Това е стара градинарска практика, която е много подходяща за всички основни зеленчукови култури - домати, пипер, краставици, патладжан, зеле и др.
Шербетът може да се приготви от различни видове оборски тор, но най-подходящ е птичият. Също така може да се шербетува както с пресен, така и с угнил оборски тор, само че има разлика в рецептата.
- С угнилия се шербетува още на другия ден след приготвянето му.
- Пресният трябва да ферментира в продължение на една седмица. Това е необходимо защото при ферментацията елементите се преобразуват и стават достъпни за растенията, като се повишава и тяхното съдържание.
Приготвяне в 3 стъпки:
- Ако използвате пресен птичи тор, първо го сипете в голям съд, като го напълните до половината.
- След това залейте тора с вода, като допълните съда догоре.
- Разбърквайте течността по няколко пъти на ден в продължение на 7-8 дни. След това шербетът е готов.
Тогава той е богат на хранителни елементи, които се усвояват лесно от растенията.
Разреждане
Преди поливане трябва да разредите шербета. Всяка порция шербет, т.е. към 1 част от него се добавят 10 части вода.
Ако за приготвяне на шербета се използва прегорял оборски тор, той може да се прилага още на другия ден след разреждането му с вода, без да се оставя да ферментира. И тук спазвайте съотношението 1:10 в полза на водата.
Шербетуването може да започне от началото на плододаване на зеленчуците и да се прилага 2-3 пъти през две седмици до края на тяхната вегетация.
Птичият тор:
В 100 кг птичи тор се съдържат от 20 до 50 кг органично вещество, от което около 0,6-2 кг азот, 0,5-2 кг фосфор и 0,4-1 кг калий. Освен тези основни елементи в него има и известни количества микроелементи - магнезий, калций, цинк, мед и желязо.
Те също са от важно значение за нормалното развитие на зеленчуковите култури.
Коментари