Продуктовият мениджър на НИК, Камен Инджов за предимствата при пръскане с XAG в трудни атмосферни условия

Инес Златанова

Дроновете нахлуват с бързо темпо в земеделието. В това направление голям принос има фирма НИК, която представи най-новата серия селскостопански дронове на китайската фирма XAG на „Дни на полето“ в с. Поручик Гешаново. На това знаково изложение стопаните, които обръщат все повече внимание на дигиталното фермерство, се запознаха отблизо с тяхното приложение. Официално селскостопанските дронове XAG са пуснати за продажба в България от началото на годината, съобщи пред журналисти Камен Инджов и добави, че в сферата на прецизното пръскане, компанията предлага и автономен земеделски робот с наземно управление.

Цялата продуктова гама на марката XAG присъства в портфолиото на официалния ѝ представител за България, фирма НИК.

Повече за селскостопанските дронове разказва продуктовият мениджър на НИК - Камен Инджов, по време на събитието пред в. „Български фермер“.

- Кои са моделите селскостопански дронове, които фирма НИК предлага на българския пазар?

- От началото на годината предлагаме на пазара в страната дроновете XAG модели V40 с 16 литров резервоар, 20-литровия P40 и от юли месец насам - модела P100. Той е с 40-литров обем на резервоара и е най-новото на пазара, което се предлага в тази сфера. Имаме възможност да осигурим наличности от него съвсем скоро.

- Разкажете малко повече за техните предимства.

- Основните предимства на дроновете са, че полето може да се пръска, без да се гази, и то в условията на висока влажност, например по време на дъжд или непосредствено след него. Освен това слънчогледите и царевицата са доста високи култури в късните си фази на растеж и влизането между тях с пръскачка е трудно, затова е по-удобно да бъдат напръскани с дрон.

Друго основно предимство на селскостопанските дронове е, че може да се пръска вечерно време. Наскоро се сблъскахме с нападание на ливадната пеперуда над слънчогледа в Севроизточна България, където отново дронът беше най-подходящото средство за достигане и пръскане там, където е необходимо дори през нощта.

Още едно полезно приложение на селскостопанските дронове е, че с тях може да се извършва засенчване на оранжерии. Вече имаме опит с пръскане (засенчване) на насаждения в оранжерии с дронове, което по принцип е изключително бавна и трудна операция. Прилага се РЗ препарат (засенчващ агент) от порядъка на 60-70 л/дка и с дрон става в пъти по-лесно с оглед, че в нормален вариант хората трябва да се катерят по оранжериите, което донякъде е и опасно и бавно. С дроновете тази операция става доста по-бързо и най-вече се постига напълно равномерно покритие.

- С какво се отличават XAG от останалите земеделски дронове?

- Основната разлика между дроновете XAG, които НИК предлага, и всички останали е в дюзите. Т.нар. центробежна дюза с помпа за налягане, която единствено ние предлагаме към момента, и тя прави отлично разпределение на препарата, с който се пръска. Може да се коригира размера на капката лесно от приложението, с което работят дроновете, докато при стандартни пръскачки това става като минаваш по щангата и си ги сменяш ръчно.

- Значи са с дигитално управление?

- Изцяло дигитално е управлението, като се осъществява чрез специално приложение. Също така са абсолютно автономни по време на работа. Изчертават си сами полето, само се вкарват настройките и режим на летателен план и от там нататък единствената ръчна дейност е доливането на препарат и зареждането на батерията.

- Колко време издържа в работен режим?

- Активният полет стандартно е около 8-9 минути.

- Каква площ покрива за това време?

- Да кажем, че ако работи с 1 л/дка, около 16-17 дка би трябвало да бъдат обработвани в рамките на 8 минути. Максималната продуктивност, която може да достигне, е в порядъка между 70 и 100 декара на час в зависимост от особеностите на полета.

- Има ли условия, в които не може да оперира?

- Дроновете са абсолютно водоустойчиви и дори в лек дъжд могат да си продължат работа. Въпросът е кога е подходящо да се пръска в такива условия, но сме го тествали и няма никакъв проблем.

- Какво мислите за съотношението цена-качество на продукта?

- Интересното при дроновете е, че единственият им консуматив са батериите. Презареждането им отнема само 11 минути, като и самия дрон е много лесен за поддръжка. Може би тук е моментът да кажа, че те могат да бъдат застраховани и взети на лизинг. Ние от НИК предлагаме и безплатно обучение към тях в нашата академия и регистрация, според държавните регулации.

- Как ще ме убедите в покупката на дрон XAG, ако бях заинтересован клиент?

- Ще направим демонстрация. Затова сме тук. Всеки клиент може да дойде и да огледа отблизо дроновете, както и да наблюдава работата им в режим на полет по време на масовите демонстрации.

- Как виждате развитието на отрасъла в световен план, предвид икономическата криза?

- Според мен бъдещето е в дроновете и потреблението им ще нараства, като със сигурност ще стават все по-големи и продуктивни. В началото е малко сложно, докато навлязат напълно, но смятам, че земеделците скоро ще привикнат с промяната, предвид улеснението, което им предлагат те в работата.

ДОПЪЛНЕНИЕ

Това, което можем да допълним към думите на г-н Инджов е, че сред предимствата на XAG P40 попада възможността един оператор да управлява едновременно няколко дрона с мобилното приложение, което оптимизира времето за работа. Прецизното позициониране е с точност до 2 см, а маршрутът е оптимизиран чрез изкуствен интелект така, че уредът автоматично да разпознава и избягва препятствия. Има възможност за провеждане на обработки с променлива норма, като избира височината на пръскане – между 2 и 8 м и широчина от 4 до 6 м.

Безопасността и контролът на височината се случват чрез динамичен 4D радар. Осъществява се прецизен контрол и върху големината на капката, чрез пръскаща система от 2 бр. ротационни дюзи и 2 бр. перисталтични помпи. Пръскането, сеитбата и като цяло работата на дрона се контролират посредством многофункционален джойстик, съвместяващ още управление на полета, окрайчване на работното поле чрез RTK модул и индикация на състоянието на основния модул. Дронът тежи 20 кг, максималната му скорост на летене е 36 км/ч.

При XAG V40, повечето характеристики са сходни – ефективността на работа и максималният поток на пръскане са еднакви, скоростта и времето за зареждане също. Пръскащата система и тази за контрола на безопасността са еднакви. Единствено параметрите за височина обхващат по-малко пространство – към 3-4 метра.

Основната разлика е в съвместимостта – при този модел е с 4 л. по-малко от P40, а теглото му е с 2 кг повече.

Характеристиките на най-скорошния наличен на пазара модел XAG P100 са същите спрямо степента на защита, безопасността и контрола, времето за зареждане и системата на пръскане.

Най-съществената разлика, е че обемът на резервоара му е 40 литра – двойно повече от този на P40. Следователно се увеличават ефективността на пръскане, времето за кръжене, максималният поток на пръскане е 12 л/ мин, а не 10, като при другите. Развива максимална скорост до 49,6 км/ч, широчината на пръскане обхваща 10 м и тежи 28 кг. Интересното е, че както при V40 височината на пръскане е 3-4 метра, което е по-малко от тази, която развива моделът P40.

Най-новият дрон XAG P100 отблизо
Най-новият дрон XAG P100 отблизо
Полет на XAG P100 по време на демонстрация на „Дни на полето“
Снимки: Инес Златанова и НИК
Полет на XAG P100 по време на демонстрация на „Дни на полето“ Снимки: Инес Златанова и НИК