Всеки собственик на лятна вила или частна къща се интересува от облагородяването на територията красиво и евтино. Има много начини да направите това. В днешната статия ще ви кажем как да оформите градинска пътека от собственоръчно направени "калдъръмени камъни". Това ще изисква циментова замазка и форма, която може да бъде направена от остатъци от стар балатум, по идея от автора на YouTube канала Marble.

От линолеум или балатум изрязваме ленти с ширина 5-6 см. Дължината на лентите ще зависи от диаметъра на "калдъръма", който ще използвате за градинската пътека.

След това смесваме бетонната смес. Съотношението на компонентите е следното: за 1,5 части цимент M400 трябва да вземете 3 части пясък и 5 части фин чакъл. Смесваме на сухо всички подготвени „съставки“ за бетонната смес, добавяме вода и омесваме разтвора с желаната консистенция.

От лентите правим калъп с необходимата форма

Фиксираме краищата на лентите със скоба, а по контура е необходимо да забием пирони или метални пръти в земята.

Полагаме формите върху предварително подготвена основа - на мястото, където искате да направите градинска пътека. Напълнете формата с бетон.
След това премахваме балатума и изглаждаме ръбовете на "калдъръма" с мистрия или шпатула.
Моля, обърнете внимание: върху бетонния разтвор трябва да се поръси със сух цимент в сито. Това ще направи повърхността на "камъка" по-издръжлива и устойчива.

С помощта на намачкано парче алуминиево фолио оформяме релефна текстура върху повърхността. В този случай това ще даде на готовите „камъни“ по-реалистичен вид.

В крайна сметка остава само да боядисаме изкуствените камъни. Желателно е да запълните празното пространство между тях с нещо - например дребен чакъл или гранит.