Хиподерматозата при говеда (едър рогат добитък) е хроничен възпалителен процес, който се локализира под кожата в резултат на поглъщане на водни мухи, наречени Hypodermatidae. Паразитизмът на тези насекоми причинява постепенна интоксикация на тялото и това води до намаляване на продуктивността на животните.

Описание и причини за заболяването

Опасността от подкожни мухи се крие във факта, че те живеят почти в цялата страна, така че е много трудно да се избегне заразяването на говедата.

Възрастните женски мухи приличат на земна пчела, а причинителите на хиподерматозата са ларви с дължина 3 cm и дебелина около 1,5 cm.

Основните причини за инфекция, които причиняват хиподерматоза при говедата, включват териториалното местоположение на фермата, климата на района, както и гъстотата на животните на пасищата.

епизоотологични данни.

Началото на развитието на хиподерматоза може да се наблюдава още в първите топли дни на пролетта. А през горещите летни дни е пикът. Всъщност именно през този период подкожните мухи снасят около 800 яйца в тялото на говедата. Но най-често за размножаване тези насекоми избират окосмените части - стомаха, гърдите, по-рядко - слабините и вимето.

4-5 дни след снасянето от яйцата се излюпват ларви от 1-и стадий, които проникват в тялото на животното и се придвижват към гръбначния мозък, където преминават във 2-и стадий за 6-9 месеца.

След този период ларвите навлизат в областта на гърба. Там те създават капсули за окончателното преобразуване в ларви от 3-ти стадий, което обикновено продължава от 17 до 43 дни. След края на тези процеси ларвите излизат и след 1-3 дни се превръщат в какавиди.

Трябва да се знае, че при млади животни капсули с ларви от 3-и етап се образуват месец по-рано, отколкото при възрастни и здрави говеда.

Говедата интуитивно усещат приближаването на водни мухи и през този период могат да се наблюдават следните признаци:

• постоянно безпокойство на животно на пасището;

• сърбеж, подуване, болезненост на засегнатите участъци от кожата;

• значително намаляване на телесното тегло на говедата;

• намаляване на количеството мляко при млечните крави.

От стопанина зависи да не се допускат мухи в оборите.