Има доста голям шанс кучето ви да ви ближе, защото ви обича! Ето защо много хора ги наричат “целувки“

 

Защо кучетата облизват човешки лица?

Облизването на лицето на друго куче или на човек е нормално социално поведение. Облизването може да бъде умиротворяващ жест, който сигнализира за социалното уважение на кучето. Това може да бъде и сигнал за търсене на храна, повече социална информация, знак за привързаност или за привличане на внимание.

Учени от Амстердамския университет са установили, че в слюнката на кучето се съдържат прости протеини, наречени хистатини. Те са добре известни със способността си да предпазват от инфекции, а някои от тях дори имат свойството да подтикват клетките по повърхността на кожата (епитела) да се затварят по-бързо там, където целостта й е нарушена (тоест – върху самата рана).

В устата на животното обаче виреят различни бактерии (напр. Pastuerella), които могат да причинят кожни инфекции при хората, ако се озоват в отворена рана.

Може да сте алергични към кучешка слюнка

Докато мнозина са убедени, че козината на домашните им любимци е главният виновник за появата на алергични реакции, любопитен факт е, че някои от тези алергии всъщност произтичат от протеини, съдържащи се в слюнката на четириногото.

Според последно проучване, кучешката слюнка съдържа най-малко 12 различни потенциални алергена.

Кучешките „целувки“ пренасят бактерии

Учените са категорични, че е напълно възможно някои бактерии да се прехвърлят от домашния любимец към стопанина му. И да, въпреки че да получите бактериална инфекция в следствие на милувките на вашето кученце е слабо вероятно, все пак на теория е възможно.

Тези вируси и микроби могат да причинят сериозни здравословни проблеми при хората. Това се случва с британка, която се заразява от слюнката на кучето си. Тя започна да забелязва, че речта й става все по-неясна. Кръвните тестове разкриват, че тя има инфекция, причинена от бактерии capnocytophaga canimorsus, често срещани в устата на кучета и котки. Има още 13 подобни инцидента в цяла Великобритания. Какви други заболявания може да хванете от домашните си любимци? Инфекцията с трихофития е едно от най-често срещаните заболявания, които може да получите от целуването на кучето си. Инфекцията с MRSA обикновено засяга кожата и може да бъде причинена само от едно кучешко близване. Capnocytophaga canimorsus е бактерия, която може да доведе до сериозни здравословни проблеми, ако тя навлезе в тялото чрез открита рана.

Кучешката слюнка не помага

за смилането на храната

За разлика от човешката, кучешката слюнка не съдържа храносмилателни ензими. Нейната роля е чисто механично да улесни придвижването на храната към стомаха и червата, където се извършва процеса на същинското храносмилане. При хората процесът на храносмилане започва още в устата, затова е необходимо храната да се сдъвче добре, за да се смеси със слюнка.

Кучешката слюнка предотвратява

образуване на кариеси

Слюнката на кучетата и на месоядните животни като цяло е леко алкална в сравнение с човешката. Това значи, че четириногите не получават кариеси толкова често, колкото стопаните им, тъй като това свойство на слюнката им служи като буфер за киселините, които се произвеждат от някои бактерии, и които са причина за ерозията на емайла на зъба.

Понякога прекомерното количество слюнка при кучетата може да е знак за някои здравословни проблеми. Внезапното повишено слюноотделяне (хиперсаливация) може да се случи по най-тривиални поводи – когато животното види храна, развълнувано е или се усеща стресирано. Някои от медицинските състояния, които включват и необичайно слюноотделяне, са:

  • Чужд предмет, заседнал в устата/гърлото
  • Нараняване в устата
  • Тумор или друг вид израстък в устата
  • Стомашно-чревни нарушения
  • Стоматологични проблеми като счупени/болезнени зъби или инфекции на венците
  • Алергична реакция към някои растения, храни и почистващи препарати
  • Прегряване/топлинен удар
  • Морска болест/непоносимост от возене в кола
  • Обща тревожност

Това че вашето куче може да отговаря на някой от по-горе изброниете примери не означава, че има проблеми. Но винаги е хубаво да внимавате и следите вашият домашен любимец къде е и какво гризе докато е на разходка или вкъщи. Разбира се, ако се усъмните, то веднага намерете ветеринарен лекар и се консултирайте с него.