От кой тип градинари сте?

а/ обожавате работата сред цветята и прекарвате всяка свободна минутка в градински дейности;

б/ отдавате се на градинарство през почивните дни поради заетост през седмицата и се чудите как по-бързо и по-лесно да приведете във вид лехите;

в/ харесвате красивите и подредени градини, но вашата е по-скоро хаос с всякакви растения навсякъде;

г/ хубаво е да имате градина, но я използвате за отдих, а някой друг върши цялата работа;

д/нямате градина, но сте превърнали терасата си в такава, където пиете кафето си сутрин или бирата вечер.

Каквото и да обичате да правите в градината си с удоволствие, винаги може да се намери начин с малко работа да се постигне максимален ефект. Ето няколко идеи от експерти в създаването и поддържането на откритите площи:

# 1 По-малко морава = по-малко ядове и работа

През последните години все повече хора се отказват от перфектната зелена полянка за сметка на цветна или билкова, а защо не и зеленчукова леха. Ако към картинката добавим декоративни пътеки от дялан камък, закачливи плочки, малка площадка с пейка за почивка, люлка или пясъчник за щастие на децата…

Елиминирайки моравата спестявате ежеседмично косене, много вода, ядове по пожълтяване или оредяване на чима и много, много други задачи със сезонен характер като торене, аериране и други.

# 2 Многогодишните видове са с предимство

Цветя като хемерокалиси, хости, ехинацеи, маргарити, гайлардии, астилбе, хортензии, валериана, лавандула, ириси, божури и т.н. са дар от природата за мързеливите градинари. Защо? Защото изискват много малко грижи, но даряват с красотата си години наред, сезон след сезон. При правилна организация и подредба в градината винаги ще има цъфтящи растения.

Нека допълним списъка с разкошни седуми, потентили, хойхери, роджърсии, билки, еуфорбии и лиани като клематисите, орловите нокти, текомите и др.

Сега си помислете пък за едногодишните – петунии, калибрахое, тагетеси, газании, импатиенси, торении, немезии, цинии и т. н. Засаждате всяка година, поддържате, почиствате, поливате, торите, а може да бъде и лесно, но с многогодишни.

#3 Вечнозелен ефект с туи и иглолистни

Дърветата и храстите се разглеждат от специалистите по ландшафтна архитектура като гръбнак на градината. Малко по-трудно, но не и невъзможно е да се намерят по-компактни видове за балкона. Колкото по-дълго зелени са те, толкова по-добре. Тук можем да заложим и на лавровишни, фотинии, чемшири и други широколистни или пък да наблегнем да иглолистни в цялото разнообразие, в което се предлагат. От високите и стройни „тотеми“ до нисичките и закръглени „даники“ все ще намерите видове подходящи за вашия вкус и имот.

Имайте предвид, че колкото по-бавно расте едно растение, толкова по-малко поддръжка изисква. Същото важи и за цената - бавен растеж - висока цена, бърз - ниска.

#4 Дървета без поддръжка

Докато сме на темата нека споменем, че не е много добра идея да наблягате на цъфтящи видове. Сигурно се питате защо. Цъфтящите дървета като магнолията и пауловнията са красиви докато цъфтят, но започнат ли да прецъфтяват е истински кошмар да изчиствате площите под и около тях. Та, отново вечнозелените видове са за предпочитане.

# 5 Трайни мулчове вместо синтетични

Ако не желаете да се борите с плевелна растителност, мулчирайте. Но не с какво да е, а с трайни материали. Положете първо водопропускливо фолио или платнище върху почвата около растенията, след което подредете дебел слой дребни цветни камъчета например. По този начин ще решите вечната борба с нежеланите щирове, лободи, кощряви, пиреи и какво ли още не, без да унищожавате редовно маникюра си.

# 6 Избор с две остриета

За да си спестите работа, изборът на цветя трябва да бъде продиктуван от условията. Ако искате градината ви да бъде красива и да процъфтява без много усилия, винаги предпочитайте доказани видове. В случай, че не държите на реда и подредбата в лехите, отглеждайте самозасяващи се като невен, тагетес, белис, теменужки, калифорнийски мак, космос, нигела, калдъръмче и други.

Изброените растения ще се грижат сами за себе си, но имайте предвид, че има голям шанс да се превърнат в досаден плевел.

Със същия успех (или неуспех – зависи от гледната точка) може да отглеждате момини сълзи, ягоди, мента и други, които се намножават чрез коренови издънки или розетки.