Кои методи „работят“ и кои са безполезни

Борис Матс е ветеринарен лекар в клиниката Sputnik. Той обяснява как да помогнем на кучетата и котките да оцелеят в горещините. В интервюто ще разберете кои популярни начини за грижа работят в жегата и кои са безполезни. Включително - добре ли е да пръскате кучето с вода или да го поставите под климатика и кои са по-безопасните и надеждни начини да помогнете.

- Породата и възрастта влияят ли на това как кучетата и котките реагират на топлина?

- Всичко е индивидуално. Все пак най-трудно е на малките кученца и котенца, на възрастните, домашните любимци с наднормено тегло и брахицефалите: мопсове, булдози, чихуахуа, боксери, персийски и британски котки. Активните домашни любимци по време на разходки на слънце също прегряват по-бързо.

- И все пак, на кого е по-лесно: с дълга или с къса козина?

- В краткосрочен план дългокосместите са по-добре. Дългите косми правят въздушна възглавница, а въздухът е лош проводник на топлината. Така котките и кучетата с дълга козина се нагряват по-бавно. При една и съща температура на въздуха доберманът ще прегрее по-бързо от бобтейла. Но я има и обратната страна - доберманът ще се възстанови по-бързо от горещините.

- В такъв случай има ли смисъл да подстригваме домашния любимец, за да не му е горещо?

- Препоръчвам да бъдете внимателни с прическите - по-добре го обсъдете с грумъра. Имайте предвид, обаче, че ако обръснете домашния си любимец и след това излезете на слънце с него, кожата му няма да бъде защитена и той може да получи слънчево изгаряне.

- Трябва ли да се следи колко вода пие домашният любимец?

- Задължително. Недостатъчният прием на течности и дехидратацията също са опасни. Ниското ниво на течност в организма може да доведе до шок: по-малко кръв в кръвния поток и кръвното налягане намалява. Горещината ускорява дехидратацията и влошава ситуацията. Ето защо през лятото е особено важно да следите колко вода пие вашият домашен любимец.

- И все пак, как да разберем, че е време кучето или котката да се охладят?

- За съжаление домашните любимци имат потни жлези само на лапите си. Не може да очаквате, че кучето или котката ви ще се обливат в пот. При тях има друг показател - честото дишане. Към него се добавя намаляване на физическата активност, опити да се скрие на сянка или да легне на студена повърхност. Ако забележите тези симптоми, помогнете на кучето си да се охлади!

- Какво означава "помогнете да се охлади"? Какво точно може да направим, за да накараме домашния си любимец да се почувства по-добре?

- Ако домашният любимец вече е прегрял, той трябва да се премести на сянка, да му осигурите свеж въздух, да му дадете вода. Вземете със себе си вода и купа, когато разхождате кучето си. Разхождайте се рано сутрин или късно вечер, когато не е толкова горещо. Най-добре е да замените активните игри със спокойна разходка.

- А ако напръскаме домашния любимец с вода от спрей бутилка или го полеем с вода. Ще помогне ли?

- Не препоръчвам да го правите. Това е неефективно, а в по-лошия случай - домашният любимец ще започне да се нагрява още по-бързо. За да подейства спрей или душ, водата трябва да попадне върху кожата и да се изпари от нея, охлаждайки тялото. Но кучетата и котките имат козина, която пречи на изпарението. Ще обясня с примери.

Когато пръскате с вода домашния любимец, тя се задържа върху горния слой на козината и не достига до кожата. В същото време намалява количеството въздух между космите - домашният любимец започва да поема топлина по-бързо, тоест прегрява.

Ако полеете обилно с вода котка или куче, домашният любимец наистина ще се почувства по-добре, но не за дълго. Водата ще се изпари от кожата и ще я охлади, но въздушната възглавница под козината отсъства, в резултат на това домашният любимец ще започне да прегрява по-бързо. Накратко, ефектът не е много добър.

Вместо пръскане и поливане на домашния любимец, препоръчвам да намокрите с вода частите на тялото, където има по-малко козина. Например корема и подмишниците. Чрез изпаряване на вода от кожата, домашният любимец ще се почувства по-добре. В същото време козината на гърба му ще остане суха и задържайки въздух ще го предпазва от прегряване.

- Кой друг популярен съвет за помощ в горещините не работи? Или още по-лошо, вреди на домашните любимци.

- Прегрял домашен любимец може да бъде посъветван да се настани под климатика, но това също не работи. Да, климатикът охлажда въздуха, но в същото време го изсушава. Лигавиците изсъхват, бариерната им функция се нарушава, а това може да доведе до развитие на респираторни заболявания.

Също така ненавременната поддръжка на филтрите води до натрупване на бактерии в тях, които след това заедно с въздуха навлизат в дихателните пътища.

- Тоест кучетата и котките изобщо не трябва да се отглеждат в помещение с климатик?

- Рисковете на вашия домашен любимец да се разболее ще бъдат значително намалени, ако смените филтрите навреме и поддържате влажността на въздуха в стаята на ниво над 35-40%.

- А кое е най-опасно в жегите? Какво може да се случи с домашен любимец при лош сценарий?

- Един от най-опасните ефекти от топлината е топлинният удар. Причината е проста: тялото се загрява по-бързо, отколкото може да се охлади, и телесната температура се повишава. Известно време организмът се съпротивлява, но ако горещината продължи твърде дълго настъпва шок. Развива се недостатъчност на всички органи: черва, бели дробове, сърце, мозък. Нарушава се съсирването на кръвта и започват кръвоизливи. Смъртността в такива случаи е много висока. Може просто да нямате време да стигнете до ветеринарната клиника. Ето защо е важно да се опитате да направите всичко, за да предотвратите топлинен удар. Рискът от топлинен удар се увеличава от патологии на дихателната, сърдечно-съдовата и нервната система.

- И как да не объркаме топлинния удар с друго заболяване - например с отравяне?

- Анализирайте симптомите. При топлинен удар телесната температура е над 40 градуса, дишането е учестено, лигавиците са зачервени или бледи, повишено слюноотделяне, нарушена координация, загуба на съзнание, конвулсии, треперене, повръщане и диария, ускорен пулс (над 140 удара в минута при кучета и повече от 220 при котките). Тези симптоми не е задължително да се появят наведнъж. Дори един от тях е сигнал, че спешно трябва да посетите ветеринарен лекар.

- Да кажем, че симптомите сочат към топлинен удар. Как да постъпим?

- Трябва незабавно да отидете на ветеринар. Предупредете персонала предварително, за да са готови да ви помогнат. Ако състоянието не е чак толкова сериозно, преместете вашия домашен любимец на хладно, сенчесто място. Ако е възможно, навлажнете тялото му с хладка вода, създайте въздушен поток - включете вентилатора или обдухайте, дайте му вода.

Основното нещо - не охлаждайте домашния любимец рязко. Не използвайте ледена вода. Това ще доведе до стесняване на съдовете на повърхността на тялото и ще намали скоростта на пренос на топлина. Телесната температура няма да може да се нормализира.

- И последният въпрос - какво ще кажете за пътуванията по време на ваканцията? Ако летим в гореща зона с домашен любимец, за каква реакция трябва да се подготвим?

- Средно са необходими около 60 дни, за да се адаптира животното към горещините. Ако домашният любимец живее на място с топъл климат преди пътуването, той е по-малко склонен към топлинен удар. Но ако се сблъсква с жегите за първи път, рискът е много по-висок. Във всеки случай адаптацията не означава неуязвимост. Дори след 10 години безопасен престой в горещ климат, домашният любимец може да получи топлинен удар. Затова винаги трябва да се спазват предпазните мерки.