Кризата и ниските доходи са причината за повишения интерес към висококачественото диетично месо домашно производство. За година зайкиня може да роди около 30 зайчета, а това са до 70 кг перфектно месо

Доц. д-р Валентин Иванов

Не за първи път фокусираме вниманието към зайцевъдството. Практиката е доказала, че е изгодно да се отглеждат зайци поради високата им плодовитост, освен това те растат и узряват доста бързо. Например за година здрав заек може да роди около 30 зайчета, а това са до 70 кг перфектно месо. Приплодите съответно ще дадат същия брой качествени кожи. А от един пухкав заек можете да получите до 1 кг пух годишно и много козина, от която се изработват кожухчета, които често се бъркат с кожа от самур и норка.

Техниката на отглеждане на зайци се основава на два метода:

1) чистопородно размножаване (между индивиди от една и съща порода) и

2) кръстосване на индивиди от различни породи.

Първият метод се използва, когато няма нужда от подобряване на породата. Но веднъж на всеки 2-3 години стопанинът трябва да въвежда нова кръв - мъжки и женски, за предпочитане от ферми за разплод.

Зайците винаги са търсени - използват се за месо, пух и козина. От пух се правят филц и ценни разновидности на велур. Месото се препоръчва от диетолози като алтернатива на всички останали видове меса поради високите си хранителни качества, ниското съдържание на калории и

почти пълното отсъствие на холестерол

Така че заешкото месо е незаменимо, особено когато всички други видове меса могат да бъдат нежелани, например от хора, страдащи от наднормено тегло или сърдечни заболявания. Освен това заешкото е препоръчително да се консумира от бременни и кърмещи жени.

И независимо от финансовата криза и инфлацията, семейният бизнес с отглеждане на зайци е печеливш дори осъществен в рамките на една година – от ранна пролет до късна есен. Може и през зимата, ако стопанинът живее целогодишно на вилата или на село. Защото разходите за отглеждане са сравнително ниски, а възвръщаемостта е висока и търсенето е целогодишно. И дори стопанинът да не произвежда, а да купува всичко необходимо (фуражи, оборудване и т.н.), при отглеждането на 50 майки и техните приплоди спокойно

се изкарва един приличен доход

от около 600-700 лв. на месец,

Естествено, не е лесно. За да има успех, стопанинът трябва да прави всичко сам – да храни зайчетата, да чисти клетките, да помага при заплождането, да разпределя малките, да овладее и усъвършенства тънкостите и т.н.

А ето и още една сметка: една зайкиня ражда средно 8 малки. В рамките на една година, при добри грижи, може да се заплоди 6-7 пъти. По този начин се отваря възможност за продажба и на млади зайчета. В зависимост от предназначението продажната цена e висока – няма фиксирана горна цена, а стартира от:

* едномесечно зайче - 10 лв.,

* двумесечно - 20 лв.,

* тримесечно - 25 лв.

Така че освен за месо, стопанинът може да продава и приплоди. На 3 месеца теглото на зайчето варира между 3 и 3,500 кг живо тегло, в зависимост от породата. Разходът за отглеждане на едно зайче до 3-месечна възраст, с тегло около 3 кг, възлиза на около 11 кг гранулиран фураж. Цената на килограм гранули е около 1 лв. Това налага продажбата на поне 4 зайчета от всяка една майка, при всяко едно заплождане, за да има рентабилност.

Отглеждането може да бъде

групово и индивидуално

В първия случай младите се поставят в клетки за възрастни, по 6-7 броя във всяка, като се избират по възраст, тегло, пол. Женските и мъжките за ремонтни цели се държат не повече от 4 в една клетка. Но след като се появят първите признаци на бременност, женските се настаняват отделно. Трябва да се следи поведението на мъжките и ако са агресивни или летаргични и болни, да се отстраняват от общата клетка. Така се избягва разпространението на болестите, а и нараняванията при мъжкарите намаляват.

Когато настанявате зайците в клетките, трябва да имате предвид, че те не понасят течението и големи колебания на влажността. Затова не се препоръчва отглеждането в райони в близост на заблатени терени с висока влажност. Препоръчително е зайчарникът да е с южно изложение. Тогава може да отглеждате зайци на открито през цялата година, което ще повлияе положително на здравето и състоянието на животните, а оттам и на качеството на козината и кожите.

В райони с висока влажност и ниски температури е по-добре да се използват преносими клетки, които се преместват за зимата в стая, където се монтират на няколко нива, за да се спести място.

Температурният режим

За зайците температурата от 14-16 градуса е оптимална за тяхното благосъстояние. При температура от 7-8 градуса растежът при малките спира, а при 30-35 градуса задължително трябва да разположите в помещението овлажнители и климатици.

Храненето също е изключително важно. Затова при избора на фураж се съобразете със следните стандарти (за 1 кг живо тегло):

0 възрастни зайци - 30-32 фуражни единици;

0 по време на периода на чифтосване - 35-40 фур. ед.;

0 бременни зайци - 40-45 фур. ед.

Количеството храна може да се увеличи в зависимост от размера на котилото. Младите животни на възраст над 4 месеца трябва да консумират 175 фуражни единици. Освен това трябва да се следи съдържанието на протеин във фуража. Обикновено това са 12-16 грама на 100 грама фуражни единици, за кърмещи и бременни зайци - 15-18 г. Освен това има стандарти за съдържанието на сурови фибри, които са необходими за добро храносмилане.

Първото чифтосване на женските е на възраст около 4,5-5 месеца. Младите животни са готови за продажба за месо след 3-ия месец. Младите женски са по-продуктивни при отглеждане за месо, но млечността им не е висока, така че не се препоръчва да ги оставяте да хранят повече от 6 зайци.

Зайци, достигнали 1,8 кг тегло, са

готови за продажба за месо

и се разделят на две категории в зависимост от телесното тегло. Угояването обикновено се прави за 3-4 седмици, при възрастни зайци - 2-3 седмици. В диетата трябва да се включват клони от иглолистни и широколистни, копър, кимион, пелин - тези растения спомагат за повишаване на апетита.

Съвети при отглеждане

Продуктивността на пухените зайци се увеличава, ако веднъж седмично към храната се добавя малко кобалтов хлорид (1-1,5 мг на индивид). Прахът се разтваря във вода и се смесва с храната. Това трябва да се направи в самото начало на събирането на пух. Вместо хлорид може да се използва кобалтов нитрат, чийто ефект не е по-различен.

За да не пада пухът при съхранение, се поставя в плътно затворени кутии с приблизителни размери 80 х 50 х 50 см. Там се поставят около 6-7 кг пух. На дъното се забиват колчета на разстояние 10-12 см едно от друго с височина, равна на височината на кутията. Слагат се торбички с нафталин, за да не се появяват молци, или цвят от лавандула.

Нови, току-що закупени за увеличаване на поголовието зайците се поставят отделно от останалите поне за месец. Ако през този период не се открият отклонения от нормата - поведението и състоянието на животните не предизвикват съмнения и страхове, те могат да бъдат пуснати при другите зайци.

Трябва да се внимава при добавянето на ливадни растения към храната. Някои може да са отровни.
Трябва да се внимава при добавянето на ливадни растения към храната. Някои може да са отровни.