат да му се дават, изисква постоянна грижа: къпане, прическа.

1. Чихуахуа 

Миниатюрно животно, чиято височина не надвишава 15-23 см и може да тежи от 0,5 до 3 кг. Чихуахуа са отлични компаньони, които ще придружават собственика си навсякъде. Те са много активни и игриви, изискват много внимание. Друг плюс е, че те могат да се задоволят с кратки и редки разходки или да се справят без тях, но не понасят самотата и дългото отсъствие на собственика, те са чувствителни.