Десетки трактори блокират от вчера центъра на Нови Сад, близо до сградата на областното правителство на Войводина, като част от блокадите, организирани от фермери в няколко града в Сърбия, съобщават агенция Бета и БТА.

Фермерите протестират против "унизителното и отчайващо състояние на земеделието в Сърбия и мълчанието на институциите по отношение на такова състояние".

Те искат цената на слънчогледа да не е по-ниска от 700 евро за тон, а горивото за есенна работа да е 170 динара (1,45 евро). За пролетната сеитба те искат да бъдат освободени от акциз върху горивата.

Министърът на земеделието Бранислав Недимович обеща вчера на фермерите, че ще бъдат взети редица мерки, но те заявиха, че няма да махнат тракторите си от центъра на града, докато не получат писмени гаранции, че обещанията ще бъдат изпълнени.

Един от фермерите, Джордже Груич, допълни, че стопаните настояват да бъде обявено бедствено положение заради сушата. "Ние поставяме условията, защото ние храним тази страна", каза той.

Недимович обеща на фермерите и среща с премиера Ана Бърнабич в следващите 48 часа и заяви, че ще обсъдят есенната сеитба и цените.

Министърът обеща, че до 60 часа ще се вземе решение за квотите за гориво.

Той добави, че Републиканският хидрометеорологичен институт ще представи доклад за сушата и на тази база ще се прецени дали да бъдат предприети мерки за обявяване на бедствено положение в сила.

Общинската компания "Водопровод и канализация", контролирана от Лигата на социалдемократите на Войводина, докара снощи цистерна с питейна вода за протестиращите фермери, допълва Бета.