Първо са високите добиви, но се търсят и устойчивост и адаптивност, за да може сортът да развие потенциала си при различни климатични условия, разясняват специалистите от Семетика

Семенарската компания Семетика се занимава със селекциониране на житни култури, размножение, заготовка и разпространениe. От миналата година италианските семена се предлагат и у нас, чрез партньорство с фирма „Сембодиа семена“, съвместно с „Манара груп“. За да могат земеделските производители да добият представа за качествата на сортовете, тази година са направени десетки опитни полета в различни райони на страната, на които се проведоха открити дни. На част от тях присъстваха Емануеле Горетти, собственик на Семетика и Франко Липпарини, генерален директор на компанията.

- Г-н Горетти, моля да представите накратко Семетика?

- Семенарската компания Семетика се роди с идеята да предлагаме на пазара иновативни продукти. А също и да инвестираме в научно-изследователска дейност, чрез която да се повиши не само качеството на продукцията, но и да се подобри производителността на премиум сортовете. Въпреки че през последните години се предлагат много нови видове, смятаме че има още какво да се желае. Искаме да създаваме добри семена, но и да обслужваме заинтересованите по цялата верига по най-добрия начин.

- Как стои фирмата в Италия, съответно и в Европа?

- Семетика заема много добри позиции на семенарския пазар както в Италия, така и в Европа. Сред водещите компании сме. Работим основно чрез търговски представители в цялата страна, които продават семената ни, както и с 14 индустриални партньори, това са семенарски компании, които развиват и възпроизвеждат нашите сортове.

Трябва да отбележа, че около 15% от оборота ни се инвестират в научно-изследователска дейност, което ни позволява да сме в крак с новостите на пазара.

- Защо България?

- Защо не (отговаря закачливо Емануеле Горетти, но продължава сериозно). България е интересен пазар, над 1 милион хектара е пшеницата. А ние сме специализирани при тази зърнена култура. Освен това вярваме, че можем да дадем на вашите фермери добавена стойност с нашата селекция.

- Кои са водещите показатели в селекцията на Семетика – качество, добивност или тя е комбинация от тях?

- При селекционирането на сортовете се стремим да отговорим на всички търсени характеристики, включва се в разговора и Франко Липпарини. Параметрите на сортовете са комплексни, тъй като всичко е важно. Разбира се, първата стъпка, която трябва да покрие един сорт, е добивът, а след това се оценяват поредица от фактори. Сред тях са качеството на зърното, както и толерантност на всичките икономически важни болести, а също и много важна характеристика е устойчивостта на полягане, както и на другите фактори на средата – студ, суша и т.н., т.е.

цели се добра адаптивност, да могат

растенията да преживяват различни

почвено-климатични условия

- Какви са очакванията ви за представянето на сортовете в България? Ще успеете ли да ги наложите, знаете, че тук има сериозна конкуренция и от други европейски семенарски компании?

- Смятаме, че имаме всички инструменти, с които да работим успешно в България, казва Емануеле Горетти. Това, което трябва да направим е първо да популяризираме сортовете, за да достигнат до повече фермери, които да ги изпробват локално в отделните райони. После всичко ще се подреди.
За страната ви първоначално сме избрали да представим 3 сорта мека зимна пшеница и 1 твърда, допълва Франко Липпарини. Те се представят отлично не само в Италия, но и в други европейски страни. От една страна

изборът ни беше свързан

с хлебопекарните качества,

които обаче са съчетани с отличен добив,

а също и с устойчивост на полягане, на студ и т.н., все търсени от производителите характеристики.

- Вие вече посетихте някои опитни полета в различни райони на България. Доволни ли сте от представянето на сортовете, как те се справят у нас?

