Ако имате езерце в градината си, не забравяйте да сложите фонтан там. Повярвайте - ще получите много положителни емоции! Фонтанът успокоява, вдъхновява, предразполага към медитация. Под монотонния звук на водата се мисли само за хубави неща и всички проблеми като по чудо избледняват на заден план. Освен това е толкова хубаво да се разхладите близо до фонтана в горещ летен ден, възхищавайки се на играта на диамантените пръски.

Но това съоръжение изисква известна грижа и внимание. Трябва да се поддържа, почиства и ремонтира при необходимост.

Опитайте се да го оборудвате далеч от дърветата. Падащите листа и малките клонки, попадащи в резервоара, бързо гният с всички произтичащи от това проблеми: водата започва да "цъфти" и придобива много неприятна миризма. Ето защо, преди да поставите фонтана, се погрижете за неговата висококачествена система за филтриране. И не забравяйте да засадите декоративни водорасли! Те не само естествено пречистват водата, но и придават естествена красота.

Правилният избор на фонтанна помпа е много важен

Колкото по-мощна е помпата, толкова по-висок ще бъде водния фойерверк, но самата помпа ще струва повече. Въпреки че някои градинари са се адаптирали да правят малки фонтани и без помпа... Но в този случай фонтанът ще бие с много малка и бавна струя. За препоръчване е да си закупите готов комплект, който включва няколко различни дюзи, пръскачка за вода, регулатор на потока и самата помпа. Ако не искате да се занимавате с изграждането на фонтан, купете готов с помпа. Просто веднага проверете при продавача модела и вида на дюзите - посоката и формата на струята на фонтана зависи от това.

Допълнете триумфа на водата с

впечатляваща игра на светлината

Украсете своя градински фонтан с цветни светлини. За да направите това, можете да инсталирате подводно LED осветление, да използвате наземни халогенни лампи, оборудвани със специални кутии с цветни филтри, да поставите светлинно оптично влакно и др. Подводното осветление на фонтана изглежда необичайно красиво, създава илюзията за обема на онези обекти, които са в дълбините на резервоара. Светещите водорасли и подводни фигури създават впечатление за вълшебен подводен свят, живеещ свой собствен живот.

Представяме ви някои от най-често срещаните видове градински фонтани.

Джет - статичен фонтан 

Най-често се среща струйния статичен фонтан, чиято мощна струя вода се стреми към небето, разпада се в купол от блестящи пръски и се стича надолу в тънки струи. За да се получи подобен ефект, върху тръбата на фонтана се завинтва фуниевидна дюза с пръскачка, която формира посоката на водната струя.

Има фонтани (и съответно тръби) с малък размер, тогава не е необходима дюза, а подаването на вода става директно през отвора в тръбата, без използването на дюзи за пръскане. Колкото по-силно е водното налягане, толкова по-висока е струята на фонтана.

Камбана 

За изграждането на фонтан камбана в центъра на резервоара е монтирана фонтанна конструкция с мощна помпа и дюза-тръба с височина от 1,5 до 2 м. Върху горната част на дюзата, един над друг са фиксирани два сферични дискове с регулируем размер на междината. Колкото по-голяма е тя и колкото по-мощно е захранването с вода, толкова по-голям е съответно радиусът на пръскане.

Полусфера 

Както ясно се вижда на снимката, няколко дълги тръби на фонтана Hemisphere, подредени в строг ред, образуват правилна полусфера. Тръбите са снабдени с много малки пръскащи дюзи. Конструкцията на дюзите е същата като тази на звънеца, но пръскането става под ъгъл от 45 до 65 градуса, така че струите образуват монолитен воден филм без пропуски. Но ако искате да имате такава красота в градината, ще трябва да похарчите много пари.

Рибна опашка 

Дизайнът на фонтана Fishtail е подобен на този на фонтана Hemisphere. Но благодарение на различната форма на дюзите водата не се пръска в полусфера, а излиза на тънки мощни струи под ъгъл 35-50 градуса. Фонтанът е оборудван и с великолепно декоративно осветление. Водата е с всички цветове на дъгата и придава на целия пейзаж спиращ дъха сюрреализъм.

Тифани 

Фонтанът Тифани е комбинация от фонтана Камбана (където има един мощен изход за вода, разположен в центъра на резервоара) и фонтана Рибна опашка (с няколко тръби в дизайна). Такива структури обикновено са снабдени с цветни витражи и подходящо осветление.

Лале 

Пръскащи дюзи на фонтана Лале се състоят от два диска, разположени един над друг. Водната струя не се подава вертикално нагоре, както в Камбаната, а под ъгъл от 30-50 градуса, образувайки в самия връх вид цвете, много подобно на лале. Тази опция за дизайн е доста подходяща за креативни хора, които не са лишени от въображение и чувство за красота.

Ринг 

Фонтанът Пръстен е с доста сложна конструкция: здрава тръба и извит пръстен. В тръбата (за изхода на водната струя) се пробиват кръгли отвори на еднакво разстояние един от друг. Двата края на фигурната тръба се извеждат към конвенционална тръба под налягане, през която се подава поток от вода.

Освен това във всеки от отворите на тръбата се вкарват специални направляващи дюзи-пръскачки, така че водната струя да бие равномерно.

Грамоните са най-интересният вариант, тъй като в този случай страничните струи ще се усучат в оригинални спирали. А с подходящо осветление Фонтанът просто ще блести от жизненост.

Различни опции 

Ако желаете, можете да закупите всеки декоративен фонтан за градината в завършен вид. Може да бъде облицован с бронз, стъклопис, мозайка, изкуствен или естествен камък, фибростъкло, керамика - изборът е огромен. Някои фонтани са предназначени за поставяне на дъното на резервоара, други ще изискват допълнителни конструкции. Не забравяйте да попитате продавача как да монтирате градинския фонтан и, разбира се, внимателно прочетете инструкциите, преди да направите покупка.