Ето че дойде и така дългоочакваното лято. Слънчевото и топло време радва не само нас, но и домашните любимци: колко интересни пътувания ги очакват. А за да бъдат летните преживявания приятни за всички е нужна предварителна подготовка – както за вас, така и за любимото куче.

Доброто здраве и кондиция на домашния любимец е до голяма степен заслуга на собственика. Сигурни сме, че през лятото ще се опитате да извеждате кучето си на открито възможно най-често и то ще бъде истински щастливо. Все пак бъдете внимателни и предпазвайте домашния си любимец от неприятности. Нашите препоръки ще ви помогнат да направите пътуването с куче не само приятно, но и безопасно.

Уверете се, че всички ваксини са актуални и защитният период не е изтекъл. Спазвайте стриктно графика за ваксинации и не забравяйте да спазвате карантината. Здравето на всички е във вашите ръце!

* Предпазвайте любимеца си от паразити. Бълхите, кърлежите и комарите са основните врагове на вашето куче. Паразитите са потенциални патогени на опасни заболявания и носители на яйца на хелминти. Активността на кърлежите и комарите достига своя пик през пролетта и началото на лятото, докато бълхите са активни през цялата година. Бъдете внимателни и редовно обезпаразитявайте кучето си – външно и вътрешно. Веднага щом периодът на предишната обработка приключи, не забравяйте да повторите. Периодът на защита е посочен в инструкциите на избрания продукт, независимо дали става дума за противопаразитна каишка, хапчета или пипети с течност за втриване в козината.

* Погрижете се да предпазите кучето си от паразити предварително, а не в деня на пътуването! Не всички препарати срещу бълхи и кърлежи са еднакво ефективни и не всички започват да действат веднага след прилагането им. Например, ако поставите противопаразитна каишка, когато вече сте на вилата и веднага пуснете кучето да си играе на поляната, кърлежите могат да се закачат, понеже препаратът от каишката още няма да е достатъчно активен. Обсъдете с вашия ветеринарен лекар кой е най-подходящия метод за защита на любимеца ви, като кажете къде отивате и за колко време. Не забравяйте да прочетете внимателно инструкциите за употреба и да се уверите, че вашият домашен любимец няма противопоказания за използването на избраната защита.

* Поставете върху нашийника на кучето си медалион с вашия адрес и телефон. Нашийник с адресен етикет е задължителен, дори ако вашият домашен любимец е много спокоен и няма желание за бягство. Ситуациите са различни и е по-добре да играете на сигурно. Не забравяйте да напишете телефонния си номер. Ако кучето се загуби, тази информация ще е много полезна при търсенето.

* Подгответе чанта с принадлежности за кучето. Отивайки на село или на вилата, може да се увлечем в приготвянето на нашия багаж и съвсем да забравим за този на кутрето. А той също се нуждае от собствена чанта! Не забравяйте да вземете храна и лакомства, две купички, легло, каишка, четка за разресване, ако е необходимо, дрехи, сух шампоан и, разбира се, аптечка. Почивката трябва да е удобна за всички.

* Преговорете научените команди. Няколко седмици преди да излезете сред природата, повторете с питомника си заучените команди и поработете върху послушанието. Това ще бъде много полезно далеч от града.

Ако кучето никога не е напускало града, подгответе го за пътуването предварително. До момента на заминаването то трябва да знае основните команди и воденето на каишката на 100 процента!

* Защитете кучето от стрес. Всички кучета обичат да релаксират сред природата, но самото пътуване се превръща в изпитание за много домашни любимци. За съжаление, опасността от стреса често се подценява, а последствията са много сериозни.

Защо справянето със стреса е важно?

Периодичният стрес има отрицателно въздействие върху всички животни: влошава функционирането на сърцето и стомашно-чревния тракт, провокира обостряне на хронични заболявания, кожни проблеми и много други. По време на пътуване силното вълнение и задушаване могат да провокират хипоксия при куче, а това е много опасно.

Как да помогнем на кутрето?

Подгответе вашия домашен любимец за стресовите фактори предварително, за да може нервната му система лесно да се справи с тях. Можете да се консултирате с ветеринарен специалист и ако той препоръча да дадете на кучето си специално безопасно успокоително. Лекарството ще помогне за предотвратяване на нервно претоварване, ще улесни адаптацията към нови условия и ще предпази жизненоважните системи на тялото от кислороден глад.

Приемането на успокоителни се предписва преди евентуална стресова ситуация и трябва да бъде съгласувано с ветеринарен лекар!

* Подгответе двора на вилата. След като сме подготвили кучето за вилата, остава да подготвим вилата за кучето! Внимателно огледайте района и го почистете от потенциално опасни предмети: отломки, стъкло, остри пръчки, изоставени капани за гризачи. Уверете се, че кучето няма достъп до вредни за него химикали, домакински продукти, растения. Направете всичко възможно да обезопасите мястото!

Тревата на двора трябва да бъде окосена и обработена за кърлежи и други насекоми. Това ще ви помогне да предпазите вашия домашен любимец и други членове на семейството от ухапвания от паразити и произтичащите от това последици.
Успех в съвместната ви почивка и слънчево лято!