- Много сме доволни от опитите, полетата са много добри, коментира състоянието на пшеницата Франко Липпарини. Сортовете се представят перфектно, виждаме здрави растения. Например на опитното на поле в Радко Димитриево, където се намираме в момента, флаговият лист на пшеницата е още зелен, очакванията ни тук са, ако няма катаклизми, разбира се, да се получат много добри резултати. Посетихме и други производствени площи в България между Шумен и Враца, както и такива в южната част на страната, които имат съществени разлики по отношение на климата, на почвите, на използваните технологии ако щете, и мога да кажа, че видяхме чудесни култури. В североизточната част, с малко по-мек климат, да кажем по-хладен, посевите изглеждат отлично. Разгледахме три различни локации и навсякъде, и трите сорта меки пшеници са още зелени и в много добро здраве. В тази част на страната, категорично мога да кажа, че сортът Каронте ме впечатли най-много. Показал е своята сила, като вегетативна маса и плодовитост на класа. Навсякъде

посевите са изравнени, с много добро

братене и от него очаквам фермерите

да получат много добра производителност

В Северозападна България, и по-конкретно във Враца, с малко по-топъл климат, благоприятстващ по-ранното узряване, видяхме, че по-ранните сортове, като Набуко, като Катуло, се представят много добре с красив оплоден клас и в изключително добро състояние от фитосанитарна гледна точка.

В Южна България посевите са с около седмица напред. В района на Пловдив, сортът Катуло, представен до негов конкурент изглеждаше внушително. Нисък и стабилен. Всички класове бяха озърнени, въпреки голямата суша, видима от огромните процепи в земята. Пшеницата в непосредствена близост не е могла да оформи зърната в долната част на класа, докато Катуло се е справил чудесно с тази задача. И твърдата пшеница Зетае в Пловдивско изглежда добре. Справила се е с наводнените през есента терени, и със сушата до момента, за които ни разказа фермерът. В района на Димитровград, най-силно впечатление ми направи Набуко, нашият нов и високотехнологичен сорт мека пшеница. Гордо изправен, още зелен и с добре оформени класове. В Бургаско също пшениците изглеждат добре. Доволен съм от състоянието на посевите. Останах приятно изненадан и от високото ниво на земеделие във вашата страна.

- Какви са бъдещите ви планове?

- Този сезон представяме само сортове пшеница, казва Франко Липпарини. Но

за следващия смятаме да разширим

продуктовата листа, която фирма

„Сембодиа семена“ ще предлага

Ще добавим ечемик и тритикале, които предполагаме, че също може да са интересни за българския пазар.

Ще положим необходимите усилия, за да отговорим на търсенето и в България.

- Дайте малко информация за твърдата пшеница?

- Безспорно твърдата пшеница има по-ограничен пазар в България, докато в Италия има сериозен, тъй като е застъпена широко в хранително-вкусовата индустрия. И при нея избрахме сорт, който да отговаря на същите параметри за производителност, устойчивост, полягане и т.н. както при меките сортове. При твърдата пшеница качеството на зърното е много важно, тъй като се следи за хектолитър, глутенов индекс, а също и за цвета, особено при определени производства. Изборът на твърда пшеница от земеделеца трябва да е базиран според индустрията, т.е. за какво ще се използва.

Като първи сорт, който да представим в България, избрахме Зетае, въпреки че имаме общо 13 сорта. Пшеницата е много стабилна, отличава се с широк ареал на добро представяне, растенията са устойчиви на полягане и студ. От всичките ни сортове Зетае е най-сигурна при формиране на протеините при различни почвено-климатични условия. При правилната технология се получават много добри резултати.

Открит ден на фирма Сембодия в Липница, Врачанско
Открит ден на фирма Сембодия в Липница, Врачанско
Емануеле Горетти (със светлосинята риза, вдясно на Божана Гандева), собственик на Семетика разговаря със земеделци от Северозападна България
Снимки: Ваня Велинска
Емануеле Горетти (със светлосинята риза, вдясно на Божана Гандева), собственик на Семетика разговаря със земеделци от Северозападна България Снимки: Ваня Велинска
Сортовете на Семетика се представят отлично при нашите условия
Сортовете на Семетика се представят отлично при нашите условия
Зетае е сорт твърда пшеница
Зетае е сорт твърда пшеница